Přístupy od 1.8.1999

Last update:
28.9.1999, 13:23


The Guardial - logo

 

  

Novinky

Četli jsme:

Excalibur 73
Gamestar říjen 99
Level 09/99
Score 69

Sledujeme:
Excalibur
Gamestar
Level
PC Gamer
Score

BonusWeb
Doupě
game.cz
Gaming Online


Doporučujeme:
C64 SK
Cedičovy češtiny
Emulators CZ
Jaydee
Quake CZ
Ondran
RPG Hall
Textovkářův ráj



Kontakt:
  ICQ #2562871

  

  About
 
Smyslem existence těchto stránek je pravidelná, co nejvíc objektivní (leč vzhledem k osobě pisatele často prudce subjektivní) kritika všech českých herních časopisů (a když zbude trocha času v budoucnu, i známějších herních webzinů). Hlavním důvodem vzniku byl fakt, že ačkoliv všechny  časopisy zhusta otiskují spoustu nesmyslů, krom již skoro mrtvého AntiScore neexistuje místo, kde by někdo na tento zlořád upozornil.
A proto je tu...
THE GUARDIAN.

V navigační liště níže jsou odkazy na texty předchozích měsíců, ty starší než 07/99 vznikly z kritik uveřejňovaných na Emulators CZ.
Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední IE a povolené CSS. Nelze vyloučit, že při použití jiných rozlišení a jiných browserů stránky vypadají ještě hnusněji, než je vidíte vy.


  září 1999
  Denní news a ozvěny herních webů...
Protože hlavní aktualizace bude vlastně jen 4x měsíčně, a někdo by si třeba mohl nevšimnout, níže bude vždy uvedeno co se tu objevilo, a také co nového či zajímavého je na herních webech, uvedených v levém frame v části Sledujeme.
  28. září 1999
Včera nebyl čas lozit po webu, neb jsem hned zrána sosnul z BW demo betaverze Age of Wonders, a tak bylo na zbytek dne o zábavu postaráno. A protože se mi aktualizace obden zdá být dostatečná (co si budeme namlouvat, kolikrát není o čem psát), odteď se stane pravidlem.

Na webu PC Gameru stále straší jen tisková zpráva, a tak jediný zaznamenání hodný pokus o update prezentací herních časopisů lze dnes nalézt na Gamestaru. Zajímavá je zvláště informace o BAFTA awards.

BonusWeb. Recenze Re-Volt, recenze NHL2000 a rozhovor s Richardem Šmehlíkem. Ten zjevně pochází z reklamních materiálů rozdávaných na NHL2000 party, protože jsem ho už četl v Levelu a na Jaydeem. Nuda. Samotná recenze NHL2000 je docela dlouhá, a jelikož už jsem jich přelouskal aspoň 10, moc se mi do ní nechtělo... Ale překonal jsem se. Ač dlouhá, nevyrovná se ani zdaleka vůbec první online recenzi nového NHL, kterou vystavil Bedla na Pařeništi. Závěrečný seznam plusů a zejména mínusů je ale docela zajímavý, a alespoň je vidět, že recenzent se nějakou dobu hrou opravdu zabýval. K zmíněné NHL2000 party. Report je asi zajímavý jen pro úzkou skupinu lidí, kteří s nadšením sledují žabomyší války pubertální části "předních lidí z herní branže". Ostatní zaujmou jen vysoce umělecké fotografie. BTW Eskadr si stěžoval u mobil.cz na zmiňování jeho jména v urážlivém kontextu... no nevím nevím. Trochu mi to připomíná zcénu z jednoho českého filmu, jehož jméno si bohužel právě nevybavuji, kde na dotaz paní učitelky, stojící nad tělem ožralého žáka, reaguje jeho kamarád bezprostředně: "...jaký nepřístojnosti, vždyť se jenom pochcal, posral a poblil?"
V krátkých novinkách zaujal G-Sector, info o Gorky 17 a Hypercore.

game.cz. Zajímavé je delší info o Rayman 2, i když asi spíše obrázky, než doprovodným textem. Docela závažným nedostatkem game.cz je neustálé informování o hrách z pohledu amerického spotřebitele - hry jako Silver nebo Amerzone jsou už v Evropě v prodeji týdny či měsíce, takže jejich prezentování coby horkých hitů působí poněkud divně (i když v USA opravdu vycházejí teprve teď).
Tři nové recenze - Dungeon Keeper 2, Midtown Madness, a první díl (?) NHL2000. Bohužel k jejich čtení potřebujete mít nainstalován plugin Shockwave Flash, což poněkud omezuje chuť ke čtení. A v Lynxu nevidím pochopitelně nic.

Gaming Online. Opět dvojitá recenze, tentokrát Drakana, ale ani kdyby se slepily dohromady, nestály by za mnoho. Recenze Star Wars Phantom Menace a preview Shadowpact od stejného autora jsou ještě mnohem horší. Speciálně Shadowpact preview se točí výhradně kolem autorových osobních problémů a pocitů, a o hře samotné tu toho mnoho není. Škoda.

Doupě. Preview AOE2 je pěkné. Ostatně za ten měsíc existence serveru se už dá nějak vysledovat kvalita - v podstatě cokoliv od Bedly a Aleny Kirilovitzové je kvalitní, ten zbytek kolísá na stupnici mezi totálním bullshitem a středně nudným článkem s faktickými nepřestnostmi.
Zajímavá je včerejší trošku zabržděná reakce na články v Reflexu (další typický znak Doupěte - neaktuálnost). Převážnou většinu textu první části zabírají úvahy nad neradostnou situací v českých časopisech, o snaze Doupěte oprostit se od pubertálního slovníku recenzentů (dnes přežívajícím v podstatě výhradně ve Score a Excaliburu), atd atd. Úmysl jistě ušlechtilý, a musím říct že i sympatický. Bohužel právě jeho realizace v Doupěti ukazuje ten opačný extrém, jak se dá o hrách psát - nudně. Pokud to, jak v současné době Doupě vypadá, je páně Hanouskova představa o psaní o "hrách na vysoké úrovni, bez exhibice a budování kultíčku své osobnosti" - pak říkám ne, díky. Představa některých lidí, že prostě vezmou zkušeného novináře s vypsanou rukou, který sice moc hry nehraje, ale když mu nějakou někdo nainstaluje, popíše ji nějakým... řekněme "společensky přijatelným" způsobem, ta je prostě nesmírně naivní. Bez nutné orientace v oboru to prostě nejde, a tu nelze získat jinak než praxí... Samostatnou pozornost si zaslouží věta "V tomto kontextu je třeba ocenit sebereflexi Tomáše Zvelebila, novopečeného šéfredaktora Score, který jako jediný z potrefenců dokázal kritiku veřejně přijmout.". Schválně jsem si Zvelebilův příspěvek přečet ještě jednou, ale opravdu marně hledám nějaké kajícné přijmutí kritiky. I po druhém čtení nacházím pouze útoky na nešťastného Varoščáka, a i veškerá "přijmutí kritiky" se týkají výhradně Varoščáka (ovšem prostřednictvím pana Zvelebila).

  26. září 1999
game.cz. Potěšující je, že počet novinek je o víkendu stejný jako ve všední dny. I když některé se trochu opakují (Bluebyte dnes je totéž jako 4 novinky včera).
Doupě - potěšilo demo na Age of Wonders, které si hned v pondělí stáhnu. Je tu i nový návod na Blade Runner, hru již notně starou, a recenze Resident Evil 2, také již zapadanou prachem. Zajímavé je, že Doupě nejen že jako jediné mívá o víkendu i rozsáhlejší články, ale řekl bych, že jich má i více než ve všední dny... Stínem víkendové aktualizace tak zůstává novinka o AI v Unreal Tournament, která je přesným doslovným překladem z Avaultu ("autor" - David Hanousek). Ostatně posuďte sami, zde je článek Doupěte, a zde jeho Avaultí originál. Za upozornění na dalšího translátorového novinkáře děkuji pozornému čtenáři, který si nepřál být jmenován.
GamingOnline. Krom wallpaperů teď začali v novinkách publikovat i WinAmp skiny. Nic proti, ale pokud to tvoří převážnou část náplně zpravodajství, asi to nebude úplně ok. Nějaké malé, samostatné okénko, by jim myslím úplně stačilo.

Rád bych dementoval včerejší zprávu o šéfredaktorovi BonusWebu. Není pravda, že je možné ho vidět s lanem na ramenou cepínem v ruce. Ve skutečnosti má v ruce fiňák. Za předcházející dezinformaci se omlouváme.

Online je můj pohled na poslední číslo Excalibur 73.

Všechny časopisy už mají své zářijové číslo, a tak mohu opět publikovat tabulku, která je rozebírá z čistě kvantitativního hlediska (opět ponechávám bez komentáře):

  celkem stran hry hardware mimo zájem
Excalibur - 150 Kč 64 44 (69%) 3 (5%] 17 (26%)
Gamestar - 99 Kč 96 68 (71%) 2 (2%) 26 (27%)
Level - 45 Kč 112 56 (50%) 20 (18%) 36 (32%)
Score - 60 Kč 128 82 (64%) 4 (3%) 42 (33%)

Vysvětlivky: cena udává nejmenší peníz, za který si lze papírový časopis koupit.

  24. září 1999
Cestou domů jsem si koupil první číslo české mutace PC Gameru. Zatím jsem dočetl cca do poloviny, a musím říct, že jsem dost nadšen... něco tak dobrého jsem opravdu nečekal. Za hodinu jízdy v autobuse většinou přečtu jiné časopisy do konce, a ještě si udělám pár poznámek. Full review v pondělí.

V časopise na ní byla reklama, a tak jsem ji přidal do sledujeme - www.pcgamer.cz - i když zatím je jejím obsahem pouze stará známá tisková zpráva JRC. Vůbec o prezentacích tištěných časopisů jsem se celý minulý týden nezmínil. Ono totiž není moc o co stát. Excalibur neupdatnul svou tragickou homepage ani při příležitosti nečekaného úspěchu - vydání dalšího čísla. Novinky na Score vypadají dlouhodobě hrozně, a potřebovaly by asi tak o týden odbrzdit. Gamestar na to taky kašle, jediné zoufalé vzepjetí v průběhu týdne se kvalitní aktualizací jistě nazvat nedá. A tak poslední stálicí zůstává Level, který sice také není aktualizován každý den, jak slibuje reklama uvnitř časopisu, ale rozdíl v kvalitě oproti konkurenci je i tak propastný.

game.cz - informace o hře Nu Pagadi není zcela přesná - v žádném případě nejde o emulátor, nýbrž o pouhý simulátor. Díval jsem se na homepage projektu, a moc jasno v tom nemají ani sami autoři, odtud tedy dezinformace přišla. Celkem odvážné také je, že celý projekt je shareware - přece jen zájemci o Game & Watch hry mohou najít na Internetu spoustu free simulátorů (třebas zde). Na druhou stranu - program vypadá pěkně, a tenhle G&W byl docela dlouho jedinou obdobnou (tedy i populární) elektronickou hrou na našem socialistickém trhu.
Krátké news celkem ujdou, informací o různém shareware je tu ale snad přespříliš.
Recenzi Tiberian Sun jsem nedočetl, v  průběhu druhé strany bylo totiž na mé židli vyhlášeno referendum, a jak levé, tak i mé pravé oko jednomyslně udsouhlasili okamžité ukončení čtení. Důvody: malé písmo, divnej font, bez diakritiky. Levá ruka vzápětí na příkaz shora stiskla Alt-F4, takže jsem s tím prostě nemohl nic dělat. Sorry.

Doupě. Čeština do Syndicate, recenze Jagged Alliance 2.
Gaming Online. Stejná čeština pro Syndicate, novinky vesměs velmi stručné, a další pokus o zrecenzování NHL2000 - tentokrát dokonce dvojitý.

BonusWeb. Vreco si to u JRC žehlí seč mu síly stačí. Pokud ho v nejbližších dnech potkáte ve sportovním, s lanem na ramenou a cepínem v ruce, nebuďte překvapeni. Jeho nový sport, anální horolezectví, je materiálově i časově velmi náročný. Dnešní BW je mu zasvěcen zcela. Už v krátkých news Vreco chválí JRC za prodej reedicí či bundlů za levnější peníz než obvyklých 1200-1500. Mno, do JRC občas zaskočím, ale nikdy jsem tam neviděl žádnou jejich vlastní kompilaci - ten dík by měl tedy směřovat spíše k firmám, které je vytvářejí (Microprose, 3DO). Dominantou dnešního BW update je ale další Sorvinův článek, a tam se Vreco opravdu překonává. Každou Sorvinovu zmínku o JRC Vreco hbitě retušuje vkusnou závorkou:
Sorvin: Nemyslím si, že by ovlivňování hodnocení ve vlastním 'bulletinu' ze strany monopolního dovozce her firmy JRC bylo tím hlavním problémem
Vreco: (všechno je jinak, JRC do toho vůbec nebude mít co mluvit )
Sorvin: V tomto spatřuji hlavní důvod vstupu JRC na scénu počítačových časopisů
Vreco: (jak říkám, všechno je jinak, vydavatelem je skutečně Mladá fronta a. s. a JRC, resp. inženýr Pavlíček, nebude mít v nejbližší době s PC Gamerem nic společného)
Sorvin: Díky prodlevám od uvedení hry na našem trhu oproti trhu zahraničnímu
Vreco: (no, někdy zas tak velké nebývají)
Sorvin: Je mi bytostně proti srsti vše, co jen trochu zavání monopolem a diktátem
Vreco: (mno, jak jsem se měl možnost přesvědčit, v případě JRC nejde o monopol, ale o většinový podíl na trhu)

Ten poslední příklad je obzvlášť pěkný, že?. Zvláštní, ještě minulý týden organizoval Vreco jakousi antiJRC petici??? Ale dost bolo Vreca, zpět k Sorvinovu článku samotnému, nazvanému "Sorvin popdruhé zasahuje - Pátý časopis". Jeho minulý příspěvek na BW se mi nelíbil ani trochu. Tentokrát je to o dost lepší, i když Sorvinův opisný, roztahaný styl psaní mne moc nebere a je nebezpečně uspávající. Díky tomu je jeho úvaha (? memento ? fejeton ? tisková zpráva) roztažena do neuvěřitelné délky, a jen málo odvážlivců se asi prokousá až na konec. V některých věcech má Sorvin asi pravdu, v některých asi ne - těžko říct, téma je příliš obecné. Herní časopisy si lidé kupují z nejrůznějších důvodů, a trefit se do vkusu všem prostě nejde. Jsou lidé co si koupí cokoliv jen kvůli originální hře na cover CD (a dobře dělají, nebudou, nebudou), jiní kupují na základě přítomných demoverzí, jiní naopak kupují časopis zásadně bez CD, protože si chtějí prostě jen o hrách číst (mají doma 286 a i pouhé čtení o hrách jim stačí), jiní jsou zase věrní svému časopisu nezávisle na jeho momentální  kvalitě (minulý týden jsem mluvil z bývalým spolužákem z matfyzu, který má předplacené Score a ani neví o existenci Gamestaru či Levelu). Ale tohle mudrování bych přenechal managementu jednotlivých plátků. Sorvinův textík IMHO ale každopádně za přečtení stojí (i kdyby jen kvůli kompletním Vrecovým závorkám).

  23. září 1999
Dnes jsem byl celý den vyjímečně offline, a tak jsem se po návratu nestačil divit, co se to všechno děje... Už se perou? Perou. Ale nechme je ještě na chvíli plácat v blátě bez povšimnutí. Nic totiž nemůže zastínit to, že vyšlo nové číslo časopisu Excalibur. Už má pořadové číslo 73, a po prvním letmém prolistování (plná recenze bude zřejmě nejdříve v sobotu) nevycházím z údivu. Je tu recenze psaná komplet v pinguin inglish, jsou tu cenzurované erotické obrázky ze Sinclairu, necenzurovaná Lara Croft, opět neuvěřitelně našlapaná rubrika Underground, všude plno hrubých pravopisných chyb, no prostě je tu opět Excalibur jak ho známe z poslední doby - pro malé i velké. Pro malé především.

Nyní přichází chvilka pro stručná fakta:
BonusWeb
- recenze Parkan do klasiky (oops? aha, není to do klasiky...), interview s organizátorem Sletu virtuálních pilotů. Krátké news jsou dnes spíše o HW, zaujal Sharedware a stáhnul jsem si DirectX 7 (pochopitelně o něm informují dnes všichni, na BW jsem prostě byl nejdříve).
GamingOnline - eMPyho preview Supreme Snowboarding je hrozné, a navíc je vystaveno dvakrát (asi už se platí od znaku) - jednou zalámané, a hned plynule navazující v surovém stavu. V krátkých novinkách zaujala čeština pro Thief, GTA2 demo.
game.cz - demo Mankind, Raptor není Raptor 2 ale Raptor v2.0.
Doupě - docela zajímavé info o DK2, Minutky by mohly být každý den...

A na závěr zpět k našim zápasníkům v blátě, nyní již notně umazaným (to bude doma mazec). Rejpání do JRC, s oblibou provozované především na GO, mi není zcela cizí, přece jen monopol cenám ani výběru her u nás příliš neprospívá. Ovšem dnešní aktualitka na GO "Podporuje JRC vypalování", to je přece jen trochu silná káva. Autor textu si zjevně vůbec nedokáže představit, že by někdo mohl mít vypalovačku i na něco jiného, než na nonstop rozmnožování her za účelem nemravného zisku. Smutné. Korunu tomu ovšem nasadil Danko, který na game.cz článek hbitě okomentoval, a v podstatě se s námi zcela zdarma podělil o svůj osobitý zahraniční pohled na to, jak nejlépe lézt někomu do prdele, aby to příliš nebolelo ani jednoho zůčastněného. Pokud se teď někdo urazil že jsem použil slovo "prdel", snad mne omluví - ještě stále jsem pod sugestivním dojmem nového Excaliburu. Danko vůbec na game.cz rychle přebral Vrecovi titul Král bulváru, když zveřejnil také dlouhý a docela zábavný log svého iRC chatu s Eskadrem, který si prostě musíte přečíst, protože popsat se nedá (takový mix James Bonda a Krtek a kalhotky). Ostatně - když jsem včera radil po ICQ Eskadrovi, jak nakonfigurovat MiRC, a navíc jsem mu prásknul kanál, kde se obvykle schází redaktorská verbež, byla to součást vychytralého plánu, jehož plody se urodily až nečekaně brzo... ;-)))

Uf, těsně před odesláním dnešního update jsem ještě vlezl na Cyberspace, a objevil tento link na další článek v Reflexu, reagující na Kulturu kriplů, již skorem zapadlou v zapomnění. Reflex opět překvapil nepříjemně, čekal bych, že po mnoha internetových ohlasech mnohdy značně hrubého zrna otisknou komentář někoho inteligentního a na úrovni (a v diskusním fóru jich několik na výběr bylo). Bohužel to nějak nevyšlo, a tak je tu jen Tomáš Zvelebil, šéfredaktor Score. Jeho publikovaný názor principielně není tak úplně špatný, ale z jakéhosi nepochopitelného důvodu sám sebe vyjímá z množiny kritizovaných. Přitom  věty jako "autoři ve svých článcích většinou působí jako banda nafoukaných egomaniaků, kteří si myslí, že snědli papežovo hovno", "Velmi přesně pan Holub trefil fakt, že autoři ve věku míhajícím se okolo dvaceti let s chutí kritizují vše puberťácké" by mu samotnému slušely nejlépe. Sám v sobě puberťáka potlačuje často jen s potížemi (sprostosti na web auditech), a i v tomto článku neustále sklouzává k invektivám na adresu jakéhosi Varoščáka (přiznávám, jméno je mi povědomé, leč žádné přezdívce si ho nepřiřazuji), a vychvaluje Score, které ovšem pod vedením jeho baseballového týmu spěje už několik čísel kamsi k úrovni Excaliburu. Nepochopil jsem přesně tuto část textu: "Kritizovaná sekce preview je často více či méně totožná se sekcí recenze (většinou pouze chybí numerické hodnocení produktu), story se opravdu podobá reportáži a úvahy mnohdy snesou přídomek slovní průjem. Nejen proto jsme je ve Score vyhubili.". Cože to vlastně ve Score vyhubili - preview, recenze, story i úvahy? V příštím čísle se máme asi na co těšit...

  22. září 1999
Včerejší případ s IMHO velmi neobjektivní "recenzí" game.cz na faxmodem.cz se roztéká do obvyklých sraček (pardon my french). GO se nařčení z krádeže pochopitelně moc nelíbí, a tak rozeslal nějaké maily. Reakce na ně je opět na faxmodem.cz, přisolili si i na game.cz v samostatném článečku (což je ostatně jejich dnešním hlavním updatem), GO reagovalo jen stručnou zmínkou v úvodníku. Na mne to celé působí trošku vykonstruovaným dojmem - že by šlo jen o to, aby se o game.cz mluvilo? To jim nadlouho nevydrží, pokud někdo není opravdu zarytým nepřítelem GO, rychle si všimne rozdílu v kvalitě, zvláště pak absence obsáhlejších recenzí či preview na game.cz.

GO, BW i Doupě dnes svorně přicházejí s recenzí na NHL2000. Jednoznačně nejlepší je ta Bedlova na Doupěti, ostatně psal o NHL i minulý týden do Pařeniště a oba výtvory jsou mnohem lepší než třebas stejné téma v Levelu. Recenze je především férová, a nepoužívá velkohubé, prázdné a lživé fráze typu "fantastické zvýšení hratelnosti". Doporučuji určitě přečíst pokud se rozhodujete zda koupit / nekoupit. GO i BW se NHL2000 věnují o poznání méně, a přinášejí jen souhrn prvních dojmů. Zbytek obsahu Doupěte ovšem opět nestojí za mnoho, ve zmínce o ruské RPG je Konung vytrvale označován jako Kanung.
Na BonusWebu už jinak dnes dnes není nic zajímavého. GamingOnline oproti tomu má svoje dva obvyklé články, jedním je dost stručné preview Mortyru, druhým preview Nocturne - jehož autorem je známý, populární a oblíbený eMPy! Wow, he's back!. Nyní se sice maskuje svým pravým občanským jménem, ale to mu nebude nic platné. Jeho dnešní výtvor určitě minimálně částečně vychází z hraní demoverze. Přiznávám - dlouho jsem dnes prolézal anglicky psané weby, a pročítal Nocturno reviews, leč žádný anglický originál, sloužící jako předloha zbytku článku, jsem tentokrát neobjevil. Proto tímto vyhlašuji soutěž - kdo první odhalí eMPyho nový zdroj, vyhrává... hmmm.. vyhrává... prostě něco vyhrává, beztak to pro nějakou cenu nikdo nedělá... :-))
Na GO je jinak zajímavá informace o dokončení Hypercore, s trochu drzým dovětkem, že o kvalitě se již čtenáři mohli přesvědčit v demu. No, mluvíme opravdu o tom raped 400MB demu na CD Levelu, které naprosto nefunguje na každém druhém počítači? Já si tedy rozhodně Hypercore nekoupím, pokud neuvidím funkční demo běžet na mém domácím stroji. "Desatero běžného uživatele" je vyloženě trapné, to už by bylo lepší citovat z propagačních materiálů BSA, tam jsou pořád takové ty bezva věci o virech a té úžasné uživatelské podpoře... no dobrá, uznávám - taky nic moc, ale přece jen se člověk zasměje víc, než nad tímhle nudným policejním materiálem.
Na GO překvapila i existence nových obrázků z Poldy 2, kde je obvyklá Vrecova exkluzivita? ;-)

Podle statistiky Unie vydavatelů bylo v červnu z 68665 kusů Levelu prodáno 53218, u Score je to 45900 z 59856. Statistiky dalších herních časopisů nejsou k dispozici (což u GS udvuje, u Excaliburu už méně).

  21. září 1999
Vrah zveřejnil na BonusWebu poslední část svého seriálu o českých výtvorech, tentokrát věnovanou vesměs hrám logickým. Ještě je slíbeno jakési finální zhodnocení celé české tvorby... V krátkých zprávách zaujal Konung, který vypadá fakt úžasně (obrázky na homepage), a vzbuzuje nutkání osvěžit znalosti ruštiny....
Doupě - docela pěkná recenze na Fly!.
Další antiJRC zpráva na GamingOnline se mi, pokud jde o cenu NHL2000, nezdá být příliš pravdivá, schválně jsem už včera cestou do knihkupectví zaskočil se podívat. 1299 Kč. Preview na Driver je napsáno z dema (což není výtka), a je to spíš soubor dojmů (což není výtka). BTW bylo by to pěkné, kdyby u každého preview ve všech médiích bylo napsáno na základě čeho vzniklo (všeobecná výtka). Utopie, co? [grin] Recenze na StarTrek: Starfleet Command obsahuje opět nezbytné dloubnutí do JRC (což není výtka). Z krátkých novinek mne nezaujalo nic.

Díky jakémusi blbečkovi z faxmodem.cz, který rozeslal spam propagující jeho server do úplně všech auditů na CS, jsem objevil tento článek (díky i všem, kdo na něj upozornili mailem). Jak, vidno, vřelé vztahy mezi game.cz a GO stále neochladly... "Recenze" působí poněkud zaujatým dojmem, krom těžko doložitelného tvrzení o krádeži článků (proč být naivní - všichni opisujou z amerických webů, proto občas ta podobnost) tu jsou zajímavá tvrzení o tom, jak je game.cz informován přímo od výrobců, nebo o "úrovni" game.cz (těžko říct co tím autor myslel). Pavel Kolařík bude asi odborník zaměřený jen na game.cz, nebo na serveru od něj jiná zpráva dva měsíce dozadu není. Jinak update game.cz ani dnes není špatný (resp je lepší než býval až do tohoto týdne), zajímavý je třebas seznam her, které podporují Matrox G400.

  20. září 1999
BonusWeb měl celou noc nefunkční link na recenzi Tiberian Sun, ale koukám, že to Vreco někdy během dopoledne opravil. Recenze je celkem průměrná, a především - všechny webziny i časopisy už TS recenzovaly dávno. Novinky také nic moc - o Beruškách už jsem si totéž přečetl o víkendu na Ondranu, o SPPG na Doupěti. Zvláště hrozná je novinka o novém SideWinderu, kde se opravdu v pěti větách nedozvíme vůbec nic...
Celkem bez obvyklé halasné propagace zůstavají kvalitní nové downloady: tři textovky, tři patche, a především šest nejnovějších dem (210mb celkem). Ani dnes nechybí na BW komické číslo, tentokrát v podobě zprávy o tom, jak hackeři Baraka Lamerz vyhrožují JRC... :-)

Doupě má kvalitní preview hry Evolva, o které jsem zatím neslyšel, ale vypadá opravdu pěkně.

GamingOnline ještě trochu technicky vylepšil svoje minianketky, které se mi zdají jako docela dobrý nápad, a poctivě hlasuju... :-) Dnešní krátké novinky zatím slabota - na BW se totéž objevilo jen jako jeden link do Downloadů, Berušky totéž co BW (btw ani BW ani GO nedali link na stránku výrobce), info o datumech releasů na Avaultu měl game.cz už včere ráno. Zato články jsou dnes hned tři. Zamyšlení nad Doomem je ale naprosto o ničem (navíc v rubrice Recenze? hmm...), bylo by akceptovatelné snad jen jako začátek nějakého seriálů článků do Klasiky (aha, teď koukám, že GO takovou sekci nemá). Preview Panzer General 3D ujde, recenze Shadowmana je dokonce vyloženě dobrá.

game.cz jsem navštívil o víkendu především díky otravnému reklamnímu spamu, který poslal Danko plošně do desítek auditů na Mageo a Cyberspace. A našel jsem jen obvyklou nudnou hrůzu, prostou vlastní tvorby, snad krom komentářů k linkům se smrtelnými pravopisnými chybami (vyvýjí). Za hodnotnou informaci bylo možno označit jen link na výše zmíněný release list na Avaultu, a recenzi na multimediální židli.
Kupodivu ale dnešní update je docela dobrý. Není tu ani jedna "novinka" obvyklého typu link na cizí stránku, a doufám že to tak vydrží i v dalších dnech...

Změny: game.cz do Sledujeme, odkud jsem naopak vyhodil Jaydee a Ondran (resp. přesunul do Doporučujeme). Ondran proto, že ve skutečnosti nepředstavuje konkurenci pro žádný z ostatních webů, neb se věnuje pouze české scéně. A Jaydee proto, že ač představuje velmi úspěšnou konkurenci všem ostatním, neustále mne otravuje s tím že tomu tak není.

  19. září 1999
Technická: nějaká dobrá duše přebootovala pech.net, takže zase funguje můj email.

Ráno jsem u snídaně dočetl poslední Level 09/99.

Tento víkend se zdá má nejkvalitnější update Doupě, které je dokonce více updatované než ve všední dny. Recenze na H&D je sice umístěna do rubriky Download, ale to je detail... Obvyklý slušný update měl i GO.

Na stránce Score už je upoutávka na nové číslo 70. Z obsahu titulní strany jsem pochopil, že Score s/bez CD bude mít různé obálky, což zní dost divně. Uvidíme 29.září, každopádně já si kupuju s CD - plnou hrou bude Wipeout2097. Dobrou věcí, kterou má Score navrch nad konkurencí, jsou ukázky ze článků nového čísla, ale zase na druhou stranu chybí kompletní obsah. No i když... v případě 100 nejlepších hrdinů ta reklama možná neplní tak úplně svůj účel (tj. donutil čtenáře koupit, i když nechce), ze tří ukázek na webu to vypadá, že trapnost bude v tomto textu slavit hody. A asi nejen v něm. Do Score se vrací i rubrika Klasika, a jak to bude vypadat, se můžete podívat zde. Účelová koláž s obálkou posledního GS, obrázky vytípané z coinop verze, a ten text... hmm... Guardian čekají hody... [grin]

  17. září 1999
Ke včerejšímu OMF2097 - podle FAQ na www.omf.com opravdu tahle skvělá bojovka free je, ke stažení na lincích na výše zmíněném URL. Na existenci této informace mne upozornil Lemonhead na Mageo, thnx.

Na Doupěti se mi dnes líbila preview Gabriel Knight 3, která mi přišla opravdu fundovaně napsaná... Jinak ovšem obvyklá nudná všehochuť, tekntokráte alespoň bez faktických chyb.
GamingOnline i BonusWeb zveřejnili materiály, kde se svorně obávají, že JRC bude prostřednictvím PC Gameru u nás manipulovat s trhem... Hmm. Jako by to snad šlo ještě víc. Doby, kdy se mohlo stát Inferno hrou měsíce, se snad už nikdy nevrátí, ale JRC především už dávno ovlivňuje trh celkem hladce z pozice monopolního distributora tím, že rozhoduje které hry k nám doveze, a které nikdy neuvidíme. Oba webziny jsou plny rádobysenzačních odhalení, ovšem (jako obvykle v podobných případech) exceluje především BW. Srdceryvné líčení, jak byla pracovnice JRC ochotna si dát rande se Zvelebilem jen aby nedával na obálku nového Score PoP3D, mne dojalo opravdu k slzám. Jako příklad opravdového zoufalství oné ženštiny je to pěkné, ale jako příklad onoho budoucího zvýhodňování PC Gameru je to poněkud srandovní... Méně srandovní je zmínka o jakési petici "šéfredaktorů velkých herních magazínů". To už trochu zavání. Doufám, že text té petice bude zveřejněn, abysme si mohli přičichnout všichni.
A co tu máme jinak. BW má novinku o konci pirátství na celém světě, který se na nebohé warezáky řítí z Loděnic. Aspoň není nuda a člověk se zasměje, chtěl bych mít korunu za každou "nepřekonatelnou" ochranu software...
GO kontruje neuvěřitelně aktuální recenzí Quake 2 Multiplayer, a mnoha krátkými novinkami... novinkami. V novém úvodníku je slibován kvalitní víkendový update, ovšem být nejlepší o víkendu je v momentální konkurence dost easy.

  16. září 1999 update #2 - 19:58
Byl jsem požádán o zveřejnění následujícího dementi (citace z Cyberspace):
+ ONDREJ --- 16.9.1999 - 19:20
Takže nálepku idiota DNES dostává VRECO, který si nedokáže ani přečíst tiskovou zprávu, popřípadě někomu zavolat... Pro korekci - naprosto nebetyčně nesmyslná informace, která se objevila o MF DNES na Bonuswebu je samozřejmě blbost. PC GAMER vychází pod nakladatelstvím Mladá fronta, které vydává například Ikarii, Ohníček, Mateřídoušku a podobné nesmysly. Nakladatelství Mladá fronta nemá nic společného s vydavatelstvím deníku MF DNES, firmou MaFra, a.s.
Amen.
Když už jsem byl na BW, díval jsem se co je nového - a ejhle, konečně zmizelo ono neš'tastné demo Thiefa, navíc je online dokončení Vrahova pokecu o českých RPG. Speciálně zvědav jsem byl na to, co se dozvím o Bránách Skeldalu - které považuji za jeden z nejhorších dungeonů, které jsem kdy hrál. A zase chvála. To je hrozný, každej to chválí, já si pořád říkám, že to snad musí být nějaká moje chyba... ale už jsem ho rozehrál třikrát, a vždycky nudí a nudí a nudí...
  16. září 1999
Včera jsem nějak nestíhal se byť jen přiblížit k internetu, čehož některé webziny zle zneužily. Jako první tu máme BonusWeb.Vůbec jim nevadí, že jejich fake Thief 2 demo je stále vystaveno na webu i ftp, a další a další napálení ho zřejmě stahují. Navíc Vreco nám ochořel, a celkem překvapivě se v plné nahotě objevila neschopnost zbytku redakce sestavit nějaký zajímavý obsah (na poslední chvíli jsem ještě refreshnul - Vrecův odkaz na tiskovou zprávu JRC je jedinou zajímavou novinkou). Recenze Crusader: No Remorse do klasiky ještě ujde, ale jinak tu toho o hrách zase mnoho není. Převažují hardware news, kterým moc nerozumím, ale pokud jsou stejně kvalitní jako novinka "Potíže se SONY Playstation2", tak to potěš... Za prvé - nechápu co autor (Xentar) má na mysli pod slovem potíže, Sony žádný konkrétní termín až do pondělí neslíbilo. Že je cena 200 dolarů o 50 dolarů nižší než DreamCast - no to taky těžko, DC se prodává za 199. Specifikace, cena, a release date bude prý oznámeno 13.října. Mno, to asi ne.. 13.září Xentare, a to už poněkud bylo v pondělí. "Japonský herní veletrh" zní sice vznešeně, ale nejspíš je tím míněno Tokyo Game Show, které začíná už zítra (škoda že tam BW nevyslal zástupce, přijeli by o měsíc později). No, ať už bylo zdrojem těchto fantastických zpráv cokoliv, doporučuji ho co nejdříve změnit... :-) Hint - pondělní tiskové zprávy Sony jsou překvapivě k vidění na oficiální stránce.
Speciálně o ničem jsou novinky typu "3DO se bude stěhovat", opravdu mne nenapadá koho by to proboha mohlo zajímat.
GamingOnline. Recenze na herní příručku Falcon 4, preview Planetscape: Tornment (kde obzvlášt zaujmou fakt pěkné animované gify), recenze na Close Combat 3. Zvláštní pozornost si zaslouží pokec o OMF: Battlegrounds. Krom toho, že autor používá rozšířený idiotský patvar "coin-up" namísto správného coin-op, zaujme zejména tvrzení, že původní One Must Fall: 2097 je nyní freeware. Autor textu ho nijak nedokládá, nicméně cosi v tom smyslu jsem zaslechl i já už před několika měsíci. Na stránkách Epicu o tom není ovšem ani slovo. Prvotním impulsem k šíření této fámy (?? nevím, možná je to pravda), se patrně stala tato zpráva, postnutá v únoru na msgboard www.omf.com. Autor, Rob Elam, by měl být majitelem Diversions Entertainment, kteří hru pro Epic vytvořili. Na můj mail Epicu, kde jsem tehdy žádal o potvrzení/vyvrácení informace jsem odpověď nikdy nedostal, takže - težko říct... Zprávu na nějaký webboard může ale postnout každý. Navíc pochybuju, že by Epic nevyužil něčeho takového k pořádné reklamní kampani.
Z krátkých novinek zaujme rytí do JRC, které je mi osobně velmi sympatické :-), protože konkurenci by to opravdu chtělo.
Doupě. Recenze na Fleet Command je useknutá v půlce věty, a nějak nevidím odkaz na další kus. Novinka o nových hrách v obchodech přímo hýří nepřesnostmi - NHL2000 není devátý díl serie, ale sedmý, Prince of Persia není z roku 1980, ale o deset let mladší.

Ještě k té tiskové zprávě JRC, kde je potvrzeno vydávání české mutace PC Gamer. Krom datumu vydání prvního čísla (23.9.) se tu dozvídáme různé zajímavé věci. Časopis by prý chtěl oslovit zejména starší čtenáře, což jsem docela zvědav. Ostatně caparti co jdou jen po plných hrách si ho stejně nekoupí, neb jedno CD bude redakční mišmaš, a druhé zabere Klan. Dokument je plný chvály na kvalitu redakce, slibů fundovaných a čtivých textů apod. No, doufejme že je to pravda, první číslo si určitě koupím...

Technická: správce pech.net odjen na tři týdny na dovolenou, a pochopitelně jen několik hodin po jeho odjezdu se vyskytly potíže. Umřel pop3d, tudíž nemohu odpovídat na maily, a po zkušenostech z minula nelze vyloučit, že httpd ho přežije jen o pár desítek hodin. Takže pokud bude server nedostupný, pořád je tu mirror na guardian.cyberspace.cz, místo mailu lze použít ICQ...

  14. září 1999
Nejvíce pozornosti si dnes jednoznačně zaslouží GamingOnline. Ani ne tak kvůli recenzi Outcast (pěkná) či preview SWAT 3 (hrozná), ale především díky své novince nazvané Plné hry zdarma ke stažení? Proč ne. Pokud k jeho napsání vedla šéfredaktora GO snaha vyrovnat se BW, pak se to více než podařilo. Asi poprvé vůbec se na našich serverech píše o abandonware. Co to je? Michal Škach tvrdí: "Nejedná se o žádný warez, nýbrž o software, kterému se říká Abandonware, neboli v překladu opuštěný software. Do této kategorie spadají hry, které jsou již více jak 3 roky staré a již o ně nejeví zájem žádný distributor." Mno. Skoro každý warezácký web s downloady má nějakou "legálně" vypadající výmluvu - že musíte soubory smazat do 24 hodin, že si je můžete stáhnout ale nesmíte je instalovat, a nebo jako tady - že jde o "opuštěný software", kterého se někomu zželelo... :-) Tomu asi věří jen někdo opravdu velmi naivní - nebo ten, kdo prostě věřit chce. Namátkou vybírám z titulů, které jsou jako "opuštěné" vystaveny na URL zmiňovaném v článku: Cannon Fodder 1-2, Dune 2, Master of Orion, Populous 2, Stronghold, Dark Sun 1-2, Dungeon Master, Master of Magic... Opravdu GO věří, že autoři stránek "Snaží se kontaktovat všechny výrobce a distributory, zda jim nevadí umístění na jejich stránkách, nicméně často již firmy neexistují a je problém je kontaktovat. Můžete tak mít čisté svědomí, že nikomu nezpůsobíte škodu."??

BonusWeb - zatím žádná aktualizace, asi redakce kolektivně stahuje opravdové demo Thief Gold.

Jak jsem kritizoval návod na MM7 v GS za přílišnou stručnost, dvojnásobně musím říci totéž o dnešním návodu na Doupěti. Zde zestručnění zejména popisu první poloviny hry dosahuje takové míry, že jej lze jen těžko označit za návod... Po zvolení cesty bílé/černé magie je už ale návod o poznání lepší. Poslední část (článek je rozdělen na sedm kusů) je zjevně překlad části #mm7 FAQu. Druhý dnešní rozsáhlejší článek na Doupěti, recenze Tiberian Sun je docela dobrá.
BTW - Doupě dnes bylo v době mé návštěvy ještě o poznání pomalejší než obvykle, jedna stránka se tahá klidně i desítky sekund, přičemž ve spojení problém zjevně není:
[..]
3 2 ms 1 ms 1 ms ten34.pasnet.cz [195.113.68.190]
4 2 ms 2 ms 2 ms rac.cesnet.cz [194.108.60.2]
5 2 ms 2 ms 2 ms www.doupe.cz [194.108.114.193]

Jaydee má zajímavý pokec o GeForce256, a dost mizerné info o hře Soul Reaver, kde se pisatel nechal odradit technickými problémy příliš brzo, a tak se toho o hře moc nedozvíme...
Trochu šokován jsem byl při dnešní návštěvě Ondranu. Večer jsem na cyberspace viděl, že Vrah už se vráteil, a tak jsem se chtěl podívat co je nového na české scéně - a ejhle čeština do HOMM3???! WTF... Lezu k Čedičovi - nic... Telefonuju Gremlinovi, údajnému autoru - o ničem neví... Hnusnej vtip... :-)
V duchu příprav na celostátní jásání nad novou verzí NHL se nese update na GameStaru, úděsně zní již z různých zdrojů potvrzená zpráva, že u nás NEBUDE možné si koupit anglickou verzi hry. JRC sux.

  13. září 1999
Technická poznámka na úvod:
krom stávajícího URL http://www.pech.net/ug/guardian/ je nyní k dispozici také něco lépe zapamatovatelného: guardian.cyberspace.cz. Prozatím budou oba mirrory aktualizovány souběžně...
Úplně nahoře na stránce je také první publikovatelná verze loga, kterou jsem *kašel* osobně *kašel* vybral z došlých návrhů, autorem tohoto je Ján Harčarik.

V dnešním updatu BonusWebu zaujal Čedičův sloupek o zmrdovi (pardon my french), co prodává češtiny do her. Pochopitelně ne vlastní... Doufejme, že je dost pitomej, aby ho Čedičův telefonát zastrašil, protože nějaké legální právní kroky se proti němu dají podniknout jen těžko. Další "plnou hrou" BW je tentokráte freeware Battle Chopper. No budiž. Preview na Indiana Jones and The Infenal Machine je docela slušná.V novém editorialu Vreco naznačuje jakési spojeni (?) s mobil.cz: "úzké spolupráce s Mobil serverem, jednou z největších herních internetových společností". No vida, největší herní společnost... kdo by to byl řekl. Co tím vlastně básník míní se ukáže prý 1.10. Nenápadného updatu doznal sloupek s downloady na hlavní stránce. Krom tří českých textovek zaujme zejména demo na Thief 2, které je zde se světovou exkluzivitou. Říkal jsem, si proč tomu Vreco neudělá nikde pořádnou reklamu, ostatní sajty mají maximálně demo na Thief Gold, které opravdu o víkendu vyšlo... Nicméně demo jsem si stáhnul, a co byste řekli, že bylo uvnitř souboru thief2.zip? Myslíte, že je tam Thief Gold? Chachá, chyba lávky. Uvnitř se mazaně ukrývá demo původního Thiefa, vydané někdy počátkem letošního roku. Věřím, že každý majitel dialupu, který si 52mb velký soubor stáhnul, se po tomto zjištění smál až se za břicho popadal...
Krom dvou pozitivních změn na Doupěti, kterých jsem si všiml o víkendu, jsem dnes zaznamenal další - zdá se, že články už nejsou účelově rozsekány na malé části! Ještě před týdnem by dnešní preview Black & White bylo nejméně ve dvou kusech... BTW je docela slušné, pokud vezmeme do úvahy, že je vytvořeno jen na základě oficiálních informací a screenshotů. Krom tohoto preview už mne v dnešních news zaujaly jen screenshoty z Halo, které vypadají opravdu velmi dobře.
GamingOnline trochu polevil v záplavě krátkých novinek, zato ale většina textů má na konci ode dneška malou minianketku, vymýšlet ty otázky musí být slušnej opruz... ;-) Recenze na Unreal: Return to Na Pali je takova nemastná neslaná (a opožděná).

Pokud máte problémy se dnes připojit na Jaydee (problémy s DNS), použijte slovenský mirror www.jaydee.sk. Zdejší dojmy z dema NHL2000 jsou dost zajímavé, a určitě bude zajímavé i srovnání s recenzemi v tištěných časopisech (ostatně oslavné chorály patrně zaznějí již v zářijovém Levelu)... Krom NHL je tu recenze na klasiku Strife a Ka-52 Team Alligator. Mne ale obzvláště zaujal především tento link na anglicky psaný článek Petra Vochozky o herní scéně v Čechách...

Stránka Levelu už hýří reklamou na zářijové číslo časopisu, který by měl vyjít zítra. Plnou hrou překvapivě nebude nic moc Int.Rally Champ, ale ještě o něco méně použitelný Flying Corps Gold. No, můj pohled na atraktivitu tohoto titulu je pravda trochu zkreslen faktem, že letecké simulátory vůbec nehraju. Je třeba přiznat, že zadarmo ještě na žádném cover CD simulátor nebyl... K nahlédnutí je i kompletní obsah nového čísla.

  11. září 1999
Dlouhodobě mají herní webu o víkendu cca dvoutřetinovou návštěvnost, takže by si uživatelé alespoň nějaký malý update jistě zasloužili. Ne všude to ale pochopili.
GamingOnline ve svém úvodníku slibuje, že víkendová aktualizace bude nyní již u tohoto serveru pravidlem. Zatím se objevilo jen několik málo krátkých novinek, ale i snaha se cení - přece jen z vlastní zkušenosti vím, že donutit někoho pracovat ve dnech volna není nic jednoduchého... ;-)
Aktualizaci zhruba stejně rozsáhlou jako GO má i Doupě. Překvapivě to vypadá, že reaguje na připomínky (možná nejen moje) - novinky jsou opět podepsané, navíc obvyklé kraťoučké zprávy jsou pohromadě jako "Minutky". Snad jim to vydrží...
BonusWeb zatím tradičně o víkendu spí na vavřínech, a tak snad jen ještě k pátečnímu update. V reklamní novince na seznam update Čedičových stránek je link na soubor s kouzly pro HOMM3. Sice to není pochopitelně vina BW ani Čediče, ale ten dokument podezřele připomíná tento originál ze Zunovy stránky, přestože je pod ním podepsán jakýsi Kujan. U nás se tomu říká zlodějna.

Na Jaydee je minireview na 3D Ultra Train Town.

  10. září 1999
Online je můj názor na poslední GameStar.

Dnes nebyl moc čas lozit po inetu, takže jen velmi stručně:
GaminOnline
. Preview na Summoned se sestává povětšinou z obrázků. Pěkných. V krátkých novinkách obzvlášt zaujal link na článek "Woman of the ECTS", který je velmi hodnotný - takhle si představuju zpravodajství... :-)
BonusWeb. Preview Skout od dalšího novéha autora z kinn.sk, Fumii. Jsou to spíš dojmy z hraní dema, ale osobně dávám přednost tomuto zpracování, než rozsáhlým preview na hry, z nichž jsou venku zatím jen obrázky. Interview se zástupcem JRC na mne působilo dost divně. Skoro jako by otázky i odpovědi pocházely z pera téhož člověka. To opravdu není lepší téma k interview než Jakub a Terezka? Když už Vreco má tu možnost ptát se, což třeba nějaké zajímavější dotazy - proč nejsou v JRC žebříčcích prodejnosti her i počty kusů? kdo vybírá které hry se budou v ČR prodávat, jak se jmenuje, kde bydlí, a proč se na zajímavé "nemasové" tituly nikdy nedostane? proč bylo halasně vyhlašované embargo na spolupráci se Score ukončeno potichoučku už po třech týdnech? Případně v případě zájmu lze uspořádat sběr otázek od čtenárů na nějakém hodně navštěvovaném serveru (jaydee.cz)...
Doupě. Krom prvních dojmů z dema Homeworldu nestojí novinky za řeč. Možná proto jsou stále anonymní?
První info o Prince of Persia 3D je na Jaydee.

  9. září 1999
GamingOnline - preview Tomb Raider 4 a recenze Black Moon Chronicles, obojí docela kvalitní. I krátké novinky ujdou, nic překvapivého, ale ani nic zvláště hrozného.
Doupě. Většina z těch mála novinek je stejná jako u konkurence, snad jen Hangsim a Rune jsou trochu zajímavé. Až dnes jsem si všiml, že pod novinkami není nikdo podepsán, což je docela zarážející... V rámci dnešního šmejdění jsem také znovu navštívil rubriku Dopisy - a ejhle, byla aktualizována už před třemi dny, pochopitelně bez odkazu na titulní straně. Zveřejněné dopisy jsou všechny opět kladné (nebo s nepodstatnými výtkami k designu), a celkem věrně asi odrážejí skladbu čtenářů Doupěte. Jeden velmi pěkný bych si dovolil zacitovat:
Cau vsichni
Mam pro vas prosbu, jestli by ste nemohli sehnat navod na Hovnivaly aneb Zahada comiksu.
A jeste jedna otazka: Vase stranky jsou docela hezky a jestli bych se mohl zeptat v jakym editoru to delate. (chtel bych si udelat nejaky hezky stranky na Mujwebu.
Bart Simson
dik za vse

Tobě taky díky za vše, Barte, a nezapomeň napsat rychle i do Score. Něco mi říká, že právě Tvůj dopis bude vybrán k otištění...
Stormer se nenechal nakonec zlákat game.cz, a raději přeběhl k BonusWebu - kde je dnes jeho preview Le Mans 24 Hours, celkem ucházející. Stěžejním tématem BW (a i celého dnešního dne) je ovšem článek "Válka herních časopisů", pod nímž je podepsán jakýsi Sorvin. Svůj slohový útvar sám nazval úvahou, leč myšlenek se v textu mnoho neskrývá, a pokud ano, tak opravdu hodně dovedně. Většinu obsahu tvoří dialog (monolog ?) s imaginárním extraktem typického odporného redaktora, kde si autor nenuceně vylévá srdéčko nad tím zlým, zlým světem kolem něj. Žádné konkrétní výtky ale nemá - ostatně na ty by mohl někdo zareagovat, a mohla by vypuknout polemika, nejhorší noční můra intelektuálů. A tak raději nechává slova plynout v prázdných větách až do konce, tvořeného Holubovským Doslovem. Jak vidno, Vreco zveřejní opravdu cokoliv.
BW také bleskově zareagoval na včerejší výtky k problematickým downloadům - všechny soubory jsou nyní umístěny na anonymním ftp
download.bonusweb.cz, odkud se stahují nesrovnatelně příjemněji, a i problematické demo Lemmings už je pryč. Novinka o české hře Berušky je docela zajímavá, jinak dnes nic moc.

Když jsem v úvodu minulého odstavce zmínil game.cz, nedá mi to ještě se k němu nevrátit. V dobré víře, že každý si zaslouží stejnou šanci, navštívil jsem tento server i dnes. Chyba, kvůli které přijdu na svůj pravidelný mariášový čtvrtek v nedobré náladě, a navíc pozdě (2 velký panáci). Už v první novince jsem byl knouckoutován pod stůl větou "a jak tak koukam na novou verzy 3D", vztahující se k Prince of Persia 3D, navíc ještě zcela očividně k ráno releasnuté warez verzi. Recenzent _pele_ chudák moc rozumu asi nepobral, i jeho ostatní příspěvky se nesou v podobné pubertálně žoviálním duchu, i když další šílená pravopisná velechyba už v nich není. Redakci vhodně doplňují Křižník (linkuje dema), Richman (poskytuje hodnotné odkazy na anglicky psané herní servery, z nichž také velmi citlivě cituje dlouhé pasáže), a Demonik (zřejmě spolužák _pele_, soudě dle obdobného dětského slohu). Takže radím - game.cz je momentálně lépe se zdaleka vyhnout...
  8. září 1999
Jelikož jsem obdržel několik připomínek na přiliš titěrné písmo (size 1), cvičně na pár dní zdvojnásobíme, jaký to bude mít ohlas...

Po delší době byla dnes aktualizace na GameStaru, ovšem jejich verze zpravodajství z ETCS je poněkud... ehm... chudičká. Obzvláště v porovnání s Levelem, který aktualizoval už druhý den za sebou, a celkem snadno v ECTS aktualitkách poráží na hlavu BW i GO. Score nabírá síly, a nejspíš i nové redaktory, a tak nemá zase nic.

Ondran má, jako obvykle dříve než já, pokec o novém čísle GameStaru (tady bude, díky jistým *kašel* technickým *kašel* potížím s přechodem na jiný server až v pátek). Krom obrázků lze všechny zveřejněné informace o Hypercore najít v celostránkovém inzerátu právě v posledním GS...

BonusWeb poprvé ve své rubrice plné hry představil něco zajímavého. Starší český dungeon Prokletí Eridenu je skvělým počinem, sice hra sama není nic moc, ale zadarmo... proč ne. Bohužel pro majitele dialupů to až tak zadarmo být nemusí - hra je zabalena v jednom 30mb souboru, a umístěna na serveru který NEpodporuje resume. Škoda. Krom toho si ze stejného serveru lze stáhnout i dnes releasnuté demo NHL2000 (které jinak ostatní weby linkují do daleké pomalé ciziny). K downloadům ještě poslední věc - včera jsem trochu přechválil BW za lokální download dema nových Lemmings. Na homepage Psygnosis se píše:
NOTE: Redistribution of the demo is strictly forbidden by electronic means (including FTP upload/mirrors) or physical media redistribution. This covers all CD redistribution, whether commercial or otherwise. To reiterate, it is a violation of the end user license agreement and copyright infringement to put the test on a magazine coverdisk, shareware compilation disk, or any other form of physical media.
Za teplý bonz děkuji pozornému čtenáři těchto stránek.
Z větších článků má BW jen recenzi na Jagged Alliance 2, opožděnou, leč slušnou. Krátké novinky, povětšinou z ECTS, jsou tentokráte také ucházející. Výjimku tvoří speciální zpráva, kde se dovídáme, že server good.site.cz hodnotí GO jako horší než BW. Krom toho, že "recenze" na BW vypadá spíš jako reklama, je na pováženou zvláště provázanost obou webů - Vreco, eMPy, Power psali (či stále píší) do obou. Autor "recenze" ve své chvále také opomněl zmínit dva světové unikáty, které BW hrdě třímá: technologické omezení na maximálně 11 novinek denně, a neexistující archív - v této chvíli se už třeba nelze podívat na novinky 2 (slovy dva) dny staré...
GamingOnline má dva průměrné delší články - recenzi na  Star Trek: Birth of Federation a preview Hypercore - a i dnes celkem slušné krátké novinky. Pozastavil bych se snad jen u linku na HOMM3 Informační servis, který náhodou dělá můj kamarád z real life Gremlin. Ač jinak je její hodnocení celkem fair, věta "Bohužel zde nenajdete žádné screenshoty" jasně prozrazuje, že autor upoutávky stránku viděl opravdu jen zběžně. Naopak - jen těžko existují screenshoty z chystaného datadisku, které zde nenajdete...
Doupě. Celé dvě novinky z ECTS jsou zase hrozné, linky na dema má každej, a tak je tu zajímavá pouze Bedlova recenze na FA Premiere League Stars.

A na závěr něco pro zasmání. Jedním z prvních herních webů u nás byl game.cz. Po vzniku GO se z něj ale stala ubohá slátanina, povětšinou plněná sliby kdyže už bude update, a následně vysvětleními proč nebyl. Nyní je zrovna v období, kdy jde nahoru (i když v news z aposlední 3 dny jsou zajímavé jen obrázky), a rád by šlapal na paty konkurenci - proto shání redaktory. Ostatně kdo neshání. Jak se to ale dělá v praxi, lze vidět v útržku z následujícího logu z jednoho iRC kanálu z včerejšího časného rána, kdy za vidinou joysticku zadáčo přeběhla skoro kompletní redakce Stormer Release News... (technická - Dank0 je mladý, talentovaný podnikatel z Kanady - ostatně podobnost gg8.com s game.cz není jen čistě náhodná).

[05:28] neni tu nekdo mezi vami kdo by mi chtel delat news na game.cz?
[05:30] upozornuji ze nejde o zadnou editaci HTML :-)
[05:30] vse bezi ve scriptech
[05:30] jen potrebuji natlouci malinke novinecky :-)
[05:39] <_qeqe_> danko: no a jak novy maji byt ty novinky ?
[..]
[06:39] nebude z toho nikdy moc kapat
[06:40] cchi tam nahodit par lidi a tem obcas poslu nejaky zelezo za to, ze se o to staraji
[06:40] <_qeqe_> z ceho jsou zisky krome reklamy ?
[06:40] mam i dost her do soutezi
[06:40] takze z toho muzu pro cechy peknej web
[06:40] co myslis tim zelezem ?
[06:40] my mame jeste firmu ktera to dotuje
[06:41] video karty, Sound karty, joysticky
[06:41] to jako , ze za odmenu neco dostanu jo ?, nebo tak neco ?
[06:41] jo presne
[06:41] nebude to tak uplne zadaco
[06:41] do toho bych mozna sel
[06:42] <_qeqe_> fumia ted dela obcas news pro kinn ;-)
[06:42] fumia ale ja potrebuji stale dopisovatele
[06:42] jojo
[06:42] videl jsem
[06:42] tzn co
[06:42] tzn aby web zil
[06:43] ten web bude neco jak jaydee nebo neco podobneho ?
[06:43] no neco jako game-over.net
[06:43] <_qeqe_> takze recenze...
[06:43] <_qeqe_> ?
[06:43] <_qeqe_> z her
[06:43] <_qeqe_> hodnoceni a tak...
[06:44] chci recenzovat na nem prvni gamesy
[06:44] presne
[06:44] ale i news
[06:45] dokazes delat news?
[06:45] a co si presne pod tim predstavujes ?
[06:46] no denni news
[06:46] co se deje novyho na netu
[06:46] ohledne games
[06:47] treba jako bluesnews ?
[06:47] skoro tak
[06:47] hmm chapu
[06:47] myslim ale, ze jeden clovek to nemuze zvladnout
[06:48] ne mam jeste Kriznika
[06:48] a dokonce i Stormer do toho jde
[06:48] kriznik pro tebe taky ?
[06:48] jasne
[06:48] tak ja jdu taky

  7. září 1999
Ještě včera večer bylo na Score vystaveno stomegové demo Nocturne. Lokální downloady jsou momentálně asi jediná zajímavá věc, která se zde objevuje.
Gaming Online zareagoval na mé včerejší hodnocení, konkrétně zde. Dvě nové recenze - Jagged Alliance 2 a Might & Magic 7 - jsou opět ne zrovna žhavé novinky. Zvláště MM7 jsem si ale stejně s chutí přečetl, a musím říct že je hrozná. Autor především trochu tápe v tom, jak článek logicky uspořádat, a tak první polovina textu spíše než recenzi připomíná jakýsi soubor tipů. V denních novinkách (kterých je i dnes dostatek) zaujmou celkem konkrétní informace o české mutaci PC Gamer, to že bude už se ví dlouho, ale konkrétní datum prvního čísla (20.9.) vidím poprvé zde. Většina ostatních údajů je ovšem velmi spekulativních, hlavně doufám že není pravda ta část text, tvrdící, že časopisu bude částečně vznikat i v Čechách. Což kvalitě zřejmě příliš nepřidá.
BTW moje včerejší informace, že také GO má zástupce na ECTS, byla chybná, nechal jsem se zmást obsahem víkendové upoutávky.
BonusWeb. Další část Vrahova seriálu o českých hrách, tentokrát o RPG. Rozdělení na dvě části je možná trochu zbytečné. Preview na Gabriel Knight 3 je první v nadcházející posteMPy éře... V krátkých novinkách je zajímavá polemika s GO verzí novinky o PC Gameru, a oznámení o vydání Hypercore příští týden (koupil bych si, ale po zkušenostech s naprosto nefunkční demoverzí na cover CD Levelu mám ke hře oprávněnou nedůvěru).
BTW stejně jako Score i BW má velké demo na Nocturne ke stažení lokálně, k tomu přihodili i demo na nové Lemmings (které si už ale každý fanda stáhnul minulý týden od Psygnosis).
Doupě. Nemají na vlastní server, a tak demo na Nocturne linkují na stránku výrobce. Nemají na vlastní účast na ECTS, a tak jim nezbývá než lozit po anglicky psaných webech, a překládat. Doupe sux.
  6. září 1999
O víkendu se u nás příliš herní weby neaktualizují (přitom podle navrcholu.cz návštěvnost není zase o tolik nižší, jak si možná někdo myslí). Jediné aktualizovné servery byly Score a Doupě, i když kvalita obého byla poněkud... ehm... nižší. Pojďme ale k dnešku.

Hlavní událostí byla nepochybně nová generace GamingOnline. Samotný design zůstal téměř zachován (ostatně proč měnit to, co funguje), přibylo několik navigačních oken a vzhled se přizpůsobil novému redakčnímu systému. Krom účelného uspořádání stránky zaujme zejména rychlost, s jakou se články generují - v porovnání s Doupětem téměř kosmická. Nejdůležitější ale je, jak budou nové možnosti využívány pro co jnejčastější aktualizaci. Zatím je to slušné - stránka je updatována dnes v průběhu celého dne.
A teď tomu, co se mi moc nelíbilo. Každá novinka je na samostatné stránce - to se dalo čekat, ovšem vysvětlovat to ohleduplností k modemistům? To žerou asi opravdu jen ti nejhloupější, důvodem je pochopitelně donutit uživatele otevřít další stránku, a tím zobrazit další reklamu. Dalším nešvarem ala Doupě jsou nelokální downloady - co jsem se díval, všechny soubory jsou umístěny na avaultu, cdrom.com apod. A nakonec je tu (byť v menší míře) další Doupělike feature, kdy dvě věty upoutávky uvozují pouhé další dvě věty celého článku. Což takhle nějaká obdoba SMS z jazdee či iDNES, když téma není na delší článek, proč ho uměle vytvářet? (typickým příkladem jsou tipy na zajímavá česká URL).
Obsah. Na první den to není špatné. Novinky většinou nejsou tak úplně o ničem, jako ještě nedávno (ta o Warcraft 3 je dokonce zajímavá), čtyři nové recenze ujdou (byť k jejich přípravě měl GO poněkud více času díky dlouhé pauze v aktualizaci). Spekulativní novinka o osudu AA trochu zavání bulvárem, ale když to někoho zajímá...
Celkově nové GO působí docela příjemným dojmem, teď jde jen o to, jak dlouho tvůrcům nadšení vydrží. Doupě vydrželo necelé dva dny...

Doupě. Krom mizerně napsané novinky o Warcraftu 3 (laskavý čtenář porovná se stejným tématem zpracovaným na GO a Levelu), je tu vlastně jen rádobynovinka "Co se rodí v Doupěti". A to si piště že nic pěkného nás nečeká. Dungeon Keeper 2, Resident Evil 2, Jaged Alliance 2 - to jsou příklady her, které budou na Doupěti recenzovány. Že už jste recenze i návody na tyto hry viděli ve všech konkurenčních médiích? Já taky. Po pár dnech provozu Doupěte to vypadá, že obavy BW a GO z velmi kvalitní konkurence byly liché...

Když jsem dnes na BonusWebu uviděl další preview, pod kterým byl podepsán eMPy (též známý jako fanatický propagátor automatických translátorů), byl jsem docela překvapen. Vreco už několik dní ví, že eMPy svoje preview krade z Avaultu, a přesto jeho vynaloženou (?) práci (??!) vystavil. Pochopitelně i tento poslední článek o SWAT3 má svého anglicky psaného předchůdce na Avaultu, konkrétně zde. Divné. I další nový rozsáhlejší článek je od eMPyho, tentokráte ovšem pravděpodobně původní - návod na Přítmí, hru z minulého cover CD Score.
Tlak konkurence donutil BW aktualizovat krátké novinky víckrát denně (myslím že dvojí aktualizaci vidím tady vůbec poprvé). Zajímavá je zpráva o přesunu stránky s češtinami do her, kterou obhospodařuje Čedič, na server BW, konkrétně sem. Většina ostatních zpráviček se tak či onak vztahuje k ECTS, a popravdě řečeno - celkem nuda.

Na Jaydeem je info o dobře vypadajícím 3D Ultra Racers, recenze na Clans, hru tak hroznou, že se ani recenzovat nedá, a několik nových obrázků z betaverze Age of Empires 2.
Ondran zveřejnil, jaké plné hry budou u dalších čísel Levelu - X-Com 3 a Simon the Sorcerer. To ujde.

Webovské prezentace českých papírových časopisů jsou tradičně ostudné. Ponechám-li stranou Excalibur, který je opět zcela mrtev ve všech formách (zdravím předplatitele), máme tu GameStar, s posledním updatem před týdnem, a Score, které sice updatovalo o víkendu, ale dnes mu asi všichni novinkáři odešli do školy, a tak musíme čekat až se vrátí. Na Jindřicha o něco déle, chodí ještě po škole do družiny. A tak jediným časopisovým webem, který stojí dnes za návštěvu, je Level. Aktualizace zde nejsou časté, ale když se vyskytnou (jako dnes), většinou to stojí za to. Skoro všechny novinky jsou čtivé, a ukrývá se v nich jistá informační hodnota (což v našich podmínkách ani zdaleka není zvykem).

Všechny papírové časopisy, GO a BW mají zástupce na právě probíhajícím ETCS, zatím se to ovšem ve zpravodajství moc neprojevilo (snad až na BW). Uvidíme co zítra, přes noc by měl mít každý dost času na zpracování získaných informací, a dokázání, že si do Londýna nejel jen udělat výlet...

  3. září 1999
Hned další den provozu Doupěte ukázal, co by mohlo být hlavními vadami na kráse tohoto serveru. Především je to (poměrně překvapivě) neaktuálnost informací. O GeForce256 se už mluví několik dní, a navíc nazývat 2 (slovy dvě) věty článkem? No to je tedy nasazena laťka hodně nízko. Návod a recenze na Discworld Noir - budiž, ale zrovna horká novinka to také není. Navíc recenzentka nemá ráda Pratchetta, husa... ;-( Článek o vypalování CD IMHO příliš tematicky nezapadá do náplně časopisu o hrách, možná ale bude následovat "Vypalování 2 - Stahujeme warez", pak by se to dalo akceptovat. Navíc jde o článek skoro rok starý, jen lehce upravený, s mnoha humornými chybami a nepřestnostmi. Více k tomu fundovaný ohlas zde na cdr.cz (za upozornění mailem děkuji autorovi).

GamingOnline slibuje odtajnění nového vzhledu na víkend.
BonusWeb má dnes novinky o hrách. Co bych o nich tak řekl... jsou... eee... jsou.
Score konečně sehnalo nějaké novinkáře, a už z jejich prvních příspěvků je vidět, že to bude posila vskutku vydatná. Martin a Michal se specializují na staré hardware news, a muziku tvrdí Jindřich. Jeho sloh je.. úžasně osobitý, a novinka o Doom2k se tak musí všem nástiletým čtenářům velmi líbit. Doufejme že jim všem chuť do práce vydrží (hlavně Jindřichovi).

Teoreticky měl dnes vyjít říjnový GameStar, ale když jsem odjížděl ve dvě hodiny z Prahy, na stáncích ještě nebyl. Zato mi ale padnul zrak na poslední číslo časopisu, tak vychvalovaného panem Holubem - Počítač pro každého, 16/99. V touze poznat, co se vlastně skrývá za Holubovým výrokem "tento časopis se drží více při zemi", zakoupil jsem sobě jeden výtisk za 29 Kč. Pouhých 32 stran mi rozhodně nevydrželo celou cestu autobusem, ale i když si další čísla časopisu určitě nekoupím, vynaložených financí nelituji. Většina obsahu je věnována pomoci zoufalým začátečníků v jejich marném boji s (h)různými produkty Microsoftu. Mnohdy je ovšem začátečník zárověň pokládán za blba, a tak je časopis plný opravdu VELMI polopatistických návodů. Příklad ze strany 16: Jak psát životopis, kapitola první - Adresa a jméno. Stiskněte 3x klávesu ENTER a napište své jméno a příjmení. Nakonec stiskněte 2x klávesu ENTER. U adresy i u svého jména můžete podle vlastního uvážení změnit velikost písma nebo typ písma (tučné, kurzíva). No, co dodat. Žádný učený z nebe nespadl, ale myslím, že své počítačově negramotné matce koupím místo tohoto  plátku raději nějakou knihu.
Leč zpět k tomu, kvůli čemu jsem časopis kupoval - hry. Dvoustránková rubrika Volný čas se zabývá výlučně encyklopediemi, a tak jedinou "herní" zprávou je recenze nové české bomby v novinkách na straně čtyři. Cituji:
Hrajeme si s písmenky
Tento disk od firmy Grada Publishing je určen pro děti od pěti do devíti let. Hráči zde najdou úkoly, při jejichž plnění se naučí rozpoznávat jednotlivá písmenka a skládat slova ze slabik, a ti zkušenější mohou opravovat chyby ve slovech, která jim počítač nabízí. Na disku si je možno vybrat z deseti různých skupin úkolů (složit slovo podle předepsaného vzoru, pojmenovat předmět na obrázku a další). Za správné odpovědi dostává hráč benzin do nádrže autíčka, se kterým se pak vydává do hry. Délka hry je omezena množstvím benzinu, které hráč získal.

Teprve teď mi dochází, jakže to pan Holub myslel s těmi klidnými českými hrami. Budiž mu to přáno. A souhlasím i s jeho dalším, výše citovaným výrokem - Počítač pro každého opravdu JE časopisem, který se drží při zemi...
BTW - diskusní forum pro reakce na Kulturu Kriplů se pekelně rozjelo...

Na poslední chvíli jsem dostal teplý bonz mailem - Gamestar je prý opravdu v prodeji (i když já ho zítra ráno asi u nás v zapadákově ještě neseženu), a světe div se - uvnitř trainerů jsou prý originální NFOs! Buď někdo zapomněl, nebo má moje kampaň úspěch... :-)

  2.9.
Do levé tabulky v části Sledujeme dnes přibyl nový server - Doupě. Přiznávám, že když jsem se předevčírem díval na jakousi beta verzi, moc jsem nevěřil že to bude v dohledné době zcela funkční. Nicméně je, a zdá se že nedostatky v podobě mnoha nefunčních linků zmizely. Jelikož jde o projekt komerční, nepřekvapí přehršel reklamních bannerů, navíc většina delších článků je rozsekaná na kousky, aby bylo bannerů více. No budiž.
Líbí se:
- grafika, logistika celého webu
- úvodník slibující, že nepůjde o časopis "od náctiletých pro náctileté"
- možnosti připojit komentář ke každému článku (i když článek rozsekaný na více kusů má společný komentář, což může být poněkud matoucí)
- Statistiky
- Průvodce
- search
Nelíbí se:
- downloady nejsou lokální, což je u komerčního projektu opravdu velmi lame
- snaha za každou cenu udělat další impresi banneru, takže mnohdy je upoutávka na novinku stejně dlouhá, jako novinka sama. Zařazuju si Doupě do záložky bookmarku "Pozor vypnout java/javascript/images".
- absence počítadla přístupů, nepřítomnost na Navrcholu.
- neuvěřitelná lennost serveru - traceroute ukazuje že to mám na doupe.cz jen 5 hopů, 2ms average, takže zcela zjevně problém slabého hardware či hloupých asp. A to ještě teď o serveru asi moc lidí neví... Na druhou stranu si je snad Computer Press nedostatků vědom, na zive.cz jsem viděl že shánějí ASP programátory, tak doufám že seženou. Brzy.

BTW co jsem tak zběžně pročítal starší recenze - Bedlo, fakt si myslíš že Might & Magic je nejdelší dungeonová serie? Think again!
Hodnotně vypadá rubrika Poradce pro začínající hráče. Dovolil bych si jen polemizovat s větou Můžete si však být prakticky jisti tím, že objeví-li se na těchto konzolích vynikající hra, brzy bude k mání i její konverze na PC. Myslím že pokud je ta hra OPRAVDU vynikající, naopak se nikdy (v nejlepším případě s velikým zpožděním) na PC neobjeví (všechny Zeldy, všechny FF, všechny Mario hry).
Podtrženo sečteno - na první pohled nový web jasně převálcuje své konkurenty BonusWeb a GamingOnline, ale uvidíme jak často a jak kvalitně bude aktualizován (dnešní novinky po pravdě řečeno nic moc)...

Ještě k dalším (staro)novým webům, které možná bude možno brzo také zařadit do Sledujeme. Vypadá to, že je znovu aktualizován příslušný ostrov na iDNES, s novým opravdu pěkným designem přišly i kvalitativní změny na Stormer Scene News (i když první recenze nejsou nic moc, ale každý nějak začíná). Stromer by se ovšem nejprve měl vymanit z faktické příslušnosti k lame serveru kinn.sk, který uboze linkuje na svých stránkách warez ripy.

scorereklama.jpg (31567 bytes)A zpět k webům již zavedeným. I když možná tento přívlastek není pro velmi ubohou prezentaci Score zcela na místě. Opět se změnill lehce design (asi k lepšímu), nicméně na místo novinkáře se zřejmě stále nikoho sehnat nepodařilo. Přitom podle Navrcholu má Score každý den docela vysokou návštěvnost (vyšší než Level/GS) - uniká mi co tam ti lidé hledají... A tak jedinou dobrou věcí, kterou mohu o webu Score říci, je poukázání na příkladné nesobectví, s jakým se o své návštěvníky dělí se zatím méně úspěšnými konkurenty. Obrázek je ze včerejška, ještě ve starším designu.
BonusWeb. Tak schválně. Zkuste hádat. Je tam dnes nějaká novinka o hrách? Není.

  1.9.
Na GamingOnline se objevila aktualizace, posunující datum zjevení báječného remake celého serveru na 6.9. Hmm.
Jaydee má fakt pěknou recenzi na Drakan. Snad bych jen doplnil zmiňované problémy s RZR trainerem - když použijete tenhle od PDM, žádné zpomalení se nekoná...
Na Ondran se rozhodně dnes také vyplatí zaskočit, rozhovor s jedním z teamu Pterodonu (nejen) o Flying Heroes je docela zajímavý. Krom několika nových obrázků jsou tu i dvě kra'toučké MP3 ukázky, ta druhá docela rulez...
BonusWeb. Ani dnes se žádná ze dvou novinek netýká her. No, s přimhouřením obou očí by se snad dala uznat trochu opožděná zpráva o odkladu zahájení prodeje Sega Dreamcast v Evropě. Kdyby ovšem nebyla navíc úplně blbě, neb ono kouzelné datum je nyní 14.října, nikoliv devátého.
Dále má BW preview Rainbow Six: Rogue Spear - od specialisty na preview eMPyho. Člověk by mu při čtení skoro věřil, že už hru viděl... Já mu nevěřím. Zato ale věřím, že eMPy má rád Avault, a v poslední době asi věnoval pozornost této stránce. Dovolím si něco málo zacitovat.
BonusWeb: Nikdy nezapomenu na dobu, kdy jsem Rainbow Six hrál poprvé. Následoval jsem svůj tým k olejovému skladišti, kde jsme se rozdělili na dvě družstva po třech.
Avault: I'll never forget the first time I really freaked out playing the original. I was following my team to the top of a massive oil rig and we split off into two groups of three.
Guardian: všimněte si stejných vzpomínek, stejné fascinace olejem, a dokonce stejné obliby tzv. "trojky" u obou autorů...
BonusWeb: Nikdy nezapomenu, jak můj agent vedl několik vyplašených zajatců do bezpečné zóny. Začal scházet dolů po žebříku, ale když přišla řada na rukojmí, žoldák uvázl. Musel jsem vypálit na jeho nohy malou dávku střel, než se uráčil spadnout dolů.
Avault: I'll never forget the time agent Chavez was leading some frightened hostages back to a safe zone. He started climbing down a ladder, but when the hostages started their descent, Chavez got stuck. I had to fill his legs with small arms fire until he passed out from the pain and fell off the ladder.
Guardian: všimněte si nenadálé eMPyho invence, s jakou neuvěřitelně zkušeně vynechal jméno Chavez, čímž dal textu nový smysl!
BonusWeb: S čistým vzhledem, vylepšeným AI a dalšími možnostmi vypadá Rogue Spear připraven přinést nám stejně hloubavou strategii a srdce bijící akcí, jako nás potkala před rokem.
Avault: With its clean look, improved AI and innovative features, Rogue Spear looks ready to deliver the
same thoughtful strategy and heart-pounding action of the original in a polished new package.

Guardian: i má verze english-czech translátoru kdysi používala slovních spojení jako "s čistým vzhledem". Pomohl upgrade.

Ještě jsou tu obrázky, naznačující proč právě Avault - má ochranné logo na stejném místě jako BW, to je ale náhodička...

Nemá smysl citovat dál, je to příliš easy, srovnat si prostě text vedle sebe podle odstavců... Ale kdyby to přesto někomu nestačilo (obzvláště zdravíme eMPyho zaměstnavatele Vreca), na BW jsou stále vystaveny i další eMPyho dílka: Trickstyle na BW a na Avaultu,   GTA2 na BW a na Avaultu.
BTW - dle webu výrobce rozhodně nevyjde hra 13.9., i když bych si to asi nejen já přál.

Ještě zpět k páně Holubovu článku Kultura Kriplů v posledním Reflexu, který máme všichni jistě v živé paměti. Díky dnešnímu pročítání referer logu jsem objevil adresu www.extra.cz, kde je konkrétně zde několik dopisů čtenářů zaslaných do redakce Reflexu a především - reakce pana Holuba. Ponechám ji raději bez komentáře... Na témže serveru je k celé kauze zřízeno i diskusní forum.