Přístupy od 1.8.1999

Last update:
12.9.1999, 23:45


THE GUARDIAN

 

  

Novinky

Četli jsme:

Excalibur 72
Gamestar říjen 99
Level 08/99
Score 69

Sledujeme:
Excalibur
Gamestar
Level
Score

BonusWeb
Doupě
Gaming Online
Jaydee
Ondran

Doporučujeme:
C64 SK
Cedičovy češtiny
Emulators CZ
Quake CZ
RPG Hall
Textovkářův ráj



Kontakt:
  ICQ #2562871

  

  About
 
Smyslem existence těchto stránek je pravidelná, co nejvíc objektivní (leč vzhledem k osobě pisatele často prudce subjektivní) kritika všech českých herních časopisů (a když zbude trocha času v budoucnu, i známějších herních webzinů). Hlavním důvodem vzniku byl fakt, že ačkoliv všechny  časopisy zhusta otiskují spoustu nesmyslů, krom již skoro mrtvého AntiScore neexistuje místo, kde by někdo na tento zlořád upozornil.
A proto je tu...
THE GUARDIAN.

V navigační liště níže jsou odkazy na texty předchozích měsíců, ty starší než 07/99 vznikly z kritik uveřejňovaných na Emulators CZ.
Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední IE a povolené CSS. Nelze vyloučit, že při použití jiných rozlišení a jiných browserů stránky vypadají ještě hnusněji, než je vidíte vy.


  srpen 1999
  Denní news a ozvěny herních webů...
Protože hlavní aktualizace bude vlastně jen 4x měsíčně, a někdo by si třeba mohl nevšimnout, níže bude vždy uvedeno co se tu objevilo, a také co nového či zajímavého je na herních webech, uvedených v levém frame v části Sledujeme.
  31.8.
Na BonusWebu je Vrahovo dokončení pokecu o českých adventurách, a také příslib pokračování seriálu - české RPG. Na ty se těším, neb ač adventury jsem mohl sledovat maximálně hodně z povzdálí, RPG si rád vychutnám hodně zblízka. BTW - v denních novinkách není ZASE o hrách ani slovo.
Na Jaydeem jsem včera opomněl zmínit nový úvodní obrázek, dnes je tu především další celkem pochvalná review Přítmí.

Zítra nám začíná září, měsíc plnění mnoha slibů. GamingOnline bude prý konečně aktualizován, objeví se další nové webziny, které budou samozřejmě větší, barevnější, s více recenzemi a vubec celkově radostnější než to, co existuje nyní. Teoreticky. Něco blíže naznačil Vreco/BW na cyberspace.cz:
VRECO --- 31.8.1999 - 0:26
Takze abych aspon v necem pokracoval, jeste na starym auditku se me Jaydee ptal, koho jsem myslel tim
profesionalnim webzinem o hrach. Myslel jsem tim Doupe od Computer Pressu. Sefredaktor je tricetiletej plesatej manik s knirkem z Brna, maji neframovanou grafiku, hodne pouzivaji CGIcka a dalsi veci pro komunikaci se ctenarem, maji ankety a dalsi veci, jedou pres redakcni system, ale nemaji to centrovany... stranky jsou tmavy, vsak sami uvidite, az se to rozjede... vypada to, ze to bude uz 1. 9. (sakra, ja to cekal az o mesic pozdeji)
Takže zdravím "plešatého maníka" a těším se na vás...
  30.8.
Na Ondranu je info o chystaných českých překladech her, a dvě pěkné recenze Přítmí a Chaty Kocoura Leopolda. Opět musím konstatovat, že mám na vše stejný názor jako Vrah. Jediné, co se mi nelíbí, je nová grafická úprava, kdy jsou články na stránce umístěny ve dvou novinových sloupcích, takže se při čtení víc nadřu při scrollování tam a zpět...
Jaydee má preview na Arena AD, kratší pokec o chystaných Flying Heroes a především review Tiberian Sun.
BonusWeb fixnul link na páteční Flying Heroes preview. Což je dobře, neb článek je docela kvalitní, a především hra vypadá opravdu dobře. Trochu mne jen zarazila informace o tom, že předchozí dílo  Pterodonů, Hesperian Wars, vyšlo jen v němčině. Předpokládám, že autoři by to měli vědět nejlépe, nicméně i přesto tvrdím, že jsem hru hrál, a pochopitelně v angličtině...
Krom tohoto preview Vreco vystavil další svou "plnou hru", tentokrát je to sympatický abandonedwarez Ugh! Ne že bych Vrecovi nevěřil, ale opravdu rád bych viděl to svolení autorů k "volné distribuci"...
Score vystavilo k lokálnímu downloadu velká dema Prince of Persia 3D a Disciples: Sacred Lands, krom toho shánějí někoho pro tvorbu denních novinek - příležitost pro někoho ze zástupu vyhozených z BW!
Po třech týdnech byl nějakým zázrakem aktualizován lehce i web Levelu. Jsou to sice jen dvě krátké novinky o chystaných hrách, ale musím říct, že takhle nějak bych si představoval že má velmi předběžná informace o hře vypadat...
  27.8.
Krom recenze na příručku Starcraft: Brood Wars se na Ondranu objevila zajímavá informace o chystaných dalších dvou českých herních webech, a to dokonce komerčních. To lze jistě jen uvítat, přece jen kritika někoho, kdo za své výtvory dostává peníze, je mnohem zábavnější... :-) Navíc bude zajímavé sledovat, jestli se přílivem peněz za a) zvýší kvalita (což pochybuju) a za b) zvýší návštěvnost přes obvyklých českých několik málo set denně...
Na BonusWebu bych si docela rád přečetl preview Flying Heroes, bohužel právě teď (23:47) link nefunguje. Chtěl jsem si tedy spravit chuť nějakými kvalitními krátkými novinkami - a ejhle, o hrách není ani jedna. Tak snad zejtra...
  26.8.
Dovolenou jsem sice ještě neukončil, ale při letmém proběhnutí kolem svého PC jsem trošku přeorganizoval tento web. Struktura dělení na měsíce se pro herní časopisy ukázala jako zcela nevhodná - vždyť např. říjnový GameStar vyjde už příští týden, dříve než zářijový Level... Takže k obsahu tištěných časopisů se lze nyní dostat přes levý navigační frame a podnadpis Četli jsme.

Online je konečně to, co jsem si přečetl v zářijovém GameStaru, a také ve Score 69.

A copak zajímavého se nám za ten týden objevilo na českých webech. Ostudně vyhlížejí webovské prezentace všech papírových časopisů - s výjimkou poměrně dobře aktualizovaného GS mají všichni asi prázdniny. Score lehce pozměnilo design - myslím že k lepšímu.
Na Ondranu je první pohled na Score 69, zdá se, že Vrah má na většinu věcí stejný názor jako já... ;-)
GamingOnline je stále v jakémsi krizovém stavu přechodu k novému designu... Myslím že už to začíná být trochu trapné (možná trik jak přečkat dobu, kdy je většina redaktorů na prázdninách?), nicméně příští týden se ukáže, co že si to vlastně vyžádalo měsíc příprav.
Jaydee. Krom běžných SMS se tu v průběhu týdne objevily recenze/preview: Homeworld, Lego Racers, Rayman 2, Delta Force 2, Tiberian Sun, Drakan. Vesměs v obvyklé akceptovatelné kvalitě.
BonusWeb. Za ten týden zůstal ze staré redakce snad jen Vreco :-)), v BW to prostě žije. I přesto se tu objevilo několik větších článků: Amerzone (návod + recenze), dvě recenze Jakuba a Terezky, historie českých adventur, dost zajímavý pokec o návštěvě IllusionSoftworks. Znovu se objevil také eMPy (wtf?), tentokrát se místo na novinky vrhnul na preview (psaní o hrách které nikdo neviděl je přece jen poměrně bezpečnej job) - GTA2 a Trickstyle. Vreco se (pro mne) překvapivě chopil mého ironického návrhu aby coby "plnou  hru" vystavil další Game&Watch simulátor - a tak je tu Popeye.

  20.8.
Ode dneška až do 29.8. mám dovolenou, a protože tohle je one-man-show, bylo by naivní očekávat, že se zde do mého návratu objeví nějaký update... Leda bych v lese natrefil nečekaně na inet přípojné místo...
  19.8.
Na Ondranu je stručné zhodnocení nového Gamestaru.
Jaydee má, jako obvykle první :-), nové obrázky z Poldy 2. Ač adventury moc nehraju, a české už vůbec, začínam se cítit nakažen všeobecným jásáním... Ta comics like grafika nevypadá zle.

Webziny dnes ale nebyly to, o čem se mluvilo. Nejvíc pozornosti poutal tento článek v Reflexu, na který upozonil kdosi na cyberspace.cz, nazvaný poeticky Kultura kriplů (autor Radovan Holub). Články o čemkoliv počítačovém v nepočítačových časopisech většinou nedopadnou dobře, ale člověk se aspoň zasměje. Tentokrát to ale k smíchu není. Šedivé citace z původního textu jsem si dovolil žlutě komentovat:

Preview je téměř totožný s oddílem Novinky nebo Recenze, Story se podobá Reportáži, Reportáž není reportáž, ale interview, úvaha není úvaha, ale slovní průjem.
Něco pravdy na tom bude. V dnešní době závodů, kdo o hře napíše dříve, se rozdíl mezi recenzí a preview hledá jen těžko - navíc mnohdy vznikají z téže kopie hry. Autor se nezmiňuje který další literární útvar v konkrétním časopise se mu zdá být nevhodně nazván, takže těžko posoudit na co se vztahuje výraz slovní průjem. Asi na všechno...
Časopis s prozaickým názvem Počítač pro každého se drží víc při zemi a lze se přece jen spolehnout, že to, co se tu píše, je fakt.
Úsměvné tvrzení, tenhle plátek je opravdu určen těm nejzoufalejším idiotům, neschopným pochopit nejzákladnější počítačové termíny používané jinde. Leč netušil jsem, že je tam i rubrika o hrách, příležitostně si ho budu muset koupit...
Autoři se stylizují do role rozverných všudybudů, kteří všechno znají, všude byli a se všemi si tykají.
...narozdíl od pana Holuba, který sice hrál v životě jen asi pět her, ale nijak mu to nebrání v jejich hodnocení. Je přece z Reflexu, že.
Nejzajímavější je sledovat recenze. V recenzi by mělo jít o pochopení a zhodnocení smyslu. Recenze by se měla upínat k estetickému ideálu. Kde však najít estetický ideál v přívalu odulých pysků Elexis Sinclairové, svalovců s lebkami na bederních pásech a rozšklebených mutantů? Odpovím rovnou: nikde.
Jediným důvodem existence počítačových her je poskytnout hráči zábavu. Hledání estetického ideálu? Co to je proboha za inťoušské kecy?
Autoři oslovují jakýsi nerozlišený, poloimbecilní, poloinfantilní dav, přestože sami pranýřují všechno debilní, puberťácké a trapné.
Tahle věta ve vztahu k některým herním časopisům není tak úplně nepravdivá - s tím jistě se mnou bude souhlasit každý soudný člověk, který někdy nahlédl do dopisů od čtenářů Score... :-)
A právě proto, že se utápějí v detailu, vlezdozadkisticky velebí americké akční zboží pro detailní grafiku a nevímcoještě. Nad českými hrami se tváří povzneseně. Geniálnímu Varoščákovi připadá humor v slovenské hře Ve stínu havrana trapný, příběh v českém Poldovi je prý slabší. Znám ty hry. Na rozdíl od těch druhých nejsou úplně blbé. Jsou jemnější, klidnější a ironičtější. Proč by se měly opičit?
Zde došlo u mne na pracovišti při čtení k nepěkné nehodě, kdy jsem si vyprskl kávu na celkem zánovní, a především oblíbené tričko. Holube, volám tě k zodpovědnosti, to je ta tvoje estetika??! Leč zpět k faktům. Nadšení z českých výtvorů je pro amatérské herní kritiky, kteří toho moc neviděli, typické. Obzvláště proto, že mají problém pochopit o co jde v tom "americkém akčním zboží", většinou se jen tak chvíli plácají v menu, koukají na krabici, smutně šmejdí s kurzorem po obrazovce, a po chvíli hru znuděně vypínají. A tak hrají hry naše, české, a na ostatní nadávají... Pan Holub ovšem nezapře, že není svátečním hráčem tuctové úrovně (je to novinář panečku), a přidává vlastní, původní přívlastky - jemnější a klidnější. Ten posledně jmenovaný asi znamená, že na stole nemá zrovna "dělo", a hra se mu tudíž pěkně vleče...
V herních časopisech chybí alfa a omega každé recenze: hodnota, k níž se přirovnává.
Troufnu si tvrdit, že tohle naopak nechybí nikde. Tou hodnotou ovšem zpravidla bývá jiná, žánrově odpovídající hra. A hry, ty pan Holub za hodnotu pochopitelně nepovažuje.

K čemu je dílo samo? Je smyslem destrukce? Ničení? Epochální válka všech se všemi? Drcení kostí a vypalování domů?

ANO, ANO, ANO!!! I to může být zpracováno zábavnou formou...
A jestli je to tak, k čemu je tenhle virtuální příšerný svět? K podpoře masovosti a velkého byznysu?
Ano. Tentokrát jsem to jen řekl, ne hlasitě radostně zakřičel jako o dva řádky výše.
A protože je to tak, jak je, je výsledkem recenzí-nerecenzí přitakání kultuře kriplů, vyrábějící nové kriply. Masa zboží převálcovala autory.
Proč jsem kripl, protože hraju hry? Nebo proto, že hraju hry které pan Holub nechápe? Nebo dokonce proto že to jsou "americké hry" (nic bych za to nedal, že jen zásah korektora odstranil z textu výraz imperialistické)? Ne, myslím že vím co chtěl pan Holub naznačit. Nedokáže se smířit s faktem, že počítačové hry se stále více stále rychleji stávají součástí kultury. Není to zábava pro pár zdrogovaných pomatenců (i když to by pak možná bylo redaktoru Reflexu blízké), hry hraje stále více jinak "počítačově negramotných" lidí - prostě protože je to baví. Pokud vás ne, pane Holube, proč vám naše zábava tolik vadí?
Je to něco podobného, jako kdyby filmový kritik chválil kdejaký blbý film jen proto, že se podobných
kasaštyků natočí pár set za rok. Já mám rád ty, co se odváží jít proti proudu.

Určitě v těch časopisech, co pan Holub prolistoval, nebyly hry jen chváleny. Jsou hry dobré, horší, a i úplně špatné. A tak je to v životě se vším. I s holuby. Ti dobří se vracejí, ale tenhle se nám snad už nevrátí...

  18.8.
Gamestar 09/99 včera opravdu vyšel, dnes jsem koupil, zítra přečtu, o víkendu bude review online...

Pochopitelně byl také updatován Gamestar web o reklamku na nové číslo, ale krom stručného popisu CD se tu člověk nedozví nic. IMHO by neškodilo alespoň pár ukázek z recenzí, a obsah by snad měl být samozřejmost. Ostatně v tištěném časopise je obsahu věnováno 8 stran...
Jaydee čte rychleji než já, a tak už jsou zde první názory na Gamestar (btw GS má plnou hru, neuvěřitelnou hitovku Jakub a Terezka, ale moc jí nedělá reklamu... kdoví proč ;-) ). Krom toho je zde pěkná recenze na System Shock 2.
Ondran má nové FAKT pěkné logo... ;-)
Při pohledu na dnešní BonusWeb novinky mne mimoděk napadlo - na eMPyho budu ještě možná vzpomínat se slzou v oku... Především Al Bunda je opravdu posilou, po sdělení několika šokujících novinek o FIFA2000 (že bude) se nebojácně pouští i na pole her konzolových. Že prej Duke Nuke Zero N64 taky bude. Ja ti dám Nuke, Bunda...

  17.8.
Na Jaydeem, ponechám-li stranou rozsáhlý neherní update, je zajímavý především link na novou verzi češtiny pro NFS4.
BonusWeb vystavil recenzi (i když v tomto případě je toto slovo trochu odvážné) na NFS1 coby další příspěvěk do lehce šílené sekce klasika, a pokec o českých strategiích. To není špatné téma, možná zpracované zbytečně stručně. Také by v souvislosti s hrou Paranoia nebylo od věci zmínit neexistující AI, záhadně vysoká hodnocení v českých časopisech, a další, i s časovým odstupem zajímavé věci... V krátkých zprávách je info o posunutí data vydání další české RTS Corporation 5 (novinky z českých dílen jsou vůbec na BonusWebu nejzajímavější - především proto že jsou původní ;-) ), ohledně oněch "neoficiálních" screenshotů - škoda že BW nemá archiv starých novinek, nic bych za to nedal, že krom jd.cz se objevily před pár týdny i tam...

Údajně dnes vyšel zářijový Gamestar.

  16.8.
O víkendu se české weby už celkem tradičně neaktualizují, a tak ani já neměl o čem psát... BTW v pátek jsem napsal, že Level s CD se vyplatí koupit jen když chcete vidět Hypercore. Odvolávám to - vyhozené peníze, neb Hypercore vám s největší pravděpodobností nebude fungovat. Samotné demo je zřejmě těžce nestabilní (zkoušel jsem doma na třech svých PC a v práci cca na 15ti), navíc se mi doneslo cosi o tom, že sestavovatel cover CD vyrapoval audio stopy... to stabilitě asi taky nepřidalo. Můj největší úspěch byl zjevení se ve hře a zátuh po cca třech vteřinách. Ale pojďme k dnešnímu obsahu webzinů:

Jaydee: review Warhammer 40000: Rites of War
GamingOnline: když jsem se dnes opět díval, jestli náhodou nezačaly fungovat linky na poslední recenze, všiml jsem si, že chyba není v tom, že by stránka nebyla kde má být, ale spíše chybí z ní volaný javascript. Takže - stačí vypnout javascript v browseru a můžete si přečíst poslední tři články.
Škoda jen, že ta námaha neměla valného smyslu - ani jeden z nich nestojí za nic.
BonusWeb dnes potěšil tím, že mé a jd-ho výtky nezůstaly bez odezvy, a eMPy už nebude dělat krátké novinky. Dnes se tedy předvedl naposledy, a nutno podotknout že se pomstil dlouhým reklamním textíkem o Windows 2000. V celém textu není ani slovo o tom, jak je to s w2k a hrami, tudíž je jako obvykle komplet offtopic. Navíc jde zjevně o text reklamní, naprosto bez jakéhokoliv osobního názoru, a také (jako obvykle) prohnaný translátorem. Jak jinak bychom zde mohli najít ošklivě pochroumané věty typu: Microsoft se pokouší vylepšit nové Okénka o každý ohled dopředu. Konec kopání do mrtvol,
snad to byl eMPyho poslední příspěvek.
Jako plná hra je ke stažení Betrayal at Krondor - no nic moc aktualitka,  k free downloadu je tahle hra nabízena Sierrou už několik měsíců. Ale budiž, určitě se najde někdo, kdo o tom nevěděl, a bude příjemně překvapen.
Score už má reklamu na zářijové číslo, které by mělo vyjít 28.8., na homepage je několik úryvků z preview/recenzí. Za zmínku stojí i možnost lokálního downloadu dem na Abomination a Grand Prix 500ccm.

19:50
Hmm, právě jsem objevil, že jsem si zkušeně odmazal update z 13.8. včetně celého Level 08/99 review... Naštěstí některé proxy cache ještě obsahovaly starou verzi... fixed.

  13.8.
Hlavním dnešním updatem je review posledního čísla Levelu, která je ZDE.

Když jsem se onehdá zmínil, že Gamestar má zajímavé materiály i na CD, dostalo se mi autoritativního vysvětlení od příznivce jiného časopisu, že jiné časopisy věnují hrám více stran. A tak jsem je spočítal:

  celkem stran hry hardware mimo zájem
Excalibur - 150 Kč 64 46 (78%) - 18 (28%)
Gamestar - 99 Kč 96 73 (76%) 6 (6%) 17 (18%)
Level - 45 Kč 112 67 (60%) 8 (7%) 37 (33%)
Score - 60 Kč 128 78 (61%) 10 (9%) 40 (30%)

Vysvětlivky: v prvním sloupci jsou zahrnuty i všechny articles her se byť jen lehce dotýkající. Počty jsou zaokrouhleny nahoru, obálka se nepočítá. U Levely jsou stránky o PSX zahrnuty v mimo zájem, naopak Galerii jsem do her uznal. U Excalibru jsem uznal do her 9 stran návodu na Spellcros, btw plakát uvnitř sami počítají do oněch 64 stran... hmm. Uvedené ceny jsou za nejlevnější možnou zakoupitelnou "konfiguraci", u Excaliburu a Gamestara je součástí této ceny 1 CD.
Závěry nechť si každý udělá sám, jen podle kvantity sám nic hodnotit nehodlám.

Pojďme k dnešnímu obsahu webzinů.
Jaydee: review na Shadowman. Taky koukám se jd připojil k mému poukazování na neschopnost některých BonusWeb přispěvatelů, zejména eMPyho. Je pravda, že aktualizace BonusWeb recenzemi/preview v našich podmínkách asi momentálně nemá konkurenci, a je proto škoda, že Vreco pro krátké novinky najímá každého amatéra a kazí tak celkový dojem...
BonusWeb: recenze na Outcast, ještě o něco oslavnější než jinde (imho je Outcast průměrná hra-slideshow s mizerným engine, ale protože všude kolem mne jsou davy fanoušků, radši to neříkám moc nahlas). Dalším příspěvkem do sekce "klasika" jsou Syndicate Wars, no - myslím že jsem to už komentoval včera...

  12.8.
Ondran: za přítomnou kritiku kudykam.pinknet.cz se lze bez obav postavit, kdysi jsem byl
také naivní a zkoušel různé internetové rozcestníky, ale bohužel zoufale povrchní "recenze" cizích webů jsou společným jmenovatelem všech. Vrah také už vystavil svůj názor na nové číslo Levelu, který já, louda, pořád ještě čtu... review zítra, ale zase bude delší... ;-)
Jaydee: odkaz na System Shock 2 Game Guide v PDF (ten se hodí),  dobrým počinem je vystavení Fallout CZ patche 1.03 (se svolením Levelu), přece jen kupovat Level s CD tento měsíc není proč. Zajímavé také je, že na www stránkách Levelu tento patch není - než se namáhat s updatem, raději soubor vystavím jinde? Ale ale...
GamingOnline: panečku, nový distributor pro Final Fantasy 7, to je novinka... i vloni touhle dobou by bylo pozdě. Žeby to číslo dílu mělo být osm? Vzhledem k tomu, kolikrát bylo na různých místech stránky použito, pochybuju že to autor věděl. Linky na poslední dva větší články ještě stále nefungují, ale nikomu to, zdá se, nevadí, a tak je tu recenze na jakýsi gamepad, pochopitelně opět na nefunkčním linku. To se vám sponzor poděkuje...
BonusWeb: recenze na Total Annihilation: Kingdom, X-Wing Alliance jako klasika. Mno, nad výběrem her do sekce klasika jsem se pozastavoval jestě když tyto moje stránky neexistovaly, ale pak jsem pochopil, že pro teenagery na BonusWebu opravdu může být hra z roku 199x klasikou... Budiž jim to přáno. Ale hra která je jen necelého půl roku stará? Pffff. V krátkých novinkách je ta, že slovenský Cauldron vyvíjí nějakou hru, ale.neví.se.přesně.jakou a.nejsou.žádný.obrázky ale.brzo.se.možná.vědět.bude,   typickým příkladem zprávy o ničem. Pokud bylo hlavním cílem naznačit, že BonusWeb bude na ECTS (což je jistě chvályhodné a jsem zvědav jak dokáží zpracovat získaný materiál), šlo to jistě napsat jinak/lépe.

  11.8.
Včera vyšel nový Level 08/99, review až ho dočtu...

Excalibur se vyburcoval k update webu o oznámení, že shánějí spolupracovníky.
Level má reklamní update na včerejší číslo časopisu.
Na Ondranu je k vidění kratičké minipreview na HyperCore, obrázky vypadají fakt dobře. Jak si tak čtu popisky na obalu cover CD nového Levelu, ono hratelné demo by tam mělo být taky, takže se Vrah naštěstí mýlí v odhadu, že 400mb demo nikdo nevystaví... ;-)
Na Jaydee se Gondar prozradil, že žije v jiné časové zóně, když určil počátek dnešního zatmění na 11:21. Zpráva o modchipu pro DreamCast bohužel není pravdivá - uváděný zdroj ji převzal ze SegaNews (i já jsem na emulators.cz naletěl). Součástí původního článku byly i fotky modchipu a zkopírovaných médií, takže s mystifikací si někdo dal opravdu práci...
Na BonusWebu je recenze na knižního průvodce SimCity 3000, který vypadá dost hutně, a první část návodu na Aliens vs Predator (za Predatora).

  10.8.
Na stránce Excaliburu se opět zmaterializovala ona tragická recenze na "nejlepší strategii roku 1999" Age of Empires.
Krom Excliburu se na zítřejší konec světa věří i v Levelu, a tak je tam poslední update už z 2.8. (!!).
GaminOnline - chápu, že hw/sw update vyžaduje jisté omezení provozu. Nechápu ale, proč už třetí den nefungujou linky na dva poslední články, přičemž dnes do hlavní sekce krátkých novinek byly přidány ty STEJNÉ nefunkční odkazy... V novince o chystaném remake Dragon's Lair bych opravdu rád věděl, která firma je zmiňována v prvním odstavci jako autor Dragon's Lair, Pong a Pacman. AFAIK minimálně Pacman neměl ani stejného producenta, natož vývojáře. Také označení "hra na kterou se nezapomíná" mi přijde poněkud příliš vzletné, nebýt toho, že DL byla první hrou využívající technologii laser disků, těžko by si na ni dnes někdo vzpomněl. V novince o Cutthroats je vtip:
Pro nedočkavce pár snímečků ze hry :-) Internal error: screenshots missing, který se pak opakuje ještě několikrát.
Na BonusWebu je návod a recenze na Rent a Hero. Mimochodem všechny ty hrozné offtopic a reklamní novinky, které VUBEC nejsou o hrách, produkuje kdosi s nickem eMPy. Kick him out... :-)
  9.8.
Na Jaydee je pěkné review Force21, a také tu bylo založeno nové diskusní Forum. Je sice umístěn na .sk mirroru, ale rychlost je akceptovatelná. Škoda, že Ultimate Bulletin Board, ve kterém je forum uděláno, už je program poněkud zastaralý - především mu citelně chybí možnost označení některých boardů a zvýraznění zpráv, které jsem ještě nečetl... Což pochopitelně není vina Jaydee, ale spíše autorů programu.
Včera jsem zjistil, že většina webzinů dělá aktualizaci na další den už někdy časně zvečera, tudíž - jelikož já včera sedl k inetu až o půlnoci, není o čem psát... ;-)
  8.8.
BonusWeb má recenzi na dalšího knižního průvodce, tentokráte Settlers 3, návod na Discworld Noir, a ve čtvrtek jsem přehlédl preview NHL2000. Obecně preview na cokoliv většinou nedopadnou nejlépe, těžko psát o něčem, o čem nejsou informace, že. A tak zaujme jen to, že Atlanta Trashers nemají hráče i když rozšiřovací draft už dávno byl. Divné. Dále je tu preview na Age of Empires 2, které je napsáno až nečekaně férově - nejenže autor přiznává použití alpha verze, ale také na hru nepěje zrovna mnoho chvály. Podivuhodná shoda s mým názorem po shlédnutí stejné alphy a podivuhodný kontrast s oslavnou recenzí Excaliburu.
V rubrice Plné hry je k downloadu Chobotnice. Smysl tohoto výběru mi poněkud uniká, existuje snad také nějaká "neplná" verze téhož? Těžko. Octopus (jak zní originální název) je freeware simulátor (= napodobuje co nejvěrněji originál ale nepoužívá žádný originální kód) jedné z mnoha Game&Watch her. Mnoho z nich je už simulováno na PC (Octopus je první a nejznámější simulátor), takže BonusWeb bude zásoben pro rubriku "Plné hry" hodně dlouho... [grin] BTW - autorem původního nápadu G&W her je geniální Gumpei Yokoi, který ho vymyslel pro Nintendo v začátcích své úspěšné kariéry. Dodnes mají G&W mnoho příznivců po celém světě, Tip pro redakci - další G&W jsou na homepage autora Octopus, jiné třeba tady, po vhození příslušných kouzelných slůvek do některého internetového vyhledavače lze snadno najít mnoho dalších...
GaminOnline prochází (dle infa na cyberspace.cz) změnou designu, takže tu nejsou od čtvrtka žádné krátké novinky. Teoreticky by zde mělo být alespoň preview na datadisk k Settlers 3 a recenze jakýchsi reproduktorů, ovšem momentálně (23:30) jsou oba linky nefunkční.
Jaydee má zajímavé info o demu Driver.
Ondran měl o víkendu asi nejlepší (čti nejzajímavější) krátké novinky.
Z webu Excaliburu zmizela i ta jediná (a trapná) recenze, a byla opět nahrazena lakonickým:
< face="Arial" size="1">EXCALIBUR WEB - v nejbližší době bude v provozu. Nedůstojné.

BTW odpověď na otázku, proč jsem se o víkendu nemohl věnovat aktualizaci, se skrývá na Emulators CZ, konkrétně zde.

  5.8.
Jaydee vystavil review na Jagged Alliance 2, a také rozšířil včerejší řady webzinů o vlastní pokec na téma   T-Buffer. Kvalitativní srovnání se včerejším BonusWebem vyznívá pro BW opravdu velmi smutně...
GamingOnline má rezenzi knižní příručky k LOL3 a teoreticky i artikl o K6-3, který ovšem právě teď (11:26) nemá funkční link. Takže ke knize. Poslední dobou herní příručky recenzuje kde kdo. Což o to, na tom není nic špatného, IMHO i když to zavání reklamou, na herní web to tematicky patří. Všechy recenze, které jsem zatím četl, jsou ovšem podivně stručné a výhradně pochvalné. Zatím nikde jsem ale neviděl, co mi, jako majiteli orginálu, nabízí poměrně drahá příručka navíc oproti manuálu zdarma. To recenzenti nemají k dispozici manuály, aby mohli porovnat průnik informací? Asi ne...
  4.8.
Novinky BonusWebu jsou tentokráte konečně vesměs o hrách. EAX je sice opět spíš reklamní textík na určitě ne novou technologii, formulace "Tiberian Sun už se začíná pálit" mi připomněla vlastní úsměvné chvíle s automatickým translátorem a anglickými erotickými povídkami, ale budiž... Krom novinek je tu i recenze na Kingpin (ujde), a trochu pozdě článek o 3DFX technologii T-Buffer (prezentace 3dfx byla minulý týden). Ten je takový... hmm... divný - sám bych si o tom netroufnul nic napsat, neb tomu nerozumím ani trochu, ale po přečtení obdobných articles (třebas na IGN) jsem získal pocit, že autor elaborátu Cooler na tom není o mnoho lépe než já. BTW o T-Bufferu napsal za poslední tři dny snad každý větší světový webzin, a všechny ty články jsou si podobné jak vejce vejci. Snad jediný sympaticky se lišící názor je na českém riva.cz. Po shlédnutí všech reklamních videí musím sám konstatovat, že nejsem nijak ohromen...
Na Jaydee jsou k lokálnímu stažení poslední Q3Test 1.08 a demo na System Shock 2. Lokální mirrory je třeba ocenit, většina webů jen lame linkne cdrom.com či podobné hromadné úložiště. AFAIK pouze Score má lokálně alespoň to SS2 demo.
Na GamingOnline mne dnes nejvíc zaujala nádherná slovní konstrukce českého překladu "Starfleet Command is gold" - je připravena na zlatou cestu... A hned následující novinka o EON je IMHO typickým příkladem největšího problému tohoto webzinu - časté obsahové prázdnoty. V tomhle příspěvku není jediná konkrétní informace, a tak do očí udeří jen to, že se hra bude podobat jakési "Bulders Gate".
  3.8.
BonusWeb má rezenzi na Chatu kocoura Leopolda - taky se mi tahle hra s lehce odpudivým názvem líbila. Bohužel poněkud nižší kvalitu mají denní news, kde z momentálně existujících sedmi zpráv jsou o hrách jen dvě. Speciálně úžasná novinka s titulem "Spojení distributorů" smrdí reklamou na sto honů. Nebo snad opravdu nějakého hráče zajímá, že Společnost TH'system byla založena v roce 1990 a již o rok později byl položen základ současné sítě obchodních partnerů, jejichž počet dnes představuje dva tisíce ?
Na GamingOnline se zároveň materializoval návod i recenze na Kingpin. Netroufnu si hodnotit, kvůli přehršli jiných her jsem se sám ke Kingpinu ještě vůbec nedostal. Informace o Kingpin Path 1.15c v novinkách je out of date, už je 1.15d.
  2.8.
Nejzajímavější dnešní updaty českých webzinů:
BonusWeb - recenze na Noir
GamingOnline - recenze Tomb Raider II Golden Mask, preview na Wizardry 8 (preview je pěkné, jen bych snad dodal, že pátý díl Wizardry určitě nemá podtitul Bane of the Cosmic Forge - ten afaik patří až dílu šestému). V novinkách zaujaly obrázky z nové české hry Hypercore, o které je zmínka také na Ondranu. Jsem opravdu zvědav, jak se proboha autorům mohlo podařit zaplnit plných 5 CD klasickou horizontální střílečkou, i když jako protipirátská ochrana je to nepochybně velmi účinné.
  1.8.
Kromě aktuálních čísel Excalibur/Gamestar/Score je v archivu z července dosud nikde nezveřejněný review Levelu.

V denních news budeme sledovat následující české weby:
Excalibur - konečně se jejich web začíná torchu rozjíždět, objevila se tam první recenze - bohužel je z alpha verze Age of Empires 2, navíc zároveň zdá se byla už provedena volba hry roku 1999 [grin]
Gamestar - v novinkách jsou 4 pěkné screenshoty české verze NHL2000
Level - aktualizace po týdnu, i tady jsou obrázky z chystaného NHL2000
Score - tady se aktualizace objevuje jen při úplňku (nebo alespoň v podobných intervalech), a tak jedinou zajímavou věcí je druhá čast skvělého Andrejova návodu na MM7 (v Hot)
Bonusweb - o víkendu pravidelně bez aktualizací
Gaming Online - také od pátku nic nového. Alespoň jsem si přečetl preview na MM7, které je na webu už několik dní. Je s podivem, jak špatný článek se dá napsat, když autor už mohl vidět preview/recenze/návody jinde. Zajímavé je zejména tvrzení, že grafika je akcelerovaná jen u efektů kouzel - asi by bylo v tom případě třeba vysvětlit, co autor myslí slovem "akcelerovaná".
Ondran - no weekend update
Jaydee - jediná z uvedených stránek, která byla dnes aktualizována, i když nic zajímavého se tam neobjevilo, přece jen je vidět snaha.

URL dne - skvělý movie z božského Kimble je zde.