Přístupy od 4.10.1999

Last update:
10.1.2000, 18:30


guardian.jpg (14008 bytes)

 

  


Novinky
Archiv 09/99
Archiv 08/99

Četli jsme:
Excalibur 73
Gamestar 12/99
Level 11/99
PC Gamer 4/2000
Score 72

Sledujeme:
Excalibur
Gamestar
Level
PC Gamer
Score

BonusWeb
Doupě
game.cz
Gaming Online


Doporučujeme:
C64 SK
Cedičovy češtiny
Jaydee
Ondran
Emulators CZ
Quake CZ
RPG Hall
Textovkářův ráj



Kontakt:
  ICQ #2562871

  

  About
 
Smyslem existence těchto stránek je pravidelná, co nejvíc objektivní (leč vzhledem k osobě pisatele často prudce subjektivní) kritika všech českých herních časopisů (a když zbude trocha času v budoucnu, i známějších herních webzinů). Hlavním důvodem vzniku byl fakt, že ačkoliv všechny  časopisy zhusta otiskují spoustu nesmyslů, krom již skoro mrtvého AntiScore neexistuje místo, kde by někdo na tento zlořád upozornil.
A proto je tu...
THE GUARDIAN.

V navigační liště níže jsou odkazy na texty předchozích měsíců, ty starší než 07/99 vznikly z kritik uveřejňovaných na Emulators CZ.
Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední IE a povolené CSS. Nelze vyloučit, že při použití jiných rozlišení a jiných browserů stránky vypadají ještě hnusněji, než je vidíte vy.


  OBSAH

PC Gamer 1/99 PC Gamer 2/99 PC Gamer 3/99 PC Gamer 4/2000


 

 

  PC Gamer 4/2000 - 6.1.2000
Cena: 149 Kč (2 CD)
Náklad: neuveden
Preview (Z první ruky): Halo, Republic: The Revolution, Hitman: Codename 47

Preview (Na poslední chvíli)
: Duke Nukem Forever, Soldier of Fortune, Wheel of Time, Planescape Torment, The Sims, Slave Zero, MDK 2
Recenze: Tomb Raider 4, Flanker 2.0, Indiana Jones and The Infernal Machine, The Nomad Soul, Nocturne, Themepark World, Pharaoh, Urban Chaos, Supreme Snowboarding, Horké Léto 2, Half-Life Opposing Force, Links LS 2000, Panzer General 3D.
Návody: Hidden and Dangerous (3.část)
Articles: 3D karty pod lupou, rozhovor - Louis Castle (Weswood)
CoverCD: V naších zemích je už pomalu zvykem, že cover CD není pouze náhodně nakupená snůška dem. Tedy - u lepších časopisů. Z toho, co nabízí PCG, ovšem asi zaujme jen Tyrian a pak těch několik sharewarových her. Zvláštností cover CD určitě je téměř absence popisných textů - zjevně lze tak CD vytvořit za kratší dobu, a co na tom že je k ničemu... Tak to asi cítím nejen já, ale i někdo, kdo na přípravě CD spolupracoval, a tak se v souboru PCGAMER.TXT v adresáři DATA v komentáři můžeme dočíst:
// TO JE HOVNO.. proc musi bejt ten popisek zrovna takhle neobecnej.. CHCI HO
// BOLDEM A NEJDE TO ............ ;( to je bastleni...

Dema: Age of Empires 2, Dirt Track Racing, Dungeon Keeper 2, Total Annihilation: Kingdoms, Killer Loop, Nomad Soul, Phoenix, Sid Meier's Antietem, Slave Zero, Tyrian 2000, Urban Chaos, Tomb Raider 4.

Ostatní: n/a
Poznámky:
Úvodník zahajuje časopis obvyklým, už snad mohu říci i tradičním způsobem. "Exkluzivní recenze na I.Jonese", "chceme být i v novém roce stále aktuální", "nemáme v úmyslu vytrubovat, že jsme ti nejlepší a jediní povolaní" (tím bylo asi myšleno ne v tomto prvním úvodníku, ale až ve druhém). Z novoročních předsevzetí pana Šilera bych se připojil zejména k sebekritickému "přáli bychom si, aby se už o počítačových hrách konečně přestali vyjadřovat lidé, kteří o nich zhola nic nevědí".

Ještě lepší je druhý úvodník, předcházející na straně 47 recenzím. Neustálá sebechvála na nově získané autory, objevující se v každém čísle, nemá obdoby dokonce ani v konkurenčních herních magazínech zaměřených na spíše dětské čtenáře. Tentokrát se, cituji "k nejvýraznějším postavám homácí herní komunity" přiřadil E.A.Severin, což je ovšem pseudonym Marka Španěla z JRC. Přitom jeho recenze TR4 je výborná, tudíž je škoda nechat se srážet takovýmto způsobem.

Tradiční jsou i "noviky", a rubrika Z první ruky - neaktuální, nezajímavé, převaha obrázků nad textem, technické problémy (nedokončené texty v rubrice Jedním oken jsou snad v každém čísle).
Z preview stojí za přečtení snad jen Duken Nukem Forever (5 stran), zbytek textů je prostě postiženo "PCG syndromem" miniaturních textů a obřích obrázků.

Recenze.
Obzvláště dobrá se mi zdála recenze Tomb Raider 4, byť to hodnocení 97% (ač jsem Laařin příznivec) se mi zdá být poněkud střelené od boku. Slušná je i další česká recenze, Indiana Jones & TIM, i když stejně jako v předchozím přípapadě je až zbytečně reklamně rozjásaná, a zcela opomíjí různé "drobné" nedostatky hry (opruz z nastavováním Indyho do správné polohy pro použití biče, jeho zasekávání v texturách zdí/skal, otravné šplhání na miniaturní schody apod). Z přeložených textů je výborná recenze Themepark World.
Odsouzeníhodné jsou jako obvykle jednostránkové recenze, které rozsahem nejvíce připomínají popisky hry z prodejního katalogu JRC, a to dokonce i ty české (Flanker). Hrozná je také (česká) recenze Nomad Soul, i když na ní lze demonstrovat jednu z výhod PCG koncepce - když hru nepopíše recenzent, pořád se ledasco zjistit z přemíry obrázků. Jak sám autor (Lubor Benda) v závěru přiznává - "kdybych měl více času...".

Drobnosti.
Na straně 21 je znovu anketa o to, bude-li možné sehnat v budoucnu PCG i bez CD. Není třeba se unavovat hlasováním - bude to možné, časopis se čtvrt roku starými demy kupující zjevně příliš neláká, a tak údajně v prodejnách JRC budou prodávat okleštěnou verzi za nějaký rozumný peníz už v lednu. Já si tam tedy zajdu.

Rozhovor s Louis Castlem z Westwoodu je jako obvykle nejzajímavější část časopisu, a jako obvykle je kompletně k přečtení na webu PCG.

Z dopisů čtenářů. Odpověd na jeden, dožadující se plných her na cover CD: "Plné hry jsou k dostání někde jinde než v herních časopisech a to, že je některé české časopisy na CD dávají, odsouvá naši zemi směrem od Evropy někam k Mongolsku.". Škoda, že autor odpovědi nenapsal proč - pochopitelně je-li to jiný důvod, než že to kazí kšefty monopolní JRC.

Na straně 84 je dvoustrana Snap měsíce - galerie zajímavých, vesměs srandovních obrázků z různých her. Tenhle nápad se mi opravdu líbil.

Závěr:
Je to lepší než minule. A to nepochybně především zásluhou českých příspěvků. K časopisu pro dospělé, jakým se dle vlastních slov chtěl PCG stát,  má ale moc, moc daleko. Pokud mohu soudit dle svého okolí, příznivci PCG se zatím rekrutují především z řad velmi svátečních hráčů, kteří nečtou jiné periodikum ani nesledují weby, a tak jsou s časopisem docela spokojeni (pochopitelně jen do chvíle, než jim někdo řekne o existenci plných her na cover CD jiných časopisů...). Pokud ovšem jiný časopis nebo web čtete, na PCG můžete rovnou zapomenout. Nestojí za to.

 

 

  PC Gamer 3/99 - 26.11.1999
Cena: 149 Kč (2 CD)
Náklad: ani tentokrát neuveden, přestože jinak v tiráži zbylo dost místa i pro poděkování Kennymu ze Southparku...
Preview (Z první ruky): B-17 Flying Fortress 2, Hidden & Dangerous: Fight for Freedom

Preview (Na poslední chvíli)
: Warcraft 3, Galleon, Delta Force 2, Ultima IX: Ascension, Vampire: The Masquerade Redemption, Pharaoh, Thief 2 The Metal Age, Urban Chaos, Dark Reign, Grand Prix World, Le Mans 24 Hours
Recenze: GTA2, Rally Championship, Revenant, Age of Empires 2, Seven Kingdoms 2, FA/18E: Super Hornet, FIFA 2000, Shadow Company, Nations Fighter Command, Mortyr, Mankind, Rayman 2, Madden 2000, Warhammer 40000: Rites of War
Návody: Hidden & Dangerous druhá část, Kingpin druhá část
Articles: rozhovor se Samem Houserem, Počítač jako přítel člověka
CoverCD: S jásavými pokřiky o exkluzivitě ohlašované demo Rayman 2 je k dispozici na Internetu už 2 měsíce, a i ti kdož nejsou online si ho mohli nainstalovat z říjnového cover CD Levelu. I ostatní dema jsem vesměs muzeální kousky, a tak jedinou zajímavou věcí na cover CD jsou celkem zajímavé sharewarové hry. To je ale trochu málo, že...

Dema: Rayman 2, Army Men 3, Age of Wonders, Darkstone, Expert Pool, GP 500, Madden NFL 2000, NBA Inside Drive 2000, NHL 2000, Star Wars: Pit Droids, Settlers 3: Quest of Amazons, Soul Reaver, Thief Gold

Ostatní: n/a
Poznámky:
Chápu, že překlad nějakou dobu trvá, a tak je tu jisté zpoždění. Co ale nechápu je fakt, že i přesto si někdo myslí, že jeho recenze a dema budou po měsíci exkluzivní - a dokonce má tu drzost tvrdit to v českém úvodníku (Pharaoh), či na přebalu CD (Rayman 2), nebo u popisu  CD (Age of Wonders).

Struktura časopisu se mi hrubě znelíbila už minule. Největší prostor dostávájí nepochopitelně preview. V rubrice "Z první ruky" to jsou dvě strany na hru, přičemž obě obsahují jen o málo více textu, než krátké zprávičky "jedním okem". A i ty nejsou, jak je v našich krajích (snad krom Score) zvykem, umístěny někde po straně hodnotnějšího textu, mají vlastí stránky, kde drtivou většinu obsahu pokrývají obrázky a obří nadpisy. Skoro každá novinka (no, novinka... před měsícem možná) je přitom doplněna trapným zakončením ve stylu, cituji : "budeme vás dále informovat, jakmile budou známy podrobnosti", "budeme vás informovat", "příště přineseme recenzi", "již brzy vám přinesem exkluzivní preview", "ještě vám dáme vědět". Asi jediná opravdu hodnotná informace, kterou jsem nečetl už před mnoha týdny jinde, byly tři věty o maďarské hře Tzar. Mimořádně ubohé je info o sporu mezi Brabenem a Bellem - když nic nevím, tak nic nepíšu, ne? Navíc Bell nevystavil "kompletní emulovanou verzi Elite", ať už tento patvar znamená cokoliv, ale pouze dump originální NES verze.
V rubrice "Jedním okem" je také "speciální reportáž" Bolest Windows o testování Windows 2000. Je opravdu speciální, a dočteme se zde mnohé užitečné poznatky chytrých anglických redaktorů, jako třeba: "Windows NT jsou profesionální, síťová a velmi stabilní verze Windows 3.1", "i když jsme používali jen RC, bylo to překvapivě stabilní a rychlé", "nejlepší ze všeho jsou nové grafické efekty otvírání a zavírání oken, lišt a menu a hezký stín kolem kurzoru", "Win2000 je totiž spíš update k WinNT, což je kancelářská verze starých Win 3.1 se síťovou podporou, servery, bezpečností apod.".

Hned po "Z první ruky" a "Jedním okem" následuje "Na poslední chvíli". Což jsou pořád jen preview, ale časopis asi vypadá víc členitě. Rozsah textů je ale i v této části stejný (malý), obrázků stejně (hodně), informací stejně (málo), zábavy stejně (popisky obrázků občas ujdou). Některé z těch textů i docela zaujmou nějakou citací zajímavé vlastnosti hry (Thief 2, Urban Chaos), ale pokud něčemu vyhradím dvě strany, opravdu bych čekal že se dozvím trochu více...

Recenze. Platí to, co jsem zmínil minule. Pokud se recenzi podaří získat tři, nebo alespoň dvě strany, je většinou docela dobrá. I tak ovšem výraz "docela dobrá" prosím chápat jako "dá se to číst, ale v Levelu/Gamestaru a dokonce i ve Score se dozvíte více". Pokud ale zbude na recenzi pouhopouhá jedna strana, obrázky zaberou tolik místa, že na text nezbude prakticky nic, a i dobrá hra tak přichází o možnost být dopře prezentována - byť její hodnocení je nakonec třebas i odpovídající (Revenant). Vrcholem trapnosti je recenze Mankind, kde recenzent (?) využil vkusně celou stranu pro to, aby všem vylíčil jaký je idiot, že se mu hru nepovedlo vůbec spustit.

Rozhovor se Samem Houserem na straně 44 je jako obvykle nejkvalitnějším a nejzajímavějším textem čísla. Jelikož si ho můžete přečíst i na níže zmíněném webu, další důvod proč si PCG koupit odpadá.

Česká účast v tomto čísle kvalitou nakonec v klidu přebíjí zaražené anglické recenzenty. Preview Pharaoh je ještě jedním z těch delších textů v čísle, ovšem vzhledem k faktu, že ostatní naše časopisy už hru zrecenzovaly, není určitě důvod k nějakému jásotu z exkluzivity v prvním z dvou úvodníků. Recenze GTA2 je opravdu dobrá (nejlepší recenze čísla), i když preview v úplně prvním čísle českého PCG se mi líbilo víc. No, možná tehdy v prvotním oblouznění... Recenze FIFA200 a Rayman 2 ještě ujdou, ale v konkurenci českých časopisů by se prosadily tak maximálně do Excaliburu. V Raymanovi 2 si navíc autor odvážně troufnul zrekapitulovat historii předchozích dílů, a trochu pozapomněl na Collector's Edition.

Po dvou přechozích číslech už dorazily do redakce i první dopisy. Obzvláště srandovní je ten dlouhý kladný. Ono možná nakonec něco na těch fámách, e ve Score je psaní dopisů prací vždy jednoho pověřeného redaktora, něco bude. A přibral si PCG. Jak jinak si vysvětlit věty typu "časopis nemá na našem trhu konkurenci" či "nevadí mi, že je engine v angličtině, aspoň se naučím anglicky".

Do českých příspěvkůje nutné zahrnout i text "Počítač jako přítel člověka", v rubrice Pohled. Vlastní témata časopis potřebuje jako sůl, neb z anglické strany nějak nic nedochází, a jeden rozhovor měsíčně, byť rozsáhlý a zajímavý, těžko může neteenagerovského čtenáře uspokojit. A jako časopis pro dospělé se přece PCG prezentuje, i když to tak zatím moc nevypadá. Ale zpět k tématu. Autorem článku je psycholog, a jeho popis vztahu člověka a počítačových her je (až překvapivě) bez výjimky kladný. Dokonce je plný argumentů proč je hraní her prospěšné, takže mladší čtenáři časopisu mohou s [sp2chem stranu vystřihnout, namnožit, a šířit osvětu doma i ve 3kole... ;-)

Stejně jako minule i předminule musím ocenit sekci návodů. Jakkoliv jsem ani jednu z popisovaných her nijak zvláště nehrál, vypadají precizně. Kdyby takhle vypadal časopis celý...

Drobnosti. Na straně 23 je zajímavá stylově černě podložená anketa na téma - Chcete si kupovat časopis i bez CD? Jak se zdá, zatímní nepříliš úspěšný prodej časopisu (cca 60% neprodaných výtisků, jelikož ale nemohu uvést zdroj tak tahle informace jako by tu nebyla ;-) ) konečně donutil někoho myslet. Bohužel ačkoliv se zde jasně píše, že je možné hlasovat i na www.pcgamer.cz, možné to v této chvíli (25.11.)není. Na zatím dost ubohém webu časopisu se objevuje pravidelně jedno preview, jedna recenze, a jeden rozhovor z aktuálního čísla, jinak zde není nic. Je to dost neuvěřitelné, neboť redakce se neustále v osobě šéfredaktora pana Šilera staví do role jakýchsi průkopníků nové techniky a věrozvěstů konečně té opravdové herní kultury pro dospělé u nás, a i v textu ankety se jasně říká: "Samozřejmě nám můžete napsat i na adresu (snail mail), ale žijme raději v druhém tisíciletí". No, já už za nějakých 400 dní budu doufejme žít ve třetím, ale redakci PCG to druhý přeju. Aby jim vydrželo. Však jsou někde na jeho začátku.

Strana 33, dole. Reklama na www.jrc.cz. Tak jsem se konečně dozvěděl, že www.jrc.cz je "Nejdůležitější herní server". A já hloupej myslel, že je to jen taková reklamní srágora. Nutno ovšem uznat, že vcelku pravidelně aktualizovaná. Teď trošku odbočím od PCG. Jelikož krom obvyklých reklamních textíků o tom, jak je úplně každá hra skvělá, úžasná, a jak bez ní není možné existovat, má JRC na webu i recenze, zvědavě jsem na ně ťuknul, abych zhodnotil objektivitu. Náhodně vybírám recenzi na HOMM3, lehce střihnutou designem BonusWebu [grin], a s překvapením čtu, jak si pisatel hru obstaral od kamaráda po shlédnutí news na warezácké stránce ISOnews. Pro web JRC - jako dělané...

Závěr:
No, co bych tak napsal o PCG pěkného... hezky se mu leskne obálka? Jo, to je pravda. A málem bych zapomněl, i když jsem to v textu zmínil několikrát - obrázků je tam spoustu, jsou veliké, a pěkné. No a pak je tu pochopitelně Klan, který má stále dost příznivců. Pokud vám za těch 150 Kč stojí, tak prosím.

 

  PC Gamer 2/99 - 26.10.1999
Cena: 149 Kč (2 CD)
Náklad: opět neuveden
Z první ruky: Final Fantasy 8, F1 Grand Prix 3, Imperium Galactica 2, Supreme Snowboarding, Neverwinter Nights, Warcraft 3.
Preview: C&C: Renegade, Nomad Soul, Rally Championship, Rayman 2, Black & White, F/A-18E Super Hornet, Theme Park World
Recenze: Age of Empires 2 (???), Homeworld, GP 500, Abomination, Rogue Spear, Flight Unlimited 3, System Shock 2, Drakan, Darkstone, X:Beyond the Frontier, Fly!, Re-Volt, Pizza Syndicate, Cutthroats, Mayday, K.O.Boxing, Hong Kong Mahjong, Pandora's Box, Roland Garros Tennis 1999, Respect Inc
Návody: Hidden and Dangerous, Unreal Tournament
Articles: Rozhovor s tvůrcem Broken Sword
CoverCD: První CD obsahuje klasický guláš dema/patche/shareware/drivers. Nový engine je sice mnohem přehlednější a rychlejší než ten předchozí, originální, ovšem bohužel díky této změně chybí ta část CD, která už minule byla nejhodnotnější - databáze cheatů a databáze všech recenzí PCG. Většina toho, co tu zbylo, je poznamenána zubem času velmi krutě, dema vyšly už na jiných cover CD, utility jsou na inetu dávno k dispozici v novější verzi...
Druhé CD je Klan. Pro mne nuda, pro někoho ale možná jediný důvod k zakoupení PCG. Dokonce i všechny herní trailery krom Panzer General 3D už byly na CD Gamestaru... :-(

Trochu trapne jsou popisky na obalu CD. Demo Driver má u nás do exkluzivity opravdu daleko, patche už nejsou prostě patche ale Nejlepší patche...

Dema: Battlezone 2, Delta Force 2, Driver, Jane's Fleet Command, Freespace 2, GTA2, Hong Kong Mahjong, Mig Alley, Pharaoh, Rogue Spear, Phantom Menace, Unreal Tournament.
Ostatní: n/a
Poznámky:
Ani séfredaktor "časopisu pro dospělé" se v úvodníku nevyhnul obvyklým narážkám na konkurenci. Tentokrát ve formě náznaků k původu recenzované verze Age of Empire 2. Tak mne napadá - jestlipak si pan Šiler při tvrzení "ještě počátkem října neexistovala na trhu jiná než pirátská verze" uvědomil, kdyže to vlastně vyšel původní anglický PCG? Popis AoE2 v tomto čísle je vůbec divný - rozsahem recenze, obsahem preview, kvalitou shit, fyzicky mezi preview, v obsahu bez zařazení, na webu jako preview... Who knows?

V minulém čísle jsem měl už při listování příjemný pocit z toho, jak je časopis plný informací a jak pěkně dlouho mi vydržel než jsem ho přečetl. Nevím, jestli to kouzlo na podruhé nepůsobí, nebo jestli druhé číslo PCG se opravdu od prvního tak liší, ale tentokrát jsem časopisem prolétl jako Excaliburem. Obrázky zabírají neuvěřitelně mnoho z obsahu časopisu, což je vidět už na preview. U těch dvoustránkových na hry ze vzdálenější budoucnosti (zde rubrika Z první ruky) je obvykle celá první strana jen koláž ze screenshotů, ale i druhá stránka obrázky hýří a informací mnoho nenajdete. Ono není divu - v podstatě jde o neuvěřitelně nafouklé kraťoučké zprávy z rubriky "Jedním okem".

I opravdické preview (resp. to co se zde v této rubrice vyskytuje) obsažností moc neoplývají, obrázky vždy zabírají nejméně polovinu vyhrazeného místa, informační hodnota je ovšem už místy lepší, a některé texty ukrývají nové informace - C&C:Renegade, Black & White. Kvalitám obrovského preview GTA2 z předchozího čísla se ovšem neblíží nic.

Rozhovor na straně 44, tentokrát s Charlesem Cecilem, tvůrcem Broken Sword, je asi nejzajímavější text v časopise. Jenže interview je zajímavé vždy, pokud není tazatel retardovaný. Takže snadné kladné body.

Bloku recenzí předchází druhý úvodník. Důvod? Neznámý. Jakkoliv preview se dostává místa dostatečně, na recenze mnohdy nezbude ani jedna celá stránka. Pouze hře čísla SS2 se podařilo uloupnout strany tři, těch pár dvoustránkových recenzí ještě relativně cosi říká (i přes obvyklé 50%+ zastoupení obrázků), a zbytek opravdu žalostně živoří. Některé recenze jsou ale i přes omezený rozsah docela dobré. Podotýkám - dobré nerovná se čtivé, čtivé jsou totiž všechny, a až neodbytně se mi na mysl vkrádá temný pocit, že o tu čtivost vlastně jde primárně... A že by to mělo být víc o hrách? Nezlob Pepíku, a pěkně si čti.
Ještě k jednostránkovým recenzím. I zde obrázky zabraly většinu obsahu strany, a díky tomu vznikla neuvěřitelná srágora, mnohdy působící dojmem, že autor hru vlastně vůbec neviděl. Typickým příkladem je Darkstone (strana 64), kde je vychvalována AI počítačem ovládané postavy, a naopak haněn příběh bez toho, aby bylo zmíněno náhodné generování questů... Tak tomu já říkám festovní recenze z obrázků.
Jednou z věcí, na které jsem u české mutace PCG spoléhal, bylo vnesení trochy objektivity do hodnocení her (v porovnání s většinou nudně stejnými verdikty všech našich redakcí a nudně opačnými verdikty Eislera). A docela to funguje. Krom trošku úletu X:BTF (37%) se mi všechna hodnocení docela pozdávají, včetně zdrbnutí sračkovitého Re-Voltu, který byl u nás plošně chválen.

"Vtipná" stránka Je po všem (88) ukazuje, že PCG se podobá Score asi více, než bychom si přáli...

Sekce návodů se mi líbila minule, a líbí se mi i teď. Zejména popis H&D vyhlíží vskutku precizně.

Česká účast. O něco větší než minule. Tentokrát se cosi objevuje už v preview, a recenze jsou dokonce opět dvě (pokud dobře počítám - několik textu v časopise je nepodepsaných). Netroufám si je hodnotit, simulátory nehraju. Ale popiska k obrázku ze Saturnina byla fakt vtipná... ;-) K českému příspěvku do PCG nutno přičíst i "kulturu", která se nám nepěkně rozrostla už na čtyři strany.

Závěr: Opravdu mne nenapadá, proč si PC Gamer koupit. No, snad možná abyste se mohli přesvědčit, že nekecám? :-) Vysoká cena, kdy musím zaplatit za dvě nezajímavá CD, abych si mohl prolistovat především obrázkový časopis s neaktuálními články... no asi ne, že. Škoda, po prvním čísle to vypadalo, že Level a Gamestar budou mít zdatnou konkurenci.

 

 

  PC Gamer 1 říjen 99 - 2.10.1999
Cena: 149 Kč (2 CD)
Náklad: neuveden
Preview: FIFA 2000, SWAT 3, Warmonkeys, Tomb Raider 4, Star Trek Voyager - Elite Force, Quake 3 Arena, Abomination, International Football 2000, Soldier of Fortune, GTA 2
Recenze: Driver, Panzer Commander, Luftwaffe Commander, Unreal Tournament, Star Trek Starship Creator, FA Premier League Stars, Legacy of Kain: Soul Reaver, Civilization 2: Test of Time, Shadowman, Blackmoon Chronicles, MIG Alley, Prince of Persia 3D, NHL 2000
Návody: Kingpin, Total Annihilation: Kingdoms
Articles: Binary Asylum interview
CoverCD: Strategie PCG je nevnucovat se vkládáním plných verzí her. To předem vyloučí docela početnou skupinu zájemců, ale je to asi i docela prozíravé - momentální nenormální situace, kdy všechny časopisy mají každý měsíc jednu originální hru, prostě vydržet dlouho nemůže...
CD1 je tak věnováno obvyklému redakčnímu mixu, většina dem se ale u ostatních časopisů už objevila. Engine CD se mi zdá docela hroznej, na mém P200 reagoval se znatelným zpožděním. Pěkná je databáze cheatů (podobná jako na CD Levelu), a také databáze recenzí ze všech předchozích čísel časopisu.
Na druhém CD je Klan, který tímto také přestává existovat jako samostatný projekt. No, musím říct, že nejsem žádný fanoušek Klanu, koupil jsem si jen několik prvních čísel, ale kvalita se mi nezdála dostatečná... Coby skladiště videí a obrázků to ovšem momentálně není marné, obzvláště když bez něj se tak jako tak PCG koupit nedá.
Ostatní: n/a
Poznámky:
Když jsem se poprvé doslechl o české mutaci PCG, nepokládal jsem to za nijak zajímavý projekt. Myslel jsem si, že překládaný časopis bez možnosti kontaktu se čtenáři je nesmysl. Spletl jsem se.

Co tedy v prvním českém čísle PCG najdete:

  1. Preview. Oproti našim zvyklostem trošku členitější - hry hodně vzdálené dokončení jsou označeny u  popisu "Z první ruky", potom tu jsou pochopitelně krátké novinky, nazvané "Jedním okem", a nakonec regulérní preview. Ovšem! Jejich kvalita mne příjemně překvapila, rozsah některých se blíží velmi dobré recenzi, a především jsem při jejich čtení neměl ten frustrující pocit, že tohle někdo napsal jen na základě dvou obrázků a oficiálního infa na webu. Jmenovitě Tomb Raider 4 a GTA2 jsou opravdu vynikající...
  2. Recenze. Zajímavá jsou pravidla "Jak recenzujeme hry" na straně 48. Chtěl bych vidět podobný dokument, který momentálně platí třebas pro Score... [grin]
    Zajímavou a IMHO užitečnou věcí je tabulka Systémový skrblík, kde je u her s hodnocením přes 80% uvedeno, jak běží na dvou slabších konfiguracích...
    K nejlepším recenzím tohoto čísla patří určitě Driver, Shadowman či FA League Stars. Naopak - některé recenze jsou vyloženě slabé, možná i díky nedostatku prostoru, kterého se jim dostalo (Panzer Commander, Soul Reaver). Jedna strana na recenzi určitě není dost, díky grafické úpravě časopisu (která se mi mimochodem líbí) se moc textu na stránku nevejde...
  3. Návody. První část velmi dobře vypadajícího návodu na Kingpin, a hodně podrobné tipy na TAK, včetně popisu všech jednotek.
  4. Český příspěvek do časopisu. Krom dvou úvodníků je tu docela dobrá recenze Prince of Persia 3D, a docela divná recenze NHL 2000. Proč divná? Ačkoliv hodnocení 79% vypadá celkem férově, samotný text je až neuvěřitelně jásavý, a o tvrzeních typu "...během delšího hraní bylo vždy možné vychytat nějakou situaci, díky které soupeřův brankář zpravidla kapituloval. Toto od loňského ročníku již neplatí..." lze  jistě s úspěchem pochybovat.
    Hudbě a filmu je věnována pouze dvoustrana, což je super, opravdu velmi jsem se obával podobného rozsahu "kultury" jako v Levelu. Doufejme že to tak zůstane, kdo si chce číst o hudbě či filmu, má si koupit specializovaný časopis.

Nic není dokonalé, a zvláště když je to tu poprvé, takže co se mi nelíbilo:

  1. měsíční skluz, v originále je tohle číslo zářijové. Neznám mechanismus, jakým časopis přii překladu prochází, ale tohle bude asi bohužel trvalý problém. Těžko lze čekat, že se podaří dobu překladu nějak zkrátit. Důsledkem skluzu je, že některé výroky potom působí poněkud směšně - například do listopadového čísla se chystá exkluzivní recenze Rogue Spear, recenze Drakan, System Shock 2, novinky z ECTS...
  2. Překlad. Je sice kvalitní, ale přece jen občas se vyskytne kostrbatá věta, obzvlášť podtitulky článků působí divně...
  3. V krátkých novinkách "Jedním okem" chybí v dolní části stránky řádky... :-(( Konkrétně na stranách 14, 15 a 16. Zjevně chyba tisku.
  4. Vtipnost. Přemíra rádobyvtipů v textu byla jednou z věcí, která se tu neměla objevit. Bohužel, ne vždy se to zcela daří, a zejména popisky obrázků vtipem jen hýří (občas to dokonce i opravdu JE vtipné - třeba Soldier of Fortune). Docela rád bych věděl, nakolik se ty vtipy vyskytují i v originále, a kolik jich pochází z pera rozverných překladatelů...

Závěr: necelých 100 stran na kvalitním papíře je naplněno hrami více, než je u nás zvykem, a tak i jen prolistování časopisu zabere dost času. Kvalita skoro všech textů je o tolik lepší než v dosud kralujících GS a Levelu... to jsem opravdu nečekal. Je škoda, že se časopis nedistribuuje v nějaké lacinější verzi bez CD. Vzhledem k měsíčnímu zpoždění za anglickým originálem bude CD1 asi vždy plné starých dem, a ten Klan na CD2... no nemusel bych ho mít. Pokud se ale i nadále omezí česká účast na obsahu na co nejmenší míru, pokud se trošku vychytá překlad a některé drobné chybky - bude PCG časopisem, který si rád koupím nejen proto, abych o něm napsal sem... ;-) Nelze než doporučit.