Přístupy od 1.8.1999

Last update:
4.12.1999, 21:58


The Guardial - logo

 

  


Novinky
Archiv - 09/99
Archiv - 08/99
Archiv - 10/99


Četli jsme:

Excalibur 73
Gamestar 12/99
Level 11/99
PC Gamer 3/99
Score 71

Sledujeme:
Excalibur
Gamestar
Level
PC Gamer
Score

BonusWeb
Doupě
game.cz
Gaming Online
iGames


Doporučujeme:
C64 SK
Cedičovy češtiny
Emulators CZ
Jaydee
Quake CZ
Ondran
RPG Hall
Textovkářův ráj



Kontakt:
  ICQ #2562871

  

  About
 
Smyslem existence těchto stránek je pravidelná, co nejvíc objektivní (leč vzhledem k osobě pisatele často prudce subjektivní) kritika všech českých herních časopisů (a když zbude trocha času v budoucnu, i známějších herních webzinů). Hlavním důvodem vzniku byl fakt, že ačkoliv všechny  časopisy zhusta otiskují spoustu nesmyslů, krom již skoro mrtvého AntiScore neexistuje místo, kde by někdo na tento zlořád upozornil.
A proto je tu...
THE GUARDIAN.

V navigační liště níže jsou odkazy na texty předchozích měsíců, ty starší než 07/99 vznikly z kritik uveřejňovaných na Emulators CZ.
Technická připomínka: všechny stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 800x600, poslední IE a povolené CSS. Nelze vyloučit, že při použití jiných rozlišení a jiných browserů stránky vypadají ještě hnusněji, než je vidíte vy.


  říjen 1999
  Denní news a ozvěny herních webů...
Protože hlavní aktualizace bude vlastně jen 4x měsíčně, a někdo by si třeba mohl nevšimnout, níže bude vždy uvedeno co se tu objevilo, a také co za největší hrůzu se objevilo na českých herních webech, uvedených v levém frame v části Sledujeme. Aktualizace těchto novinek se defaultně předpokládá kdykoliv je to možné...
  30. října 1999
Konečně jsem trochu dohnal časopisový dluh, a online jsou teď mé názory na Level 10/99, Score 71 a druhé číslo PC Gameru.

A co pěkného nového mi během týdne volna uniklo na českých webech?
Doupě. Recenze na HyperCore (hru už jsem hrál, a 2/5 je ještě až moc vysoké hodnocení) ujde, sosnul jsem si pěkný Warcraft 3 trailer, přečetl tipy na Commandos a pochopitelně - všechny články od Alenky... :)

Gaming Online. Další díl emulátorového seriálu, tentokrát o Final Fight, je opět super. Zbytek článků mne nějak neoslovil, a taky jich tu není zrovna mnoho - kde jsou ty doby dvou denně. Z krátkých novinek... co pochválit... hmm... no snad češtiny pro AoE2,Shadowman, NFS4, Dark Colony... hack na alternativní TR4 demo. První dojmy z TR4, to je přesně to co bych si na webzinech představoval - nějakou vlastní tvorbu i v krátkých news, nejen překlady z Avaultu. Novinka o mariáši je naprosto doslova opsaný reklamní textík z domovské stránky hry.

BonusWeb. Jako obvykle to dopadne tak, že mu věnuji největší prostor. Fakt za to ale nemůžu... ;-) Spojením novinek a článků nám celkový počet textů nějak povážlivě klesnul. Novinky na tom vydělaly, jsou teď určitě lepší, neb si autoři nedovolí je publikovat příliš krátké. Zato recenze a preview tento týden opravdu NIC MOC. Link recenze Villains Revenge ukazuje na návod Quest for Glory 1 - ne, nemyslím že jde o stejnou hru, protože link na návod VR funguje. Dvě recenze na stejnou hru, Driver, od dvou různých autorů, a navíc připojená anketa kdože je lepší recenzent... Nedůstojné pro recenzenty, ukazuje to na neschopnost šéfredaktora činit rozhodnutí, a navíc obě ty recenze jsou stejně příšerné. Ubohost umocňuje "test" ověřující, zda vylosovaný čtenář recenze opravdu četl, opravdu jen idiota nenapadne si text článku uložit. A pozor, tahle informace je v něčem nebezpečná - proč jinak by Vreco mazal Jaydeeho příspěvek z CS, kde právě tohle vyplňovačům ankety radil? [grin]
Informace o Red Dragonu je opravdu více než stručná, v podstatě jde jen o link, ale narozdíl od mého minulý týden jim ten link alespoň funguje. Nikdo z redakce patrně nemá zkušenosti s obdobnými online BBS hrami (Falcon's Eye, Arcadian Legends) či s web strategiemi (Utopia, Earth 2085), jinak by téma jistě více rozvedl.
Nejvíc mne zklamalo preview Age of Wonders, od Vraha jsem přece jen čekal více. Už vyšly dvě demoverze, a tak si lze o hře získat celkem jasný obrázek, proto nechápu neustálé srovnávání s HOMM - krom toho, že i v HOMM chodí hrdina po mapě tu žádnou spojitost nevidím. Naopak je hra až podezřele podobná jiné tahové strategii - Warlords. V preview citelně schází alespoň zmínka o velmi zajímavém systému diplomacie, a technologii Advanced Hex, umožňující zapojit do bojů i jednotky se sousedních políček, nebo o množství fatálních chyb, které by v plné verzi poslaly tuhle nadějnou hru někam ke 40ti procentům...

Weby papírových časopisu jsou na tom stále skoro stejně - Excalibur neexistuje, Score živoří měsíc bez update, Gamestar aktualizuje v náhlých záchvatech soucitu se čtenáři, a jen Level si drží slušnou úroveň. Konečně i PC Gamer nahodil online cosi jiného, než trapnou tiskovou zprávu. Sice jde v praxi jen o útržky článků z posledního čísla, formátovaných zřejmě absolventem kurzu "HTML for Dummies", ale lepší než nic.

Technická na závěr. Jako každý týden [grin], umřel opět pech.net, tentokráte definitivně a komplet. Až, již fyzicky jinde, box opět naběhne, rozhodně první co udělám bude zrušení mirroru těchto stránek na něm. Pochopitelně z toho důvodu už mi také nechodí 10 dní pošta, maily se teď zřejmě vrací jako nedoručitelné. Use ICQ.
  23. října 1999
Celý uplynulý týden jsem nenavštívil žádný herní web, a musím říci, že mi to vyloženě prospělo. Po týdnu přibylo všude dostatek novinek, a já si pěkně můžu vybrat jen to, co mne zajímá...

BonusWeb. Docela rozsáhlá změna designu, ani ne tak ve vzhledu, ale spíše v uspořádání stránek. Rozhodně vítené je zmenšení plochy, kterou zabírá levý navigační frame (stejně jsem ho v životě nepoužil). Na pravé straně obrazovky přibyla obdoba JDho SMS, která ovšem zůstává poněkud samoúčelná, a datumově nekoresponduje s texty v prostředním pruhu. Nejdřív mne to celkem štvalo, že musím číst nejdřív SMS, a pak zbytek, ale není to tak hrozné - SMS jsou prudce nezajímavé a vesměs offtopic (obrat AOL, stránka lidské obdoby Chcete mě apod.). V hlavní části webu došlo ke spojení rozsáhlejších artiklů s krátkými novinkami. Těch podstatně ubylo (jestli dobre počítám, 14 textů za celý týden), ale nutno uznat, že i ty krátké zprávy teď nejsou zrovna krátké, takže má smysl na odkaz z titulní strany kliknout. Konkrétně zaujala pěkná recenze na "novou" verzi Myst, článek o idiotských linkerech z českého lame webu Blešárna, ale i ostatní texty celkem ujdou. Malým stínem zůstává použití obrázku z jaydee.cz v novince o GTA2, pochopitelně s připlácnutým logem BW.

Gaming Online. Jasně nejlepším článkem minulého týdne je text o Golden Axe, nad kterým určitě zaslzelo i oko zapřisáhlých příznivců divného časopisu, vydávaného pod názvem Score. Paráda. Krátké novinky GO mne již tradičně neoslovily, z delších věcí bych se rád zastavil u preview Disciples. Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že demo je dostatečně obsažné. Zásadní informací, kterou se z něj nedozvíte, je totiž smutná skutečnost existence pouhých ubohých čtyř scenářů v každé kampani. Vůbec většina hyperlativů v preview zní divně:
"stromový výzkumný model" - kouzla mohu vynalézat (přesněji řečeno se učit) v libovolném pořadí.
"výborná hudba" - je výborná, ale jelikož jde o cca 5mb WAV, který hraje pořád dokola, omrzí během několika málo minut
"dlouhé tažení za splnění cílů" - ani ve snu, ty čtyři kampaně jsou otázkou tak dvou dnů
"na první pohled jednoduchý, ale ve skutečnosti propracovaný tahový soubojový systém" - souboje v Disciples jsou opravdu velmi jednoduché. Bojovníci stojí ve dvou řadách, kde ta přední nemůže zasáhnout zadní dokud žije byť jen jediná postava v předu. Jak novátorské. Pochopitelně se při boji postavy nemohou hýbat, a navíc se nedá kouzlit ani používat předměty, tudíž vše podstatné se vlastně děje už před bojem - zakouzlím nějaké posilováky a zrychlováky na sebe, vysaju pár lektvarů, šlehnu bleskem po nepříteli...
Přes to všechno - u Disciples jsem se dobře bavil až do chvíle, kdy jsem hru hrozně rychle dohrál a zjistil, že nic dalšího už FAKT nebude. Srovnání z HOMM3 si tedy rozhodně nezaslouží - Strategy First prostě nejsou schopní navrhnout komplexní, složitou, zábavnou i dlouhou hru zároveň, i když na jejich webu se dozvíte pravý opak: že Disciples jsou nejlepší strategií, a Clans nejlepším RPG na celičkém světě... [grin]

Doupě. V dnes vystavené záplavě patchů a dem překvapilo nové demo Age of Wonders (hledám si seznam zásadních chyb hry z minulého dema, a jdu sosat), obrázky Paladina z Diablo II jsou hezké. Celkem nepotěší, že na hlavní stránce je jen dnešek a včerejšek, takže pro starší věci je třeba proklikávat se tím NEUVĚŘITELNĚ pomalým enginem. Zajímavý je článek o T&L, jinak jsem se opět přistihl, že automaticky čtu rád všechno od Aleny K., u zbytku se nudím. Obě nové recenze, které se tu objevily během týdne, jsem přeskočil - pokud někoho oslovují recenze na půl roku staré hry, které už si mohl přečíst naprosto všude, tak já to tedy nejsem.

game.cz. Marně se snažím najít něco dobrého, či něco špatného. Čtení textu bez diakritiky, zabírajícího v 800x600 necelou třetinu obrazovky, je prostě mimořádně únavné, a nevidím nejmenší důvod, proč bych se měl namáhat.

Už minulý týden se na Ondranu objevil zajímavý text "Jak by měl a neměl vypadat nejlepší web-magazín", se kterým se mohu plně ztotožnit. Čtěte zde.

Závěrem malá reklama na jednu novou českou online hru, o které jsem si bohužel na českých webzinech zatím nic nepřečetl. Red Dragon kupodivu nemá nic společného se stejnojmenou online BBS hrou, ale zato je to téměř přesná kopie jiné, i u nás populární onlinovky - Falcon's Eye! Na inetu jsem zatím podobných hrám na chuť nepřišel (Earth 2085), ale pokud na RD autoři trochu zapracují, doufám že se na serveru zase sejdu alespoň se známými tvářemi z HiGHLANDu, SLIMu, FAKNE či Úžlabiny. Hej, lenoši, kdo to čtete, vstávejte - EVILMIND, Pán Zástupů, Zabíječ Sirén, dědičný držitel Oka Sokola je zpět - a čeká na vás tady... ;-))
  17. října 1999
Firma, která má už 17 dní na starost vzhled webové prezentace Score, se opravdu činí. O víkendu geniálně změnila cihlovou zeď v levém frejmu za kanárkově žlutý podklad, čímž rázem celý web dostal nový, úžasný, a lehce tajemný vzhled. Škoda jen, že zatím se nikde neobjevil podpis tvůrců (pod stránkou je stále jako autor uveden Twinsen), určitě by se jim další zakázky jen hrnuly. Na jiný update než je tato revoluční změna a ukázka obálky nového Score (FIFA2000) jim sil nezbylo, ale to se JISTĚ co nevidět změní...

BonusWeb. I zde se nový úvodník zmiňuje o připravované změně designu, je zde odkaz na tři chystané verze, ale IMHO - mnoho povyku pro nic, vzhledově jsou změny naprosto minimální. Návod na Trailors Gate je pěkný, recenzi na Heavy Gear 2 jsem přeskočil, neb tyhle hry nesnáším, zato jsem si rád přečetl rozhovor s Petrem Lipšem (Dreamland). Novou "plnou hrou" je kolekce pěti Tetris klonů - hmm, nuda, Tetrinet je taky free, a užije se s ním víc zábavy... Krátké novinky jsou docela kvalitní, zaujala informace o Hammerhead FX gamepadu. Hrdé ocenění "Blud 41. týdne" získává páteční novinka o FIFA200 za větu: "Jako obvykle se v něm setkáte s kompletní anglickou ligou a s mnoha kvalitními servery z celého světa."

Doupě. Preview Vampire: The Masquerade se čte celkem dobře, pochopitelně s přihlédnutím k faktu, že žádné byť jen demo zatím není k dispozici. Docela dobrý je i článek o herním hw na Invexu.

Gaming Online. Pokec o Asheron's Call vypadá zajímavě, bohužel asi nic pro našince. Recenze Cutthroats, recenze Re-Volt (zajímavé - stejný pisatel, ale jednou je to recenze a podruhé review, to bych rád znal ten rozdíl?). Autorův styl a humor mi moc nesedí (možná můj problém), a stejně tak jeho vysoké hodnocení obou her. O víkendu byl GO zcela bez aktualizace - zjevně se ukazuje, jak moc celý web visí na osobě šéfredaktora.

Technická. Mirror na pech.net už zase můžu aktualizovat, a asi se bude hodit, o víkendu pro změnu žuchnulo vše na cyberspace.cz.

  14. října 1999
Včerejší update, zejména review Gamestaru, postihlo mnoho nepěkných věcí. Nějak záhadně (zřejmě jsem v průběhu psaní označil a vymazal blok aniž bych tušil že to dělám) v něm chyběla skoro polovina textu (od Retro do konce). A tak jsem během poslední hodiny, která mi zbývala než mne vrátný vyhodí, sesmolil onu část znovu, a zbytek dokončil dnes ráno. Bohužel mezitím stránku navštívilo několik prvních čtenářů, kteří viděli jen divný paskvil, navíc ani teď takhle na rychlo to není o moc lepší (ale už to tak zůstane)... Sorry, příště si dám větší pozor, a na oplátku napíšu o nějaké GS recenzi že je super, nebo tak něco...;-)

No a když už jsem musel postnout tohle vysvětlení, rovnou jsem prolezl i pár webů.

Krátké novinky se BW nějak v poslední dny nedaří - když vynechám všechny neherní záležitosti, zbudou tu perly typu "Knouckout Kings pro Sega 64" - což opravdu nevím co znamena, nějaké kodové označení Dreamcastu? Tak jako tak, tenhle box vychází jen pro PC/PSX. Obdobného ražení je i zpráva o Xena Warrior Princess, která pro změnu vyšla zatím jen pro PSX, o čemž Xentar taktně mlčí. Ahoj Xentare... :-)
Zamrzí další odklad Berušek, za což ovšem tentokrát BW (asi :-) ) nemůže...
Dlouhý článek "OnTime Solutions dluží peníze" bude doufejme už posledním příspěvkem na tohle téma. Proboha, nikoho to přece nezajímá, hráči chtějí vědět, kdy si budou moct koupit Gorky 17, Septerra Core a Atlantis 2 za slibované příznivé ceny, případně co dalšího k nám firma doveze, ale jestli někomu platěj po splatnosti? Proč bych to měl chtít vědět???!

Ráno, když jsem vlezl na Gaming Online, mi myš málem utrhla ruku, jak se lačně hnala k linku na článek "Emulátory a tak nějak kolem". Těžko odolat střetnutí tak říkajíc na rodné půdě... :-) Bohužel, link vyvolal jen prázdnou stránku s nápisem "Něco jiného - Typ:255 "... Damn, snad to bude brzo fixed.
Dopsáno po návratu z oběda: Emulátorový článek na GO je fixed. Je to trochu něco jiného, než jsem čekal že to bude - ale to je můj problém, že... :-) Nostalgické vzpomínání na plejádu herních strojků, které každý z nás vlastnil, je oblíbenou zábavou nejen retrogamingových maniaků. Kdyby bylo samoúčelné, asi by na GO i tak nemělo co dělat, ale jelikož autor ho vysvětluje jako úvod k rozsáhlému seriálu o emulátorech a starých hrách - nelze ho než přivítat a čekat CO a hlavně KDY bude dál...
Jinak je na GO vyvedený rozhovor s tvůrcem Poldy 2, dokončení rozhovoru o Flash Pointu s Markem Španělem (trošku mi uniká, proč bylo interview rozseknuto na dva díly), ucházející recenze Sinistar Unleashed, a mimořádně slabé krátké news. Tak to vypadá, když aktualizace novinek stojí a padá s jediným člověkem...

Doupě. Titulek "Co chystá ZÍMA..." vypadal dobře, bohužel krom podrobnějšího příběhu Poldy 2 žádná nová informace. Jinak za poslední dva dny nic nezaujalo. Koukám, Doupě nemělo recenzi už déle než týden... Zato jsem ale objevil u článku Reflex a Kultura kriplů malinký nápis "oživeno" - je tam navíc reakce na Gondarovu kritiku zveřejněnou na Jaydee. Jelikož se "oživené" články patrně neobjevují na hlavní straně, určitě tenhle unikl pozornosti i ostatních čtenářů. Takže čtěte zde.

Víte, jaký je rozdíl mezi exkluzivní a exclusivní? Interview s tím prvním přívlastkem je v poslední době plno na GO, co znamená to druhé se můžete dozvědět na dnešním game.cz - je tak označen rozhovor s jedním z tvůrců Flying Heroes. Je na něm pěkně vidět, že krom nalezení zajímavé osoby, které se mohu vyptávat, je důležitý i ten člověk na druhé straně. Slabomyslné dotazy, které pokládá Danko, mi velmi připomínají Srstku v Chcete mě? Navíc rozhovor s tvůrci FH jsem četl už před měsícem na Ondranu - že by to "exclusivní" znamenalo bejt druhej?

Prezentace Levelu byla upravena do obvyklé podoby provázející další číslo papírového časopisu, včetně kompletního obsahu / obsahu CD. Jako je už při této každoměsíční příležitosti pravidlem, žába, sedící v redakci na pramenu novinek připravených pro web, pozvedla své líné pozadí, a vypustila najednou aktualizaci za několik dní. Webziny můžou jen tiše slintat a závidět.
Externí firma, která "od října zajišťuje aktualizaci webu Score", ji zajišťuje nějak divně. Já bych z nich udělal rychle zase nezaměstnané. O PC Gameru (tisková zpráva) a Excaliburu (nic) nemá smysl mluvit, na web Gamestaru se nedostanu (Cesnet má své dny).

  13. října 1999
Kopii této stránky na pech.net stále nelze aktualizovat, neb nedbalý admin neustále šou... je zaneprázdněn se svou přítelkyní. Raději nebudu psát, co bych mu přál.

Konečně jsem vyšetřil chvíli času, a tak je online review posledního GameStaru.

Na nic jiného ovšem čas nezbyl. Snad jen - vyšel říjnový Level, a vypadá docela dobře.

  11. října 1999
Na Invexu byla fakt nuda, a tak krom bolavých nohou, nezvyklých na náročné túry, jsem si přivezl kladné dojmy jen z: automatů na colu ovládaných mobilem, vzducholodi HP, skvělého internetového baru v Shoping Hall, některých hostesek, FIFA 2000 v Game Hall. Když už mluvím o Game Hall, dorazil jsem tam úmyslně hned zrána, ale nebylo to nic platné - hlučnost mnohonásobně přesahovala míru, kterou jsem ochoten tolerovat, a tak jsem zase rychle vypadnul. I proto jsem měl to štěstí, a neviděl jsem jsem exhibici na stánku Score, popisovanou na dnešním BonusWebu. Krom této reportáže (?) hned v první krátké novince pokračuje Vreco v investigativní novinařině , když se rozepisuje o finanční situaci OnTime Solution - koho to proboha zajímá??? Ze stejného soudku je zpráva o stěhování Illusion Softworks, navíc jsem si hrubě jist, že v kratším znění už tu tak před měsícem stejná informace byla. Marně hledám na aktualizaci nějaké klady... áá, přece něco - info o ceně Atlantis II je potěšující, recenze Braveheart docela dobrá.

Recenze na novou českou střílečku HyperCore se objevila v noci na BW i GO, a pochopitelně jako obvykle následovala hádka kdo měl hru víc exkluzivně (ať tvrdí BW co chce, všichni recenzovali ze stejné verze). Jako by to snad někoho zajímalo. Pokud jde o informační hodnotu, já sám jsem se určitě dozvěděl mnohem více z textu na GO. Na BW sice recenzovali ve dvojici, ale pro samé vzpomínání na Tubular Worlds (jinou střílečku neznají???) nějak příliš nedošlo na samotný popis hry. Přece jen, napsat, že někam letím a něco sbírám, to asi nikoho nepřesvědčí, aby uháněl do obchodu - a že to jde lépe , je vidět na GO. O to víc ale obsahuje BW jásání, a hodnocení 87%??? Pffff. Každopádně já už se rozhodl - hru si nekoupím, dle popisu hw náročnosti z různých zdrojů bych na mé 2 roky staré konfiguraci zjevně nevyloudil ani slideshow. Škoda, dlouho to vypadalo na nadějný projekt, ale horizontal shooter, co zabírá 3 CD a neběží ani na PII/300... Suxxors, ani slušná cena to nenapraví.

Co se na GamingOnline objevilo dále. V rozhovorech, ukořistěných na Invexu, GO předběhl BW, s čímž se pochopitelně neopomněl pochlubit. Zatímco otázky na jednoho z autorů Flash Pointu jsou kladeny docela inteligentně, jinak tomu je v interview s šéfem OnTime Solution. Čtyři mdlé dotazy nazývat rozhovorem... mno... invence došla asi. V krátkých novinkách se líbila MP3 ukázka z Flash Point, jinak bohužel, pokud přeskočím cheaty, wallpapery, dema i jiné downloady, moc nám toho tam nezbude. Novinky má GO momentálně jasně nejhorší.

Doupě. Oáza klidu mezi českými webziny, nikomu nekonkuruje, s nikým se neflejmuje... Nepřekvapí přehršlí nejnovějších informací, ale je aktualizován pravidelně, a díky Aleně K. i kvalitně. Sám jsem stylu Doupěte na chuť nepřišel, ale věřím že příležitostným hráčům se může docela líbit.
  7. října 1999
Celý den jsem tvrdě pracoval, abych mohl odjed domů o den dřív a zítra se zúčastnit zase jednou Invexu, vlastně vůbec poprvé v "neodborný" den. Takže jen opravdu velmi stručně:

Na Doupěti zaujal Sudden Strike, na GamingOnline kvalitní tipy pro Civ CTP, možná trochu moc velký průměr vtipu na řádek, ale někomu to prostě takhle sedí. Bonusweb, ten zaujme vždy, především díky investigativní novinařině svého šéfredaktora. Tedy pokusům o ni. Textík o OnTime Solutions, bůhvíproč nazvaný analýza, nepřináší žádné nové informace - všechno už neposedný Vreco vybreptal v novinkách, či na webovských auditoriích v minulých dnech / týdnech. Rozhovor s Martinem Ludvíkem, vydavatelem Excaliburu, je už o něco hodnotnější, navíc BW slibuje pro další dny další rozhovory se zajímavými lidmi z herní branže. I když nejste zrovna fandové Excaliburu, rozhodně si interview přečtěte, minimálně se zasmějete výrokům jako "Excalibur vychází celkem dobře, dosáhli jsme určité kvality", "Chceme čtenáře oslnit hlavně kvalitou, jak obsahu časopisu, tak Cdčka" či "Vykašlat se nechceme ani na naši webstránku". Když už je řeč o webu Excaliburu - konečně někdo úplně smazal tu jejich děsivou hrůzu na insider.cz, nový web se pravděpodobně objeví na doméně excal.cz, kterou má ML registrovanou...
Zajímavá je také zmínka o tom, jak JRC prodalo Level Vogelu  (to je pravda), ale v krátkých news Vreco užívá formulace "JRC má v Levelu jistý podíl"... Což by si jistě žádalo bližšího vysvětlení.

Technická - stránka je momentálně aktualizována jen na guardian.cyberspace.cz, protože bláznivému adminovi pech.netu se zase zhroutila serverová část jeho úžasně bezpečného programu pro upload...

  5. října 1999
Na stáncích se včera objevilo listopadové (!) číslo Gamestaru, s kompletně novým designem, který se mi po pravdě řečeno moc nelíbí. Obsah ale po letmém prolistování vypadá dobře, více tak ve čtvrtek, pátek. Na webu GS je obvyklá aktualizace k novému číslu, kompletně napsaná ve font size 9 - neotřelý nápad! [grin]
Také web Score doznal překvapivé změny - od října (to už ale je, že?) se o aktualizaci bude starat jakási externí firma... Zoufalý pokus něco s nejhorším herním webem konečně dělat? Ono to ale vlastně není potřeba - Score má dle navrcholu.cz s přehledem největší návštěvnost, přestože zde dlouhodobě opravdu NIC není.

Na GamingOnline jsem si stáhnul malinkou češtinu pro Driver, potěšilo přesunutí jednovětých novinek do nového oddílu Krátké zprávy, ještě se zbavit zpráviček typu "Ahoj, tady je jeden nový screenshot a je fakt super", a bude to skoro dokonalé.
Recenze. Úroveň zdejších recenzí je většinou nevalná, ale tentokrát se vyskytla výjimka - Soul Reaver. Ta je napsaná na poměry GO opravdu nadprůměrně a čtivě. Bohužel další nenásledují jejího příkladu - recenze Werewolf The Apocalypse obsahuje na můj vkus příliš mnoho vět, kterým někdo slohově velmi ublížil, velmi podobně dopadl i Mechwarrior 3. Report z Invexu těžko mohu posoudit, sám se tam dostanu až v pátek, a to ještě bůhví jestli, nicméně - minimálně je to opravdu aktualita... :-)

BonusWeb
. Recenze na Traitors Gate je prostě skvělá. Takhle si představuju recenzi, ze které je vidět, že autor hru opravdu hrál, a ze které se něco opravdu dozvím, a při jejímž čtení se nenudím. Navíc je doplněna zajímavým rozhovorem s Nigelem Papworthem, šéfem firmy DayDream, která hru vyrobila. Škoda, že stejnou chválu nelze napsat o další BW recenzi - Gorky 17.  Na tu jsem se docela těšil, byla avizována dlouho dopředu, takže jsem čekal nějaký opravdu kvalitní článek. Bohužel.... Recenze není sice vůbec špatná, ale je krátká, a není vůbec zajímavá - nedozvěděl jsem se naprosto nic nového oproti preview v posledním Score.
Mimochodem - BW má krom dema Gorky 17 ke stažení i demo Odium, což je ovšem totéž - pod tímhle názvem se hra bude prodávat v USA... ;-) Jinak BW slaví první narozeniny - gratulujeme. Krom hype příspěvku o tomto výročí v krátkých news potěšila informace o brzkém vydání Berušek, na které se už opravdu těším.

Na game.cz zaujal popis hry Invictus, o které jsem ještě neslyšel, a tak mi informace zněly moc zajímavě. Nicméně když čtu o hře čerpající z antické mytologie, nemohu si nerýpnout - Gordonové a Harpové??? Nejsou to náhodou Gordony a Harpyje? ;-) Vůbec kvalita češtiny na game.cz je povážlivě nízká, mnoho vět působí dost kostrbatě, zřejmě vlivem překladu z angličtiny (terorismu je nezkrotny po celem svete, Seven Kingdoms II vas povzbudi k zabiti vasich nepratel s monstroznimi a krveziznivymi Fryhtanty), absence diakritiky tomu jen nasazuje korunu.

Doupě. Další kraťoučký popis dobře vypadající ruské RPG Konung. Autorka
opravila své minulé vytrvalé používání patvaru Kanung, ale stejně bych si ještě přisadil - ani v ruštině se to tak nečte, čte se to Knyaz... ;-)) Jelikož jsem hru docela dlouho hrál, můžu říct, že nějaké "méně akce" se tedy rozhodně nekoná. Oproti Diablo, se kterou je hra vytrvale bůhvíproč srovnávána, je tu sice samozřejmě mnoho RPG prvků a také rozsáhlé dialogy s NPC ve stylu Fallouta více, nicméně když z lesa hned na počátku hry vyběhne banda obřích mravenců, řeči na ně moc neplatí...

  3. října 1999
Na úvod několik technických záležitostí. Starý obsah tohoto sloupku ze srpna a září je k dispozici v levé navigační tabulce - Archiv 08/99, Archiv 09/99. Přibyla zde také samostatná stránka pro PC Gamer.

Pozdě ale přece - co si myslím o Score 70 a PC Gameru říjen 99.

Webziny odbudu, protože už visím online dvě hodiny, a chci se zase co nejdřív vrátit ke hraní Disciples. Takže jen stručně BonusWeb, který postihly největší změny. Vůbec poprvé je tu jakási víkendová aktualizace, navíc v rámci "profesionalizace" (od pátku se za recenze platí vopravdickejma penězma) už se autoři podepisují svým pravým jménem, nikoliv přezdívkou. Zajímavější bude, jak bude vypadat Vrecem v úvodníku slibovaná lepší kvalita článků, ale to uvidíme až časem...
Ve stávající aktualizaci zaujalo upřesnění informací o druhém českém distributorovi her - Ontime Solution.