Přístupy od 26.8.1999

Last update:
11.12.1999, 16:30


guardian.jpg (14008 bytes)

 

  


Novinky
Archiv 09/99
Archiv 08/99


Četli jsme:

Excalibur 74
Gamestar 12/99
Level 11/99
PC Gamer 3/99
Score 72

Sledujeme:
Excalibur
Gamestar
Level
PC Gamer
Score

BonusWeb
Doupě
game.cz
Gaming Online


Doporučujeme:
C64 SK
Cedičovy češtiny
Emulators CZ
Jaydee
Ondran
Quake CZ
RPG Hall
Textovkářův ráj



Kontakt:
  ICQ #2562871

  

  About
 
Smyslem existence těchto stránek je pravidelná, co nejvíc objektivní (leč vzhledem k osobě pisatele často prudce subjektivní) kritika všech českých herních časopisů (a když zbude trocha času v budoucnu, i známějších herních webzinů). Hlavním důvodem vzniku byl fakt, že ačkoliv všechny  časopisy zhusta otiskují spoustu nesmyslů, krom již skoro mrtvého AntiScore neexistuje místo, kde by někdo na tento zlořád upozornil.
A proto je tu...
THE GUARDIAN.

V navigační liště níže jsou odkazy na texty předchozích měsíců, ty starší než 07/99 vznikly z kritik uveřejňovaných na Emulators CZ.
Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední IE a povolené CSS. Nelze vyloučit, že při použití jiných rozlišení a jiných browserů stránky vypadají ještě hnusněji, než je vidíte vy.


  OBSAH

Excalibur 71 Excalibur 72 Excalibur 73 Excalibur 74


 

 

 

 

  Excalibur 74 - 11.12.1999
Cena: 150 Kč (1 CD)
Náklad: 20300 kusů
Preview: Final Fantasy 8, Planescape Torment, Wheel of Time, Close Combat 4, Flanker 2.0, Pharaoh, NBA Live 2000, Trickstyle
Recenze: Atlantis 2, Homeworld, Rally Champ, Freespace 2, Midtown Madness vs Driver, Sega Rally, GTA 2, Prince of Persia 3D, Horké Léto 2, FIFA 2000, NHL 2000, Rayman 2, Tarzan, Faust, Aztec, Pandoras Box, Flight Unlmited 3, Chessmaster 7000, F-18 Super Hornet, Panzer General 3D, Links 2000, Seven Kingdoms II, Madtrax, Space Invaders 3D
Návody: Atlantis 2, Driver, Drakan, Midtown Madness, System Shock 2
Articles: nic
CoverCD:
Plná hra není na Excalibur CD žádná. Sice redakce tvrdí, že na CD najdete "celou hru" Dink Smallwood (na různých místech v časopise nazývanou také Ding Smallwood nebo jen Smallwood), ovšem tu jistě nelze považovat za rovnocenou konkurenci her v ostatních časopisech. Za prvné už ji každý mohl získat na posledním CD Gamestaru, a kdo GS nekupuje, stáhnout z této stránky výrobce, kde je zdarma k dispozici.
Ani zbytek CD nestojí za řeč. Speciálně děsivý je engine, který vypadá jako vytvořený žákem základní školy v kroužku výpočetní techniky. Chaotické uspořádání menu, absence základních funkcí (jako třeba fullscreen přehrávání trailerů), chvílemi samovolné ukončování programu. Nabídka dem je chudá a zastaralá - viz seznam níže. Totéž platí vlastně i o všem dalším, co se na CD nachází - patche, trailery, shareware... Zdaleka nejvíc místa na CD zabírají MP3, ale řekněme si upřímně - kdo stojí o částečný mirror mp3.com ? Jako cesta k co nejrychlejšímu vytvoření plného CD to zřejmě bude funkční, jásot uživatelů to však vyvolá jen těžko.

Dema: Age of Empires 2, FIFA 2000, Freespace 2, Tarzan, Tomb Raider 4
Ostatní: rozhovor s B.Gatesem (1. část)
Poznámky:
Na nové, "invexové" *kašel* číslo jsme si tentokráte museli počkat cca tři měsíce, během nichž (jako obvykle) nezůstal z předchozí redakce kámen na kameni. Změnil se kompletně i design časopisu, zvýšil se počet stran na 132 - na první pohled samé změny výrazně k lepšímu.

Nový vzhled časopisu je velmi neobvyklý. Většina stran je totiž vyplněna obsahem do posledního místa, kdy často na dolním okraji není milimetr volna od konce textu do konce strany. DTP odborníci z toho určitě dostávají tik, ale já sám oceňuji především funkčnost, takže se mi to docela líbí. Drobné mušky tahle myšlenka ale má - občas se prostě nějak nezdařilo udržet tu minimální vzdálenost od okraje, a tak hodnotící tabulky u recenzí (které právě na tomto spodním okraji jsou všude umístěny) prostě chybí. Také velikost obrázků je občas poněkud značná, a trosky textu, které uchvátí alespoň zbyteček stránky, pak zmateností připomínají český PC Gamer... Celkem nepotěší i proměnlivá velikost písma, krom něj při čtení dost odpuzují nestejně široké sloupce, do nichž je text na většině stran formátován, kde je navíc vše zarovnáno na pravý okraj nějakým podivným algoritmem... Prostě se to čte blbě.

Úvodník je jedna z těch opravdu divných částí časopisu. Celkem mi uniká smysl obrovských náhodných (?) mezer mezi řádky. Také obrázky které se, cituji "potulují na této stránce", se opravdu potulují pekelně, a snaží se z časopisu uniknout seč jim síly stačí - ilustrace o rozměrech 2x3cm se opravdu jen tak často nevidí, a možná tu máme dokonce malý rekord.
Obsahově úvodník shrnuje stručně smutnou historii Excaliburu, a představuje v jásavých barvách jeho skvělou budoucnost. Čertví, kdy mělo vlastně tohle číslo vyjít, ale zřejmě nabralo ještě větší zpoždění, než někdo čekal. V závěru úvodníku je totiž slibováno lednové číslo na 10. prosince - což už poněkud bylo, že, a na trhu je momentálně jen trapný pokus pomocí "vánočního" Excaliburu doprodat zbytek Spellcrossu. Přitom slíbenou plnou hrou do lednového čísla je lákavá adventura I have no mouth, but i must scream. Mno, uvidíme, čeho se dočkáme když ne v prosinci, tak alespoň v lednu či v únoru...

Zřejmě pod dojmem PC Gameru (?) byla rubrika s preview rozdrobena na několik částí. "Herní novinky" obsahují mišmaš krátkých zpráv, které jsou opravdu nahustěny na stránce neuvěřitelným způsobem, a jak jsem už zmínil výše - líbí se mi to. A to i přesto, že se to nečte zrovna nejlépe, ale naštěstí coby Gameboy hráč jsem vybaven vždy velkou lupou, a ta hodně pomáhá... ;-) V další části "Už aby to bylo" je, opět po vzoru PCG, každá mininovinka roztažená na dvě strany, čehož je docíleno obrovskými obrázky, případně obrovským textem (Giants). Hnus. Navíc mnohé takto představované hry už dávno vyšly, a byly dokonce u konkurence zrecenzovány, což trapnost těchto stránek jen zvyšuje. Žádný z těchto textů není podepsán, není divu, taky bych se styděl.
Regulérní preview tak začínají až v poslední části této rubriky, a zde se jim říká "První dojem". Text už většinou převyšuje rozsahem obrázky, články jsou dokonce podepsané, a na poměry Excaliburu nevypadají špatně. Ovšem jen do chvíle, než se pořádně podíváte na tabulky pod každým textem. Obsahují totiž procentuelní hodnocení! To je opravdu neuvěřitelná drzost, oprocentovat něco, co jsem vůbec neviděl !!! A když už to dělám, tak tomu pak aspoň říkám recenze, jako to dělají jinde, že... :-) Každopádně ze všech těchto preview, pominu-li ono nešťastné hodnocení, stojí za přečtení tak maximálně Planescape: Torment, kde jedině hodnota textu výrazně převažuje nad přítomnými obrázky.

Blok recenzí zahajuje Atlantis 2, a symbolicky tak předznamenává netradiční směsku textů tohoto čísla. Základním problémem je, že číslo vznikalo zřejmě během několika měsíců, a tak se tu nevesele mísí recenze na hry staré, nebál bych se říci již skoro zapomenuté (POP3D, NHL 2000) s hrami, na které si v obchodech budeme muset ještě dost dlouho počkat (Atlantis 2, Horké Léto 2). Trochu zvláštní. Poslední čísla byla poměrně typická tím, že každé prostě vyšlo ve chvíli, kdy se na něj během mnoha týdnů nashromáždil dostatek materiálu. Když jsem poprvé zalistoval tímhle posledním přírůstkem, trochu jsem doufal, že to někomu konečně docvaklo, a neaktuální články prostě nemilosrdně vyhodí... Leč - nestalo se. Velmi pochybuju, že se ještě našel někdo, kdo nečet několik recenzí na třebas NHL 2000, a kdo bude mít chuť si po měsíci přečíst další.
Samotná úroveň recenzí je mnohem vyšší, než v minulých Excaliburech. Je tu sice stále řada vyloženě slabých krátkometřážních kousků, kde se toho o hře mnoho nedozvíte (Rally Champ, Abomination, Mad Trax), ale jsou tu i průměrné texty, které by se v klidu ztratili nejen ve Score, ale možná i v GS nebo Levelu, a pak také několik recenzí opravdu dobrých. Mezi ně bych zařadil Atlantis 2 (i když to použití řečtiny mi přijde dost samoúčelné, a krom německé verze žádná jiná finální není, takže recenze z bety.. hmm) a Rayman 2 (i když zrovna tady bohužel vypadlo úplně hodnocení), ne náhodou obojí od stejného autora, který ze stávající redakce píše jasně nejlépe.

BTW k recenzi na Links 2000 - první počítačový golf jsme si tedy ROZHODNĚ mohli zahrát dříve než v roce 1982 na C64 (to bych rád věděl, proč si každý myslí, že právě jeho osmibit hraje zásadní roli v objevování nových žánrů her?), Atari Golf se na coinopech objevil přece jen o pár let dříve... JInak zrovna tahle recenze je mimořádně trapná, doufejme že autor nezůstane stranou pozornosti lanařů ze Score. Tam by zapadl jedna radost.

Hodnocení. Přestože popis hry je ne vždy lichotivý, samotné hodnocení tomu mnohdy příliš neodpovídá, snad s jedinou výjimkou nikdy neklesá pod 70%. Což třeba u shitů typu Space Invaders 3D dost překvapí.

Drobnosti. No, vlastně ne tak docela.
Docela velkého počtu stran se dostalo sekci návodů. Bohužel - krom Atlantis 2, která ještě nevyšla ani  jako hra, už se všechny ostatní návody objevily v jiných časopisech už dávno.
Velkým nedostatkem mnoha předchozích čísel časopisu byla buď úplná absence, nebo zoufalá kvalita vlastních témat. Ono přece jen, popsat nějakou hru, to se člověk má vždycky čeho chytit, a nakonec něco sesmolí. Tematický článek si ovšem vyžaduje mnohem více invence, a v neposlední řadě i znalostí. Tentokrát to redakce vyřešila šalamounsky - převzetím z jiného, a to dokonce nepočítačového časopisu. Z Playboye. Pochází odtud jak rozhovor s Billem Gatesem (první část), tak několik lechtivějších fotografií na motivy Lary Croft. Laru bych toleroval :-), ale v rozhovoru neni ani slovo o počítačových hrách (ostatně proč by se na ně také v Playboyi ptali), tudíž mi smysl jeho přítomnosti v časopise poněkud uniká.
Zdrojem značného povyražení v Excaliburu bývaly v minulosti různé hardwarové rubriky, kde pologramotní redaktoři s až zarážejícím exhibicionismem předváděli svou tupost. Tentokrát bohužel... nic... :-( Tedy... skoro. Bohužel příspěvky na stranách 126 až 128 nejsou podepsané, ale i tak nyní každý ví, že v redakci se vyskytuje někdo, kdo věří ve fufme! Zcela seriózně pojatý článek o fufme (ano, v této chvíli autor jistě bude tvrdit, že to je jen vtip, ale MY jsme ti idioti, co to nepochopili) , provázený navíc ilustračními obrázky, mne při prvním shlédnutí opravdu dostal skoro smíchy pod stůl... Teda kdo tomuhle uvěří... to musí být ale opravdový nešťastník... :-)
Obrazová Galerie, nápad oprásknutý z Levelu, má bohužel jen dvě strany. Škoda, ženština ze hry Nox na straně 129 je totiž asi jediný důvod, proč nelitovat vynaložených 150 korun.

Závěr: Opravdu nevidím důvod, proč si nový Excalibur koupit. Možná snad skalní fanoušek či sběratel... ale i tomu se určitě vyplatí počkat pár měsíců, a za dvacku ho sehnat v Levných Knihách. Přece jen - dát 150 Kč za těch pár článků, co stojej za přečtení, a za úplně bezcenné CD? Asi ne. Časopis, který není možné koupit bez cover CD, ten by se měl panečku jinak ohánět, aby jeho příloha byla atraktivní a aktuální. Takže snad příště, hoši, a doufejme, že další číslo se neobjeví zase až za tři měsíce... Bylo by pěkné vidět, jak a čím dokážete těch 132 stran naplnit za pouhý jeden měsíc, jako to zvládnou u konkurence.



  Excalibur 73 - 25.9.1999
Cena: 150 Kč (1 CD)
Náklad: 24152 kusů
Preview: nic
Recenze: Kingpin, Shadowman, Tiberian Sun, Braveheart, 3D Ultra RC Racing, X-Beyond The Frontier, Fly!, Train Town, Fighting Steel, Force 21, Legacy of Kain: Soul Reaver
Návody: nic
Articles: Erotika ve hrách
CoverCD: Plná hra Mutárium patří mezi podprůměrné tituly i v rámci české produkce. Na cover CD ji proto může zařadit opravdu jen zoufalec v posledním tažení. Jelikož časopis se nedá koupit bez CD, je tato volba ještě o něco podivnější. Obzvláště když na CD je krom něj už jen 5 dem, několik WADů, plus naprosto hrozný ovládací program Arthur/Merlin, který je nutno nainstalovat na HD, což je tedy opravdu drzost nevídaná.
Dobu nutnou k sestavení tohoto CD bych odhadl tak na 2 hodinky, a to včetně naprogramování engine. Prostě je to bullshit.
BTW - v Excaliburu neříkají plná hra, ale celá hra. Zajímavé.
Ostatní: plakát Re-Volt, neobyčejně trapný comix na poslední straně
Poznámky:
Už oslovení "Školáci a jiní" v miniúvodníku naznačuje, na koho je Excalibur orientován především. Ano, jsou to školáci, předškoláci, nanejvýše teenageři. Jen těm nevadí hrubé pravopisné chyby, táhnoucí se celým číslem, obhroublé pubertální žertíky (které asi naopak uvítají) či famlierní tón některých recenzí.

Stejně jako minule u Spellcrossu, i tentokrát je v časopise otištěn kompletní originální manuál Mutária. Uniká mi důvod proč, ale jsou to tentokráte jen dvě strany, takže budiž.

Prvním článkem je recenze Kingpin. Její kvalitou jsem byl docela příjemně zaskočen, zejména úvodní část, rozhovor v argotu, je skvělá. Rozhodně bylo k jejímu sestavení třeba nějaké, ehm, nadstandardní znalosti tématu, některá slova jsem vůbec neznal. No řekněte sami, víte co je to fiňák?

I druhá recenze čísla, Shadowman, docela ujde - na poměry Excalibru, ale tím bohužel výčet dobrých článků končí. Zbytek recenzí je buď nuda, nebo nejsou o hře (Braveheart), nebo vynikají slohem žáka prvního stupně základní školy (cokoliv od autora Mistic Joe). Zajímavé je i vysoké hodnocení všech her krom jediné.

Zmiňovaný Mistic Joe vejde do historie geniálním kouskem na straně 42 - anglicky (resp. pinguin inglish) psanou recenzí na Soul Reaver. Samotná idea cizojazyčné recenze je určitě skvělá, i když své čtenáře si anglický text jen těžko najde mezi školáky, kupujícími Excalibur. Bohužel myšlenku sráží provedení, použitá parodie na angličtinu je příšerná, a to ještě sám nemluvím zrovna nejlépe - zkušený angličtinář si to určitě užije mnohem více. Mimochodem - věta "snaha byla a rodiče dětí to jistě ocení" se mi zdá být přehnaně optimistickou, každý normální rodiž nejprve nalistuje na stránku s erotikou (o které ještě bude řeč), a  následně časopis dítku zabaví...

Soul Reaver je to poslední recenze čísla, takže časopis obsahuje informace o pouhých 11 hrách! Takže tu máme nejdražší časopis, s nejmenším počtem stran, kde toho je navíc nejméně o hrách, má nejhorší CD a nejhorší obsah. Koupit, či nekoupit?

Od strany 44 začínají čtyři stránky "V přípravě", které jsou zcela prosty textu (krom názvů her). Myslím, že už jsem to kdysi řekl, ale napíšu to znovu - nemohu se ubránit pocitu, že některé časopisy by měly větší úspěch, kdyby v tom to stylu byly vydávány kompletně celé...

Strana 48. Dominanta čísla - "Erotika ve hrách". Stejně jako minule Hrůzostrašné hry, i tohle téma postrádá především kvalitní zpracování, které by mělo hlavu a patu. A stejně jako minule se zvrhává v prostý výčet všech erotických her, které autor zná - a proč to nepřiznat, zná jich opravdu hodně. Jakkoliv je ovšem tento, řekněme, komentovaný seznam, celkem reprezentativní, pokrývá jen poměrně malé období cca 10 let. Postrádám tu nějaký konec, či vůbec něco o moderních porno hrách (žádnou jsem nikdy neviděl, takže bych si to i rád přečetl :-), a také nějaký začátek, něco o historii erotických her. Tvrzení, že první erotické hry vznikaly na Sinclairu či C64 je totiž opravdu velmi úsměvné, leč nepravdivé. Pokud ponechám stranou různé public domain a freeware programy, ke kterým se autoři mnohdy raději ani nehlásili, prvními komerčními hrami s erotickou tématikou byly produkty firmy Mistique, které byly uvedeny na americký trh na podzim roku 1982 ve verzi pro tehdy populární Atari 2600. Spíše než jen erotické byly ovšem tvrdě pornografické, a tak se v prudérní Americe proti Custer's Revenge, Beat'em And Beat'em a Bachelor Party rozpoutala ostrá kampaň (vedená především Atari a americkými feministickými spolky jako WAP - Womans Agains Pornography), pokoušející se jejich prodej zakázat. To se jim také o rok později částečně (pro prní jmenovanou hru) povedlo, především díky opravdu nepěkným s/m scénám s indiánkou a kaktusem. Pokud jste se teď rozběhli do obchodu, je to marné, v JRC to nemaj'.
Ale zpět k našemu textu. Ten je doplněn mnoha screenshoty z popisovaných her. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že některé z nich jsou CENZUROVANÉ. Jde o všechny tři obrázky na dolním okraji druhé strany, kde je z těžko pochopitelného důvodu černé kolečko na místě, kde by být rozhodně nemělo. Jak může někdo cenzurovat ručně kreslenou a opravdu velmi primitivní grafiku, to skutečně nepochopím, obzvláště když na předcházející straně, kde je, ehm, takříkajíc ruka v rukávě přes celou obrazovku, se žádná cenzura nekonala.
Samotný text těžko nějak komentovat, jak už jsem napsal - je to jen výčet her, z   nichž většinu neznám. Snad bych se jen pozastavil nad tím, že autor viděl v Larry 1 zobrazenu soulož v rozlišení 160x100 (asi nějaká special brutal verze?), a že naprosto nemá tušení o existenci arkády Qix, a tak popisuje princip Lady Love celým dlouhým odstavcem. Rodičům, kteří snad přemýšlejí o zakoupení časopisu svým malým ratolestem (v dopisech čtenářů píše jakýsi sedmiletý nešťastník), bych doporučil text k podrobnému prostudování předem.

Dvoustrana 54 ještě trochu tématicky patří k předcházejícímu článku, je věnována odvážnějším zobrazením Lary Croft, vesměs ale ještě celkem decentním.

Strana 56. Má oblíbená rubrika Underground. Ani tentokrát jsem nebyl zklamán, vysoký standard si udržela. Nechybí opět citace z úžasného Hackerského Lexikonu, dnes se můžeme dozvědět co je to warez a co jsou cracky. Po delším boji se svou línou náturou jsem se odhodlal opsat to sem celé, neb jsem nebyl schopen nějak rozumně to okomentovat. Udělejte si tedy obrázek sami (alespoň budete mít možnost, pokud si časopis nekupujete, poznat jeho typický sloh):
Warez - Je software od pirátů. Když na Internetu hledáte programy, tyto jsou odlišeny svou koncovkou "z", namísto "s". V praxi se tedy vyskytují appz, gamez, utilz atd. Takovéto programy se od legálních často vůbec neliší, a i piráti je obvykle pro své šíření kupovali legálně. Jiná situace ovšem nastane, když nějaká firma například vydá na jednom kontinentě hru, a nehodlá ji na jiných kontinentech vydat dřív, než třeba až s půlročním zpožděním. V tomto případě už proces získávání novinek piráty zcela legální obvykle není.
Cracky - Zdálo se vám někdy, že jsou ty desítky megabytů renderovaných animací u té vaší hry zbytečné? Že kdyby tam nebyly, nezabírala by hra zbytečně tolik místa? A že té samplované hudby je také více, než by bylo zdrávo? Jestli ani, tak vězte, že nápad zkrátit o tyto zbytečnosti hru, popřípadně program, už počítačový piráti, a nejen ti, dlouho využívají, aby nacpali na jedno CD více titulů. Ty jsou pak sice o mnoho ochuzené, ale jejich jádro vždy zůstává, a zákazníci pak mají mnohem více za mnohem méně. Nemusím snad zdůrazňovat, že cracklý software už legální původ nemá, a softwarový piráti takovéto programy získávají většinou tak, že na některém internetovém serveru založí FTP archiv, kam si pak nechávají přímo od crackerů ilegální software nahrát. Medoda ořezávání programů má na celosvětovou ekonomiku podstatně tvrdší dopad, než pouhé přpalování originálních CéDéček.
BTW, ty pravopisné chyby jsem opsal z originálu.
Krom Lexikonu je na této stránce užitečný popis jak oblafnout telefoní ústřednu vytočením nuly. Sice tenhle trik nefunguje už asi deset let, a na zmiňovaných telefonních automatech od té doby, kdy byly odstraněny všechny automaty polské výroby, nicméně čtenářům Excaliburu jistě takový návod udělá radost i tak. Hned bude o čem mluvit o přestávkách.
Stránku vkusně doplňuje textík "Počítačové pirátství - hanba republiky?", který se opět dá komentovat jen těžko,a opisovat ho celý se mi už opravdu nechce.

Závěr: Pokud by bylo možné koupit časopis bez naprosto bezcenného CD za nějakou rozumnou cenu, doporučil bych tuto investici jen pro těch pár srandovních článků. Za 150 Kč ale ne. Obzvláště když ve stejném termínu a cenové relaci je právě k mání český PC Gamer.
Asi i vydavatel Excaliburu si je vědom jeho současné nevalné kvality, a tak slibuje příští, invexové, číslo mnohem zábavnější a celkově lepší... jako vždy. Myslím, že Invex bude jeho poslední šancí.
R.I.P.

 

  Excalibur 72
Cena: 150 Kč (1 CD)
Preview: Co se vaří u Sierry
Recenze: Need for Speed: High Stakes, Dungeon Keeper 2, Total Annihilation: Kingdom,
Age of Empires 2, Puzzle Master, Re-Volt, Corsairs, Fleet Commander
Návody: nic
Articles: Hrůzostrašné hry, Underground, MP3, WAD Mania, Jak se dělá hra #2
CoverCD: Spellcross, skvělá slovenská strategie. Tento měsíc jasně nejlepší plná hra přiložená k českému časopisu. Kdyby pro nic jiného, kvůli Spellcros si Excalibur kupte. Žádné jiné CD u časopisu ovšem již přiloženo není. Ne že by mi to vadilo, ale je to přinejmenším neobvyklé...
Ostatní: mizerný plakát - ani pořádná erotika, ani fantasy, ani násilí... ;-)
Poznámky:
Chvíli jsem váhal, jestli tohle číslo patří do července či do srpna... V nedávno minulých dobách velmi nepravidelného vycházení bylo zručeno označení aktuálního měsíce, patrně aby předplatitele příliš
nedráždilo, když jim v lednu přijde prázdinové číslo. Myslím, že  pokud to vydavatel myslí s časopisem vážně, měl by číslování obnovit.  Já tohle číslo šoupnu (nesprávně) do srpnové části, protože vyšlo stejný týden jako srpnové Score/Gamestar.

Po minulém příšerném Ex71 jsem čekal jen to nejhorší, a tak jsem byl překvapen poměrně příjemně (a to nejen obsahem cover CD).

Hned na straně čtyři se vydavatel nebál zveřejnit důvody, které vedly JRC k zastavení podpory Excaliburu a Score. Převážně jde o citace uveřejněné na BonusWebu. Musím ocenit odvahu a upřímnost, se kterou se redakce postavila čelem důsledům nelegálního vydání Q3Test na minulém
cover CD. Obzvlášť když to srovnám s mlčením stejně postiženého Score, kde jsou ovšem na kradený soft na coverCD zvyklí, a tak jim asi ani nepřijde že by se měli za co omlouvat.

Od strany pět je uveřejněn v plném znění manuál na Spellcross. Myslím že to nebyl příliš šťastný nápad - zaplácnout v časopise s necelými 70 stranami plných 9 stran manuálem... To nebylo o čem psát? Manuál by se určitě lépe vyjímal v elektronické podobě na cover CD.

Oproti zoufalému slohu minulého čísla je v recenzích znát jistý pokrok. Asi letní novinářské kurzy, nebo pracovitá korektorka. Skladba recenzí už se blíží ostatním časopisům, ale pořád tu jsou úlety typu NFS4 (trochu pozdě) či Age of Empire 2 (trochu brzo, zjevně recenze z alpha verze, fuj).

Na straně 46 je další pokus redakce o nějaký původní article - Hrůzostrašné hry. Jistě zajímavé téma. Bohužel, nejsem si jist, zda výsledek - tj. obsáhlý seznam her jakkoliv (byť jen lehce) spojených s horrorovou tématikou - odpovídá původnímu záměru autorů. Článek zabírá plných osm stran, a opravdu
neobsahuje nic jiného než seznam her s naprosto minimálními popisky.  Je řazen chronologicky, výběr her je vcelku reprezentativní. Na posledních třech stránkách si už autor dovolil zvlášť se věnovat hrám na téma Aliens (asi nejucelenější část článku), console, terror odjinud (nejzmatenější část).
Celkově se mi článek hodnotí dost těžko - faktické chyby tu nejsou (krom  možných diskusí o vhodnosti zařazení té či oné hry), ale je to prostě jen seznam, nic víc...

Underground, rubrika co minule tak pobavila, tentokrát vyloženě zklamala - především proto, že tu nejsou původní texty, takže se nelze obdivovat rozsáhlý znalostem   redakčních odborníků. Snad jen pokračování slovníčku z minule - Hackerský lexikon - může vyvolat lehký úsměv.

Zato vedle. Rubrika MP3. Perla posledního Excaliburu. V úvodníku se dozvídáme, že rubrika má veliký úspěch, a přišly jen samé kladné  ohlasy. Autor asi nečetl moji review... :-) Tentokrát se bohužel
smíchy otřásat nelze - celou stránku zabírá popis MP3 playerů, a nebýt vskutku osobitého slohu Michala Strnada, byla by to nuda. Na popisech nebylo co zkazit, a tak snad jen pozorného čtenáře trochu zarazí,  že redakční hardware odborník Michal neví, na co je dobrá optimalizace programu pro Intel/AMD/Cyrix.

WAD Mania - nic proti, ale je to další typická rubrika, které by slušelo umístění POUZE na cover CD. BTW teď si uvědomuju - není náhodou Gamestar jediným časopisem u nás, který dává některé materiály pouze na CD? A není to náhodou proto, že jako jediný má nadbytek zajímavých materiálů, takže nemusí zaplácnout cenné  místo v papírovém časopise každou blbostí?

Skoro celý zbytek časopisu zaplňují divné neherní rubriky. Zábavný je na   straně 58 článek o problému roky 2000, kde nám (opět Michal Strnad) sděluje:
Existuje pochybný software, za který vyhodíte zbytečně peníze, a stejně není na 100% spolehlivý. Nejlepší je přece hardwarové řešení. Naštěstí je na trhu chytrá kartička...
Článek je zprava vkusně doplněn reklamou na onu kartu...

Mezi novinkami ze světa PC na straně 59 vyniká statistika z výroční zprávy BSA roku 1998 ohledně
procenta pirátských programů u nás. Je legrační - 90%. Opravdu nechápu, jak někdo může v seriozním časopise vážně zmiňovat demagogické BSA bláboly. BSA naprosto není schopna říci, odkud bere přesná procenta do svých statistik (alespoň ja na svůj email ani vloni, ani předloni odpověď nedostal, letos už se nesnažím). Kdysi mi jeden zaměstnanec nejmenovaného českého softwarehousu řekl, že je to údajně podíl prodaných Microsoft Office a prodaných PC. To je tak stupidní, že by to mohlo BSA odpovídat.

Na následující straně Excalibur příjemně překvapil, když jako stránku měsíce zvolil www.doodie.com
- což je již dlouho můj oblíbený web, pokud neznáte, neváhejte... ;-))

Závěr: časopis o hárch, kde je toho o hrách proklatě málo. Kupte si Spellcross, vytrhněte z časopisu manuál k němu, a zbytek zahoďte.

 

  Excalibur 71
Následující řádky jsou neupravenou verzí toho, co vyšlo na EmuCZ, proto formát nekoresponduje s ostatními novými review.
Tentokrát se trochu blíže podívám na poslední číslo Excaliburu. Upozorňuji ty, kdož mi vyčítali, že kritika Score na emulátorovou stránku nepatří, aby  následující řádky přeskočili - nebude se jim to líbit... ;-)

První český, a dlouhou dobu i jediný=nejlepší časopis je poslední rok dva po krk ve sračkách (pardon my french) a především nevychází příliš pravidelně. Teď ovšem vyšlo několik čísel v celkem rozumných intervalech, a navíc ta velkohubá prohlášení -ml- na mageu... No prostě jsem se musel přesvědčit sám, jestli Excalibur stojí za přečtení.

Zakoupil jsem za lidovou cenu necelých třiceti korun poslední číslo (bez dvou CD), a muj finální verdikt zní: pokud vám není deset, nebo nejste mentálně narušení, těch třicet korun za to nestojí. Z časopisu přímo čiší amatérismus na všech úrovních. Design je příšerný, lámání všech článků do třech sloupců důsledně i s obrázky působí IMHO hrozně staticky, navíc většina obrázků je divně rozmazaných, a típaných snad ve 320x200 (třeba str.26).  No ale v oblasti DTP jsem méně než laik, možná je to dnes normální.

S jistotou ale není normální sloh všech autorů bez výjimky. I když dle výsledků jakési ankety je průměrný věk čtenáře Excaliburu pouhých 15 let, přece jen co je moc, to je moc.
Strojené věty s rádobyvtipem, opakování stejných slov i několikrát ve dvou větách následujících za sebou, obsahová prázdnota článků, faktické nepřesnosti místy hraničící až s trestuhodnou neznalostí - to vše se vyskytuje v hojné míře. Zajímavý je i výběr recenzovaných her, přece jen recenzovat půl roku staré hry (Myth 2, SBMD)... Hmm.

Pojďme ke konkrétním případům (šedivě citace, žlutě komentář).

Už na straně pět, kde je pouze popis obsahu CD, jsem se opravdu dobře bavil při čtení popisků k jednotlivým demům. Trochu to připomíná popisy z pirátských seznamů z roku 1990... :-))
Commandos: Beyond the Call of Duty - Commandos se stávají klasikou. Zabijte ty fašouny!
Quake 3 Arena
(žeby další český časopis co ukradl Q3Test? CD nemám, takže nevím jestli opravdu měl vydavatel tu drzost)
Toca 2 - Závody aut. Hrajte a uvidíte, že jsou super.
Venice under Glass - To musíte vidět. Průvodcem Benátek se stává medvídek.


Recenze na Rage of Mages 2: RoM2 se podobá Diablu, ale po krátkém bližším seznámení se s hrou poznáte, že spíše vzdáleně.

Na str. 39 se Excalibur připojil k časopisům, které drsně odsoudily naprosto skvělou arkádu Live Wire. Smutné. Z recenze je navíc vidět, že autor hru vůbec při hraní nepochopil, a dokonce to sám přiznává. Že by snad zmínil ideu Qixe,  to už vůbec - ostatně nic bych za to nedal, že v době vzniku Qix ještě ani nebyl na světě... :-)) Jinak ovšem rubrika Mimo Zájem (kam je recenze na Live Wire zařazena) obsahuje opravdu docela reprezentativní výběr shitu, a je to jeden z mála dobrých nápadů v časopise.
V listárně na str.64 se dozvíme, že:
rubrika se na oficiálních místech společnosti JRC nesetkala s tak příjemným ohlasem. JRC se nám rozhodlo nasadit nůž na krk, že pokud rubriku nezrušíme, odmítají nás zahraniční firmy podporovat = zapůjčovat hry k recenzím.
Mno, zajímavé.

Na str.46 začíná rozsáhlý article "Dívčí hrdinky ve hrách", který je typickým představitelem hrůzu nahánějící přehnané vtipnosti. Ale možná jsem na ty vtípky jen moc starej. Článek zmiňuju především proto, že samotná jeho idea je opravdu dobrá, a zasloužil by si jistě fundovanější zpracování v jiném časopise.

Str.54 - Underground. Jeden z "vrcholů" čísla - sice nejde o materiál původní, nicméně redakce by měla mít rozum. Většinu zabírá popis války hackerů USA a Jugoslávie, přičemž hackery jsou zde honosně nazýváni (sami sebou pochopitelně) lidé, kteří poslali na gov.yu tisíce emailů. Ehm ehm. Jeden z nich se neopomněl zmínit, že by se i naboural přimo na server, ale jeho ISP mu díky jeho floodu zrušil konto... :-))
Poslední sloupec této strany zabírá tzv. Užitečný slovníček. Citace snad není třeba komentovat :
Phreaking - O téhle oblasti moc nevím. Je to "hackování" telefonních systémů. Můžete si užít dost srandy, když jste dobrý phreaker.
Cellular - Tohle je něco jako phreaking. Kromě cellulárních telefonů. Volat zadarmo atd.
Linux a Unix - To je mnohem pokročilejší operační systém než Windows 95 nebo MS-DOS. Je to nejlepší OS přístupný všem lidem, protože je ZADARMO.
MP3 - Typ kompresních souborů s hudbou. MPEG audio layer 3, abych byl přesný. Jsou většinou používané na pirátskou hudbu.
Piracy or Pirate - Nelegální kopírování, nebo-li porušování copyright. Tohle se samozřejmě netýká pouze počítačů. Jsou to i videokazety, knihy nebo hudba. Pro některé lidi je to běžná činnost, ale když to přeženete, můžete z toho mít pěkný problémy.


Zde je malá pauza... aby smějícímu se čtenáři neunikly další řádky...

OK, pojďme dále.

Protože mne ve slovníku zaujala definice MP3, pozorně jsem si přečetl i hned vedlejší stranu, která je MP3 věnována celá - ostatně, proč nevyužít plně redakční odborníky? Obzvlášt silné hlášky lze nalézt v články v pravém horním rohu s fialovým podkladem, při jeho čtení se mne trochu zmocnila nostalgie - použitý sloh velmi připomíná můj vlastní, kterým jsem psal ve čtvrté třídě dopisy domů z pionýrského tábora.
Nemohu než kousek zacitovat (z článku, ne z mého dopisu):
[..]
Podstata MPEG formátu je jednoduchá. Jedná se v podstatě o obrovskou kompresi cca 10:1.
[..]
Nejdříve nahrajete hudbu do známého formátu WAW a poté vše zkompresujete
do MP3. Pokud budete software používat správně a nevadí vám chvíle čekání, můžete
se těšit na výsledek, který je srovnatelný s originální nahrávkou. Existuje sice i možnost
komprese do MP3 přímo z CD, ale vyžaduje výkonný počítač. Tento způsob
ale není moc využívaný. Samozřejmě vždy bude záležet na softwaru. V této rubrice vás tedy
postupně seznámíme s nepoužívanějším softwarem. A budete mít jasno.

No, já moc jasno nemám, ale v příštím čísle, které si určitě koupím, se snad dozvím více... :-))

Strana 60 - HARDSEKTOR, aneb Přehled nejlepšího hardware pro váš počítač. Při prvním listování časopisem jsem tuto stránku hloupě přeskočil, neb jsem ji mylně pokládal za pouhý reklamní ceník. Po zkušenostech s MP3 a Underground jsem se ale rozhodl pročíst i všechny neherní rubriky - a nelitoval jsem! Autorem je redakční odborník na MP3 (a jak teď vím i na hardware) Michal Strnad. Citace:
Intel Pentium III/500, 28000.-, Horká novinka na trhu. Velké změny ale nepřinese. Počkáme, jak se uplatní a také až klesne cena.
SIMM 32MB EDO, 2000.-, Nejpoužívanějsí paměť. Doporučujeme kupovat minimálně 2 kusy, což je 64 MB.
(Michal je i talentovaný matematik)
DIMM SDRAM 64MB, 3000.-, Doporučená koupě, která se jistě vyplatí, ale hlavně u nových počítačů, kde stejně nemáte na výběr.
Joysticky: Doba hrani her na klávesnici je už dávno pryč. Nové hry mají tolik funkcí, že je opravdu nutnost vlastnit nějaký ten joystick nebo joypad. Akční hry vyžadují kvalitu.


Aby moje kritika nevyzněla tak negativně, na konec jsem si nechal dva hodnotné články - ovšem ani jeden se netýká her, což je pro herní časopis poměrně smutná vizitka. Str.56 je věnována robo-psovi AIBO, který mne vyloženě nadchnul, a dosud jsem o něm jinde nečetl. Škoda jen té ceny, 100k Kč, to
myslím dokážu sousedy ohromit i za levnější peníz. Ostatně hned na na straně 59 je pak popis sortimentu www.distefano.com, kteréžto URL jsem potratil už před několika lety, takže se rád podívám co mají nového... No ta ruka! Tu tam tehdy neměli! A jenom 125 dolarů... A Vánoce
skoro na krku...

Na shledanou u dalšího Score/Excaliburu.